FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Arany méhgarnéla - Caridina logemanni

Magyar név: Arany méhgarnéla
Tudományos név: Caridina logemanni
Rend: Decapoda - Tízlábú rákok
Család: Atyidae - Édesvízi garnélák
Természetes élőhely: tenyészváltozat
Méret: 2-3 cm
Viselkedés:társas
Táplálkozás: mindenevő
Minimális akváriumméret: 20 liter
Hőmérséklet: 20-24 °C
pH: 6-7,5
Keménység: 1-4 nk°
Várható életkor: 1-2 év

Egyéb nevek: Caridina cf. cantonensis, gold bee

A jó minőségű garnélák se nem aranyszínűek, se nem csíkosak, így a név félrevezető tud lenni. A méhgarnéla fehér tenyészváltozata, innen a név, azonban ez a változat egyáltalán nem csíkos. Az átlagos példányok fehérbe hajló aranysárgák. A szelektíven tenyésztett, minőségi vonalak vakító hófehérek, mindenféle sárgaság nélkül.

Kristálygarnélával társítva a közös utódok magasabb besorolású, azaz több fehér részt viselő kristálygarnélák lesznek. Viszont az ilyen keresztezés rontja az utódok színminőségét, ezért kerülendő. Ezzel a módszerrel gyorsan lehet mosura és hinomaru mintázatú garnélákat előállítani, viszont ezek színezete meg sem közelíti a tiszta vonalból származó kristálygarnélákét.

Akvárium: Mivel erősen igényli a lágy és bomlástermékektől mentes vizet, fontos a jó szűrés és hasznosak a garnélás talajok. A garnélás talajok pH stabilizáló hatásúak, egyesek képesek megkötni a vízkeménységet. Azonban ez a képességük hamar kimerül, így nem képesek kiváltani a vízlágyítást. A vízkeménység esetleges ingadozásait kivédik, de nem csodaszerek, a vízlágyításra mindenképpen kell energiát fordítani. Más Caridina fajokkal nem ajánlott társítani, mivel kereszteződnek. (Kivéve a nem specializált szaporodású fajok, mint az Amano garnéla.)  Lágy vizet tűrő Neocaridina fajokkal lehet próbálkozni, de nem ajánlott, mivel gyors szaporodásukkal könnyen elnyomják a kristálygarnélákat. Halakkal nem érdemes társítani, mivel lassan szaporodó és nagy értékű garnélák.

Táplálkozás: Garnélatápok, forrázott zöldségek. Sokan erkélyládában nevelnek számukra spenótot és más zöldségeket, mivel ezek garantáltan vegyszermentesek. Mivel igen lágy vízben élnek, a táplálékuknak tartalmaznia kell minden szükséges ásványi anyagot. Érdemes a jobb minőségűekre költeni.

Szaporodás: A hímeket kisebb méretükről és karcsúbb potrohukról ismerhetjük meg. A fiatal állatok esetében nehéz a nemek elkülönítése.  Az ivarérett nőstények legalább 2 centisek. A megtermékenyített petéket 4-5 hétig hurcolják a potrohuk alatt. A kikelt kisgarnélák színe az első naptól kezdve élénk, jól felismerhető. Minél jobb minőségű a tenészállatok színe, annál kényesebbek, mivel ezt erős beltenyészettel érik el. Ha a körülmények megfelelőek, akkor könnyen és gyorsan szaporodnak, viszont a legkisebb hibára is felhagynak vele.

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C