FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Ostoros szivárványhal - Iriatherina werneri

Magyar név: Ostoros szivárványhal
Tudományos név: Iriatherina werneri
Természetes élőhely: Indonézia, Papua Új-Guinea, Ausztrália
Méret: 3-5 cm
Viselkedés: rajhal
Táplálkozás: mindenevő
Minimális akváriumméret: 60 liter
Hőmérséklet: 22-28 °C
pH: 5,2-7.5
Keménység:5-10  nk°
Várható életkor: 4-5 évAz ostoros szivárványhal egy gyönyörű, érzékeny hal. A viselkedése békés, viszont a sérülékeny úszók miatt nem való a tipikus társas akváriumba, legfeljebb békés nanohalakkal társítható. A nőstények és a fiatalok rajban érzik jól magukat, az ivarérett hímek viszont mérsékelten territoriálisak. A hímek teljes szépsége csak akkor bontakozik ki, ha ivarérett nőstényekkel vagy rivális hímekkel tartjuk együtt őket. Ilyenkor kifeszített úszókkal pózolnak. A rivalizáló hímek viselkedése látványos, de ártalmatlan.

Élettér: Jó vízminőséget és növényekkel dúsan beültetett akváriumot igényelnek. Kedvelik a felszínen úszó, hosszú gyökerű növényeket, mint például az amazonasi békatutaj. A legjobb kusza faágakkal dekorálni az élőhelyüket. A sűrű növényzet és a szórt fény adja meg a biztonságérzetüket. Az enyhe vízáramlást preferálják.

Táplálkozás: Planktonikus szervezetekkel táplálkoznak. Lebegő algák, kandicsok és más apró ízeltlábúak képezik a fő táplálékukat a természetben. Az apró szemű gyári tápokat általában elfogadják, érdemes olyat választani, ami spirulinát tartalmaz. Kandiccsal, vízibolhával, artemiával etethetőek.Szaporodás:A nőstények kisebbek és szerényebb színezetűek, úszóik rövidek. Az ivarérett hímek teste vörös árnyalatokban, kéken irizálva pompázik, úszóik sárgásak, fekete úszósugarakkal.
Előfordul, hogy társas akváriumban is szaporodnak. Az ívási hajlamuk magasabb hőmérsékleten megnövekszik. Egy stabilan jó vízminőségű, beérett akváriumban képesek felnőni az ivadékok. Egy ilyen akváriumnak elég gazdag a mikrofaunája, hogy ellássa az ivadékot a kezdeti időben. Ha a növényzet dús és nincsenek más halfajok, akkor rendszeresen számíthatunk szaporulatra, még ha nem is olyan mennyiségben, mintha ívató akváriumot használnánk.

A másik módszernél külön ívató akváriumot kell berendezni egy hímnek és pár nősténynek. Az akvárium talaját borítsa be teljesen jávai moha vagy más hasonló növény. A nőstények pár naponta raknak le egy-egy kis adag ikrát, a nappali órákban. Mivel ikrafalók, ezért rendszeresen nézzük át az ikráztató közeget, és telepítsük át az ikrákat egy külön nevelő akváriumba. Az ikrák 8-12 nap után kelnek. Az ivadék papucsállatkával és a legkisebb szemcseméretű ivadéktápokkal etethető. Rendkívül érzékenyek a vízminőségre.

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C