FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Az akvárium kiválasztása

Mielőtt elmennénk akváriumot venni, gondoljuk át alaposan a dolgot. Mekkora helyünk van, mik az anyagi lehetőségeink és mi az, amit meg szeretnénk valósítani? Maga az akvárium az egyetlen, amit utólag nagyon nehéz bővíteni, tehát megéri egy kicsit tovább gyűjteni az ideális példányra. Gondoljuk át, milyen halfajokat szeretnénk tartani, és olyan méretet válasszunk, ami megfelel az igényeiknek. Érdemes az akvarista fórumokon érdeklődni, a környékünkön milyen vásárlási lehetőségek vannak, és a használt akváriumok között is találhatunk igen jó ajánlatokat. 

Akváriumszettek

Az akváriumszettek csábítóak a kezdők számára, mivel már előre össze vannak válogatva a felszerelések és olcsóbbnak tűnnek, mintha külön-külön vásárolnánk meg a darabjait. Azonban a tipikus szett felszerelései sokkal kisebb akváriumot képesek csak fenntartani, mint amihez ténylegesen eladják őket. Így az ár ugyan kedvezőnek tűnik, valójában viszont sokat kell ráfizetni, ha működőképessé akarunk tenni egy ilyen összeállítást. A világítás szinte kivétel nélkül nagyon gyenge, és a gyári tetőkben ezt nem lehet egyszerűen fejleszteni, mivel nincs bennük több foglalat. A másik kritikus pont a szűrés. Hiába jó nevű a márka, ha a típus teljesítménye kevés az adott méretű akváriumhoz. Azok a szettek, amelyekben rendben van minden, sajnos már egyáltalán nem jelentenek olcsó megoldást.

A gyári tető csak az egyik lehetőség a világításra a sok közül. Egy üvegtetős akváriumhoz bármilyen fénycsöves háztartási lámpát használhatunk. Sokféle akváriumi lámpa kapható, ezek között nagyon esztétikus megoldások is vannak. 

Bútor

Egy akvárium nagy súly. A bútornak víz mellett el kell bírni az üveg, a felszerelések és a dekoráció súlyát. A homokos talaj vagy a kövek jelentősen megnövelhetik az akvárium tömegét, egy 80 literes például könnyen elérheti a 100 kg-ot. A legegyszerűbb megoldás, ha gyári bútort veszünk. Ezeket a nagyobb díszállatos boltokban sokféle stílusban és színben megtalálhatjuk. Ha egyedileg szeretnénk készíttetni, akkor karosszérialakatost kérhetünk fel egy zártszelvény váz hegesztésére.  A fémváz tetejét tömörfával vagy konyhai munkalappal fedhetjük le, az oldalakhoz használhatunk olcsóbb farostlemezt.  A hétköznapi bútorok nagy része alkalmatlan akvárium elhelyezésére. A modern, vékony farostlemez egyszerűen nem elég erős. A régi tömörfa bútorok használhatóak kisebb akváriumokhoz, de ajánlott egy extra bútorlapot vágatni az üveg alá. A régi, nagy és nehéz CRT monitorokhoz vagy TV-khez gyártott állványok is alkalmasak kisebb akváriumok alá. Sokan tesztelik a bútorokat úgy, hogy ráülnek. Azonban hiába stabil a bútor egy, az akváriumnál jóval nehezebb ember alatt, ez a teszt nem mond semmit a hosszú távú teherbírásról. A gyenge bútorok is simán kiállhatják a próbát, azonban pár hét, hónap alatt elkezdenek a lapok meghajlani a súly alatt, ennek pedig előbb-utóbb üvegtörés lesz a vége.

Az akvárium mérete

A legfontosabb szabály, hogy a kis akvárium nagy gondot jelent. Minél nagyobb, annál stabilabb, és annál nehezebb elrontani a dolgokat. A nagy akváriumok rugalmasak, a kisebb hibáknak nincs nagy következménye. Az akvárium maximális métetét megszabja a pénztárcánk és a rendelkezésünkre álló hely is. Egy kezdő akvaristának 50 és 100 liter között érdemes gondolkoznia, ha egyszerűen gondozható akváriumot szeretne. Ebben a méretben már sokféle színes hal közül válogathatunk, elég hetente egyszer vizet cserélni, és a szűrés és a világítás nem kerül sokkal többe, mint a kisebb akváriumok esetén.

A legkisebb, 10 liter alatti akváriumokat piko akváriumnak nevezzük. Ívatáshoz, kísérletező kedvű akvakertészeknek való méret. Rendkívül nehéz fenntartani őket, a szép növényzet létrehozása igazi kihívás ekkora helyen. 10 és 40 liter közötti méretet nano akváriumnak hívjuk. A magyar törvények 30 liter fölött engedik a (kifejlett) gerinces állatok tartását. 30 liter alatt csigákat, garnélákat, egyéb gerincteleneket és ivadékhalakat nevelhetünk. 30 liter fölött tarthatóak az úgynevezett nano halak, ezek igen kisméretű és békés fajok, amelyeknek 50 liter alatt is lehet biztosítani az igényeit. Az átlagos kistestű fajok minimum 50 literes életteret igényelnek. 

