FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

10 hal, csak fanatikusoknak

Amikor a díszhalas bolt kínálatában meglátod, pici és aranyos. Még az ára sem magas. Nem tűnik ki a bolt többi hala közül, és a boltos se mond semmi negatívat. Otthon vígan lubickol az akváriumban a többi hal között. Néhány hónap múlva tűnik csak fel, hogy az új kiskedvenc nekiállt megnőni. És nem akar leállni.

Van, amikor szándékosan vezetik tévútra a naiv kezdőt. Kis helyen nem nő meg, szokták mondani, de ez egyszerűen nem igaz. Ha egy hal megfelelő minőségű vízben van tartva és egészséges táplálékot kap, akkor meg fog nőni, akármilyen kis helyre is van bezsúfolva. A legendának azért van valós alapja. Kis akváriumban nehéz jó vízminőséget biztosítani, és általában magas az ammóniaszint. Az ammónia súlyos méreg, ami akadályozza a halakat a növekedésben. Tehát kis akváriumban könnyen előfordul, hogy egy hal állandó, súlyos mérgezésben szenved, ezért visszamarad a fejlődésben. De ez állatkínzásnak számít minden jóérzésú haltartó szemében.
 
Sokan  azzal a tervvel vásárolnak nagyméretű halakat, hogy majd elajándékozzák, ha kinövi az akváriumot. Ez szép elképzelés, de nem igazán megvalósítható.  A díszhalas fórumok tele vannak olyan hirdetésekkel, amikben helyüket kinőtt halaknak keresnek gazdát. Rengetegen próbálkoznak ezzel, olyanok viszont, akik rendelkeznek egy nagyméretű hal befogadására alkalmas akváriummal, nagyon kevesen vannak. És őszintén szólva nem is lelkesednek mások megunt halainak a befogadásáért. A kis akváriumban felnőtt halak nem szépek. Kis helyen eleve nem fejlődnek egészségesen, normális mozgástér nélkül rendszeresen nekiütköznek tárgyaknak, így tele vannak hegekkel, horzsolásokkal. Aki sokszázezres vagy akár milliós összeget költött akváriumra, nem fogja mások alkalmatlan tartással lestrapált halaival benépesíteni azt. Különösen, hogy a legtöbb ilyen hal ára elhanyagolható a tartásukhoz szükséges akváriuméhoz képest.

1. Aranyhal - Carassius auratus

Az egyik legismertebb díszhal. Amikor egy kezdő akvarista egy kis akváriumon gondolkozik, az első hal, ami eszébe jut, az aranyhal szokott lenni. Mivel az aranyhalak szívósak, nagyon sok rosszat képesek elviselni, mielőtt végleg feladják a harcot. Így tudott elterjedni a legenda, hogy aranyhal tartható kis akváriumban, sőt még gömbakváriumban is. Valójában viszont kifejezetten nagy helyigényű és nagytestű díszhalak. Egy kifejlett közönséges aranyhal elérheti a 30 centiméteres testhosszt is. A kerek testű tenyésztett változatok rövidebbek maradnak, de súlyban bőven pótolják ezt. A legkisebb változat is mimimum narancs méretű gömb kifejlett korában. 100 liter alatt nem is szabad aranyhalban gondolkozni, de még ez sem az igazi, mivel az aranyhal társas hal. 200 literben már úgy-ahogy elfér 3 példány.
 


2. Plekó, Gibbi és harcsatársaik


Óriás algaevő harcsa -Hypostomus plecostomus,Vitorlás algaevő harcsa -  Pterygoplichthys gibbiceps, Kékszemű panaque - Panaque suttonorum

Sokféle nagytestű algaevő harcsa kapható a hazai boltokban. Felületesen szemlélve könnyű őket összekeverni. Közös bennük, hogy hatalmasra nőnek és idősebb korukra territoriálissá válnak. A legkisebb, a leopárd algaevő harcsa a maga minimum 35 centijével 500 liter fölött érzi jól magát. Egy közönséges plekó elérheti a fél métert is. A fiatal példányokat sokan vásárolják tévedésből a jóval kisebb Ancistrus helyett.

 

3. Márványsügér

Astronotus ocellatus

A fiatal márványsügérek gyönyörűek, olcsók és minden díszhalasnál megtalálhatóak. Rendszeresen vásárolják őket kistestű halak társas akváriumába. A kis márványsügér gyorsan agresszív és nagyon falánk hallá növi ki magát, ami felfalja az akvárium többi lakóját. Kifejletten eléri a 30 cm-es testhosszt is. 500 literben lehet egy párt tartani.
 

