FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Sziámi harcoshal - Betta splendens

Magyar név: Sziámi harcoshal
Tudományos név: Betta splendens
Rokonság: Labirintkopoltyúsok
Természetes élőhely: Thaiföld, Kambodzsa
Méret: 6-7 cm
Viselkedés:territoriális
Táplálkozás: ragadozó
Minimális akváriumméret: 30 liter
Hőmérséklet: 26-28 °C
pH: 6,8-7,5
Keménység: 6-15 nk°
Várható életkor: 3 év


A sziámi harcoshal a kis akváriumok egyik legszebb hala. A hosszú úszójú hímek a legnépszerűbb díszhalak közé tartoznak, számos szín és formaváltozatukat tenyésztik. Sajnos elterjedt az az álaltkínzó tévhit, hogy néhány literes edényben, felszerelések nélkül is tartható halfaj. Egy darabig valóban túlélnek így, előbb-utóbb viszont elviszi őket az ammóniamérgezés, vagy a megfázás. Sokan állítják, hogy a természetben is pár literes pocsolyákban élnek, azonban ez egyszerűen nem igaz. Bár a természetes élőhelyükön, a rizsföldeken és a mocsarakban valóban nagyon sekély a víz, ha ezt nekiállunk számszerűsíteni, már egyáltalán nem néhány literről van szó. Ha egy fél lábszárközépig érő - tehát meglehetősen sekély vízben egy hím csak egy lépésnyi területet őriz, már bőven megvan a saját 30 literje. Ráadásul a rengeteg emers növény a halak bomlástermékeit sokkal hatékonyabban távolítja el, mint egy belső szűrő.

Ha egészséges, hosszú életű és szép úszójú halat szeretnénk, akkor biztosítanunk kell az igényeit, ahogy minden más halnak. A labirintkopoltyúsok közé tartozik, speciális légzőszervével a légköri levegőt hasznosítja, ezért rendszeresen felmegy a felszínre levegőt nyelni. A magyar állatvédelmi törvény tiltja, hogy a hím harcoshalak láthassák egymást(vagy a saját tükörképüket) az akváriumukból. Ez hosszú távon hatalmas stresszt jelent a halaknak, mivel a territoriális ösztönük nem hagyja, hogy figyelmen kívül hagyják a "betolakodót". A tenyésztők minden nap engedik pár percig, hogy a halak lássák egymást, vagy tükröt tesznek eléjük, mivel ez fokozza a hím nemi hormonok termelődését, így segíti a nemi jelleg, azaz a hatalmas úszók kifejlődését.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a Bettákat valóban néhány literes edényben tenyésztik tömegesen, Ázsiában. Azonban ez a legkevésbé sem állatbarát. Az állat jóléte véletlenül sem cél, ahogy egy nagyipari csirketelepen sem - a csirkékről mégsem gondolja senki, hogy ilyen körülmények mellett érzik jól magukat. Illetve a módszer működéséhez elengedhetetlen a lágy víz és az eredendően trópusi hőmérséklet. Kemény hazai csapvízben még napi vízcsere mellett is mérgező értékeket ér el az ammónia, és kis edényben a fűtés sem megoldható. És valljuk be őszintén - hajlandóak lennénk tényleg minden egyes nap vizet cserélni, megbízhatóan, egyetlen szabadnap, nyaralás nélkül? A tenyésztőknél ez egy főállású munkahely, egész családok élnek a halazásból, valaki mindig felügyel a több száz, esetenként ezer halra.Élettér:
A sziámi harcoshal könnyen megfázik. Mivel nyeli a levegőt, fontos, hogy azonos hőmérsékletű legyen a vízzel, tehát csak fedett akváriumban tarható. Kedveli a vízen úszó növényeket.
30 literben tarthatunk egyetlen hímet, néhány csigával. Mivel territoriálisak, más halak társaságát ritkán tűrik meg ekkora helyen. Némelyik példány békésebb, és pár törpe páncélos, algaevő géb vagy törpe szívóharcsa rakható mellé, de a tipikus Bettát 30 literben nem lehet más halakkal társítani. 60 liter fölött elviekben társíthatunk egy hímet több nősténnyel, azonban a halak egyéni agressziószintje elég eltérő lehet. Vannak olyan példányok, amikkel működik, mások széttépik egymást - akár a nőstények is a hímet. Ilyen társítási kísérletnél számoljunk vele, hogy ha nem jön össze, akkor valahogyan el kell helyeznünk egyesével a halakat. Egy Betta tágas akváriumban békés halfajokkal társítható, az agressziója alapvetően csak a fajtársakra irányul. A hosszú, fátyolos úszókra hajlamos még támadni, mivel ez az agresszív viselkedés kulcsingere. Nagy helyen kifejezetten konfliktuskerülő, és inkább ő válik áldozattá bármilyen agresszorral szemben. Territoriális, csipkelődő vagy túl élénk fajokkal és más labirintkopoltyúsokkal ne tartsuk együtt. Társításnál figyeljünk oda a Betta viszonylag magas hőmérsékletigényére.Táplálkozás:
Apró állati szervezetekkel táplálkozik. Elhízásra hajlamos, ezért kerüljük a magas energiatartalmú eleségeket. Az élő és a fagyasztott eleségeket szívesen fogyasztja, a vörös szúnyoglárvával legyünk óvatosak.