Az akvárium formája

A gyakori és praktikus forma a téglatest. Ezen belül sokféle arány előfordul. A legelterjedtebb esetben az akvárium körülbelül kétszer olyan széles, mint amennyire magas és mély. Ez egy praktikus, jó helykihasználású arány, amit könnyű berendezni. Létezik jóval magasabbra tervezett akvárium, ez nagyobbnak látszik, mint a valós térfogata. A helykihasználása viszont sokkal rosszabb, berendezni nehéz, és a magas vízoszlopot nehezebb bevilágítani. A kocka alakú akváriumok könnyen elhelyezhetőek, látszólag kisebb helyet foglalnak, mint a tényleges térfogatuk. Esztétikus berendezésükhöz némileg több tapasztalat szükséges. Az állított téglatest formájú akvárium a halak számára sokkal kevesebb kihasználható teret tartalmaz, így csak kisebb halfajok tarthatóak benne. Mivel a vízfelszín kicsi a térfogathoz képest, a felszín szokásos mozgatása nem biztos, hogy elég a megfelelő oxigénellátáshoz, ajánlott külön levegőztetőt felszerelni.

Az íves elejű vagy panoráma akváriumok esztétikusak tudnak lenni, de erősen torzítják a látványt. A frontüveg takarítása nehéz, könnyű összekarcolni. A körcikk alakú sarokakváriumoknál is ez a helyzet. A sokszögletes akvárium látványos messziről, de a halakat nehéz benne megfigyelni, mivel a fénytörés fura dolgokat művel a látvánnyal. Ennek eredményeképpen egy halat akár három üveglapon át is láthatunk egyszerre, látszólag különböző helyeken és szögekből. Ezeknek az akváriumoknak a takarítása is elég bonyolult.

Léteznek speciális alakú, úgynevezett „dizájn akváriumok”. Ezek igen sokfélék lehetnek, például lekerekített élű téglalap, piramis vagy akár falra akasztható kép vagy dohányzóasztal is. Jóval drágábbak a hagyományos akváriumoknál, általában kicsik, és a berendezésük, ápolásuk sok esetben problémás. Ha mindenképpen ilyen akváriumot szeretnénk, akkor vizsgáljuk meg alaposan, mennyire könnyen lehet benne rendezkedni, alkalmas-e a szükséges felszerelések elhelyezésére, a speciális forma nem jelent-e negatívumot a választott halainknak, illetve hogy egyáltalán megvan-e a szükséges víztérfogat benne. Sokszor beépített felszereléseket is tartalmaznak, ezek minőségét, teljesítményét és karbantarthatóságát is vegyük. Sajnos sok olyan dizájnmegoldás van a piacon, amik teljességgel alkalmatlanok a haltartásra, mások csak nagyon problémásak, vagy műanyaggal próbálják helyettesíteni az akvárium növényzetét és talaját. A gyártó ajánlásait sose fogadjuk el feltétel nélkül, kérdezzünk rá akvarista ismerőseink véleményére is.

A gömb, henger vagy serleg alakú akváriumot tiltja az állatvédelmi törvény. 

Az akvárium minősége

Régen elterjedt szokás volt az akváriumot házilag ragasztani. Ma már ez nem jelent komolyabb spórolást, és a kockázatok miatt nem érdemes egyszerű hobbiakvaristaként próbálkozni vele. Egy rossz ragasztás szivároghat, sőt akár el is engedhet. Ha spórolni szeretnénk, akkor inkább vásároljunk használt akváriumot. Vásárolhatunk készen vagy csináltathatjuk szakemberrel is, átlagos méretű akváriumnál körülbelülül ugyanannyiba kerül mindkét megoldás. Egy minőségi akvárium ma már teljesen biztonságos, akár több évtizedig is képes üzemelni kockázatok nélkül. Még a kisebb földrengések sem jelentenek problémát, vagy a gyakoribb eset, amikor a padló nem elég stabil, és rezgéseket okoznak a lépteink vagy a környék közlekedése. Ehhez persze nem csak egy jó akvárium szükséges, hanem a megfelelő, stabil bútor és alátámasztás is. Egy rosszul elkészített akvárium sokféleképpen tönkremehet, de a víz minden esetben a padlón köt ki. A halak megfulladnak, a növények kiszáradnak, a befektetett munkánk elveszik. A kifolyt víz tönkreteheti a szőnyeget, parkettát vagy a bútort, akár több emeleten is átszivároghat és feláztatja a vakolatot. Ha elektromos készüléket vagy elosztót is ér, akkor zárlatot, ezzel áramütést vagy tüzet is okozhat. Tehát egy rossz minőségű akvárium tetemes anyagi kárt okozhat, és veszélyes is. Sok mindenenen spórolhatunk, de magán az akváriumon egyáltalán nem éri meg. Sajnos egy drága akvárium még nem garancia arra, hogy jó is, ezért magunknak kell megtanulni, mit is kell nézni, ha jó minőséget szeretnénk. A piacon nagyon sok a rossz minőségű üvegedény, ezért hasznos, ha vásárlás előtt tájékozódunk. Például az internetes fórumokon vagy az akvarista klubokban utánakérdezhetünk a többiek személyes tapasztalatainak is az adott akváriumkészítővel kapcsolatban. 