4. Ázsiai cápaharcsa

Pangasianodon hypophthalmus

Egy kicsi cápaharcsa az ezüstös színével és az áramvonalas testalkatával a cáparajongók szívét könnyen meghódítja. Szinte minden boltban kapható, olcsó hal. Apró szépséghiba, hogy ha a rossz vízminőség nem fogja vissza a növekedését, néhány év alatt eléri az egy méteres testhosszt. Halunkkal találkozhatunk az áruházak hűtőpultjaiban, Pangasius filé néven. 5000 liter alatt nem nagyon lehet kifejlett cápaharcsát tartani. Ekkora helyen pedig már egy-két igazi cápafaj is jól érzi magát, persze tengeri akváriumban. Külön probléma, hogy a cápaharcsa egy ijedős hal, ha hirtelen mozgást lát a szobában, pánikba esik és fejjel megy az akvárium falának. A kis helyen tartott cápaharcsák jellemzően tele vannak sérülésekkel, szemük pedig homályos, mivel állandóan az üvegnek dörzsölődik.5. Öves díszcsík

Chromobotia macracantha
 
Fiatalon gyönyörű, kontrasztos színű díszhal, amit viszonylagos drágasága ellenére is nagyon szívesen visznek haza a kezdő akvaristák. Az öves díszcsík viszont nem csak 30 centisre nő meg, de még csapatos hal is, 500 liter alatt nem érdemes beszerezni. A felnőtt példányok testalkata sem olyan dekoratív és a színeik is kifakulnak. Sok más hasonló testalkatú és viselkedésű csíkfaj is szerepel a hazai kínálatban, amelyek sokkal kisebbek maradnak, érdemesebb ezek közül válogatni.
 

6. Moszatevő márna

Gyrinocheilus aymonieri

Algaevő csíkhal és aymonieri néven is ismert. Fiatal korában dekoratív algaevő faj, felnőttként viszont elég problémás akváriumlakó. Az eddigi halakhoz képest kicsi, „csak” 20 centiméteresre nő meg, a többit viszont agresszív területvédő viselkedésével pótolja. A kifejlett halak kötekedőek, csak nagyméretű akváriumban, nagyobb halak között tarthatóak. 300 liter fölött érdemes próbálkozni a tartásával.

 


7. Cápamárna

Balantiocheilos melanopterus

A cápamárna ezüstös színű, nem túl feltűnő hal. Ha az úszószegélyei nem lennének feketék, összetéveszthető lenne a hazai keszegfélékkel. Akár 35 centisre is megnő és csapatos hal, 500 liternél kisebb akváriumban nem érdemes tartani. Van még egy komoly bűne, az, hogy növényevő. A finom levelű növények nem élnek hosszú életet az akváriumában.

 

8. Vöröshasú pirája

Pygocentrus nattereri

Piráját tartani rettentően macsó dolog. Sokszor az sem zavarja a szépreményű próbálkozókat, hogy amúgy egy 80 literes neonhalas akváriumuk van. Ilyenkor a pirája egy darabig még megszeppent és eltűri a többi hal jelenlétét, de amint felbátorodik, vacsora lesz a kollégákból. 600 liter alkalmas egy kisebb pirája csapat elszállásolására.  A pirájatartás komoly szakértelmet és elhivatottságot kíván. Nemcsak nagytestű(30cm), veszélyes hal, de falánk ragadozó lévén hatalmas terhelést jelent az akvárium vizének és a szűrőnek. Nagy csapatban, barna, csersavas vízben érzi jól magát.

 


9. Vörös paku

Colossoma bidens

Gyümölcsevő pirája néven is ismert, mindenevő hal. A kevésbé bátor pirájatartók választása.  A vöröshasúval ellentétben simán megnő fél méteresre, így több ezer literes akváriumokban érzi magát otthon. Inkább nyilvános akváriumokba való hal, mégis előfordul a hazai boltokban.

 


10. Zsákos harcsa, békaharcsa

Heteropneustes fossilis , Clarias batrachus

A fiatal zsákos harcsák (kép balra) hatalmas bajszukkal mókás kinézetű halak, albínó és foltos változata kifejezetten dekoratív. 30 centisre nő, de még ez a legkisebb probléma a hallal. A harcsa mellúszóiban tüske található, ami méregmirigyekkel áll kapcsolatban. A harcsa szúrása rendkívül fájdalmas, szélsőséges esetben halált is okozhat. Fiatal korában könnyen összekeverhető a békaharcsával(kép lent). A békaharcsa nem mérgező, viszont kétszer ekkorára is megnő.

 

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C