Szaporodás: A nemeket a következő jellegzetességekről ismerhetjük fel biztosan: A hímek kopoltyúfedőjének szélén egy színes fátyol található, amit pózoláskor kimeresztenek. Ritkábban, de a nőstény is felvehet rivalizáló pózt, és ilyenkor jól megfigyelhető a kopoltyúfedő egyszerűbb felépítése. Az ivarérett nőstények hasán apró fehér dudor figyelhető meg, ez a tojócső vagy ivarszemölcs. Hímek esetében ez a rész sima. A hímek hasúszója szélesebb és hosszabb. Ezek a könnyen és egyértelműen felismerhető tulajdonságok. További, nem minden esetben használhó módszerek: A nőstények úszói rövidebbek, a hímeké hosszúak. Azonban létezik olyan változat("plakat"), aminél a hímeké is rövid marad, ezért ez önmagában nem elég a nem meghatározásához. Általánosságban sokkal színesebbek a hímek. Azonban egy igazán színes változat nősténye messze felülmúlhat egy fakóbb változatba tartozó hímet, illetve egy stresszes, rosszul tartott hím színe is elmaradhat egy jó kondíciójú nőstény mellett. A vízszintes csíkok stresszhelyzetben jelennek meg mindkét nemen. Ezt sokan összekeverik a nőstények jellegzetes, szaprodási időben megjelenő FÜGGŐLEGES csíkjaival. Ezek a csíkok csak a nőstényekre jellemzőek, azonban csak adott helyzetben figyelhetőek meg.


Ha a hím szaporodásra kész, habfészket épít. Ez a felszínen úszik és nyálkás buborékokból áll. A szaporítómedencében legyen gyenge az áramlás, hogy ne rombolja szét. Gondoskodjunk sok búvóhelyről, mert a nőstényt gyakran megtépi a hím. A szaporítómedencét válasszuk ketté egy átlátszó műanyag lappal, hogy a pár lássa egymást, de ne tudjanak érintkezni.Ha a nőstény függőleges csíkokat mutat, pár nap múlva vegyük ki a lapot. Az udvarlás heves és valamennyi agresszió normális, amíg nem komolyan a sérülések, nem kell közbeavatkoznunk. Ha a nőstény nem akar leívni, akkor a hím akár halálra is hajszolhatja, ezért  figyeljük a párt, és különítsük el őket, ha szükséges.  Miután a nőstény lerak egy adag ikrát, "elájul" és mozdulatlanul lebeg egy darabig. Miután az összes ikrát lerakta, fogjuk ki.  Az ikrákat a hím gyűjti össze és szállítja a habfészekbe, majd őrzi és gondozza kikelésükig. Miután az ivadék elúszik, távolítsuk el a hímet, innentől sórákkal etethetjük őket.

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C