Az üveg

Figyeljünk oda a megfelelő üvegvastagságra. A túl vékony üveg a víz súlya alatt meghajlik és elpattanhat, és a ragasztásnak is keskenyebb felületet biztosít. 50 liter alatt minimum 4 mm vastag üveget válasszunk, az ennél vékonyabb túl sérülékeny. 100 literig 5 mm ajánlott, fölötte legalább 6 mm. Az üvagvastagság elsődlegesen a vízoszlop magasságától függ, de befolyásolja a merevítések elhelyezése és az akvárium formája is. Nagyméretű akváriumnál sok szempontot kell figyelembe venni, ezért általános szabály nem mondható. Extrém nagy méretű akváriumoknál több centis üvegvastagság is előfordul. Ha merevítések nélküli akváriumot szeretnénk, akkor a megszokottnál vastagabb üvegből kell csináltatni. A feltöltött akvárium stabilitását egy mérőszalaggal ellenőrizhetjük. Az akvárium leghosszabb oldala hajlik a legnagyobb mértékben, kifelé dudorodik, amit hordósodásnak neveznek. Nagyobb akváriumoknál ez szabad szemmel is látható, ha felülről nézzük. A két leghosszabb oldal távolságát mérjük meg az akvárium szélénél és a közepénél is. A közepe legfeljebb néhány milliméterrel lehet távolabb egymástól, mint a széle. Például egy 200 literes akvárium esetében a fél centis eltérés már veszélyes mértékű. Ha a hordósodás mértéke túl nagy, akkor utólagos merevítésekkel még segíthetünk rajta, de ez nem minden esetben működik. Ha az üveg még ezután is láthatóan hordósodik, akkor újra kell csináltatni, vagy csak félig töltsük fel vízzel, és berendezhetjük akvaterráriumnak vagy paludáriumnak.

Árulnak terrárium néven nagyon hasonló üvegedényeket, melyek kedvezőbb ára csábító lehet. Azonban ezeket nem úgy tervezték, hogy hosszú távon elbírják a víz súlyát, ehhez túl vékony üvegből készülnek. Az akvárium üvege nem tartalmazhat buborékokat, ezek gyenge pontok, ahol az üveg sérrülékenyebb. Az általánosan használt akváriumüveg élei zöldeskékek. Léteznek még nagy tisztaságú speciális üvegek is. Ezekre hazánkban az Opti-White név ragadt rá, ami egy konkrét márka neve, de általánosságban használják minden ilyen üvegtípusra. Ezeket a világoskék élekről ismerhetjük meg, az áruk többszöröse a hagyományos üvegének. Ezek az üvegek olyan kristálytiszta látványt nyújtanak, hogy a víz nem is látszik, a halak szinte a levegőben úsznak. Ez a hatás csak tökéletes szűrés mellett érvényesül, átlagos akváriumban nem éri meg költeni rá. 

Ragasztás, csiszolás

Figyeljünk oda az élcsiszolás és a ragasztás minőségére. Az élcsiszolás nélküli akvárium sérülékeny, a legkisebb hatásra lepattanhat egy szilánk a széléből. Ez balesetveszélyes, egy szerencsétlen koccanás az akvárium ragasztását is megsértheti, szivárgást okozhat. Az élcsiszolt akváriumok szebbek is, és az élek így ellenállóbbak. Az üveglapoknak tökéletesen pontosan kell illeszkedniük. Ha valamelyik szemmel látható mértékben eltér a többitől, az igénytelen munkát jelent, és ilyenkor az egész akvárium minősége kérdésessé válik.

A szabálytalan ragasztás nem csak csúnya, de gyenge pontokat is tartalmazhat, ahol szivárgás kezdődhet. Az akváriumokat átlátszó és fekete szilikonnal is szokták ragasztani, ezek lényegi tulajdonságaikban nem különböznek, ízlés szerint válasszunk. Az átlátszó szilikonban láthatóak a ragasztás apróbb hibái, például buborékok vagy egyenetlenségek. Ezek sokszor csak a feltöltött akváriumban jelennek meg. A nem elég pontos ragasztás alatt algák is szaporodhatnak. Ezek nem csak esztétikai problémát jelentenek, hanem az akvárium stabilitását is rontják. A fekete ragasztású akváriumban ezek egyáltalán nem észlelhetőek. A hétköznapi akváriumok ragasztása valamennyire rálóg az oldallapokra is. A minőségi, vastagabb anyagból készült akváriumoknál elég felületetet ad az üveg széle, így ezekben megoldható a szinte láthatatlan ragasztás is.

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C