FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Kristálygarnéla - Caridina logemanni

Magyar név: Kristálygarnéla
Tudományos név: Caridina logemanni
Rend: Decapoda - Tízlábú rákok
Család: Atyidae - Édesvízi garnélák
Természetes élőhely: akváriumi tenyészváltozat
Méret: 2-3 cm
Viselkedés:társas
Táplálkozás: mindenevő
Minimális akváriumméret: 20 liter
Hőmérséklet: 20-24 °C
pH: 6-7,5
Keménység: 1-4 nk°
Várható életkor: 1-2 év

Egyéb nevek: Caridina cf. cantonensis, vörös kristálygarnéla, fekete kristálygarnéla, CRS, CBS

A vad változathoz képest erősebb színű garnélák, ahol az átlátszó területek helyét fehér és színes csíkok foglalják el. A kristálygarnélát elsősorban a fokozott színezet és a több fehér terület különbözteti meg a vad típustól, nem önmagában a vörös szín jelenléte - hiszen a fekete kristály garnélán egy szem piros szín nincs, mégis így hívjuk. A kristálygarnéla vörös-fehér és fekete-fehér színben fordul elő, az összes minta és "osztály" megtalálható mindkét színben.  A piros színt egyetlen recesszív gén okozza.  Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vegyes párosításokból vagy vörös, vagy fekete születik, nincsenek köztes alakok. Ezért sokan együtt is tartják és vegyesen tenyésztik a vörös és a fekete kristálygarnélát. Nagyon ritkán születnek barnás színű példányok, ezek feltehetően rosszul sikerült heterozigóták, de összességében nem romlik a minőség a vegyes párosításoktól. A csúcsminőségű vonalakat színenként külön tenyésztik, mivel így lehet elérni a legtökéletesebb árnyalatokat, azonban egy hétköznapi halandó számára ezek felismerhetetlen különbségek.

A testükön található mintákra számos variációt tenyésztettek ki, ezeknek speciális elnevezései vannak. A garnélák mintáit a fehér terület mennyisége alapján osztályozzák. Minél több a fehér a garnélán, annál magasabb osztályba tartozik és általánosságban annál drágább, azonban a magas osztály nem jelent feltétlenül magas minőséget - hiába sok a fehér, ha az áttetsző vagy sárgás. Arany méhgarnélával keresztezve könnyen előállathatóak a magas osztályú mintázatok, azonban ezek öröklik az arany méh gyengébb és sárgább színét is, így csökkent értékűek lesznek. Minél erősebb, teltebb és tisztább a garnéla színe, annál értékesebb és egyben kényesebb is. A csúcsminőségű garnélák ára igen magas, egynémelyikért egy személyautó árát is kifizetik a gyűjtők.

Akvárium: Mivel erősen igényli a lágy és bomlástermékektől mentes vizet, fontos a jó szűrés és hasznosak a garnélás talajok. A garnélás talajok pH stabilizáló hatásúak, egyesek képesek megkötni a vízkeménységet. Azonban ez a képességük hamar kimerül, így nem képesek kiváltani a vízlágyítást. A vízkeménység esetleges ingadozásait kivédik, de nem csodaszerek, a vízlágyításra mindenképpen kell energiát fordítani. Más Caridina fajokkal nem ajánlott társítani, mivel kereszteződnek. (Kivéve a nem specializált szaporodású fajok, mint az Amano garnéla.)  Lágy vizet tűrő Neocaridina fajokkal lehet próbálkozni, de nem ajánlott, mivel gyors szaporodásukkal könnyen elnyomják a kristálygarnélákat. Halakkal nem érdemes társítani, mivel nehezen szaporítható és nagy értékű garnélák.

Táplálkozás: Garnélatápok, forrázott zöldségek. Sokan erkélyládában nevelnek számukra spenótot és más zöldségeket, mivel ezek garantáltan vegyszermentesek. Mivel igen lágy vízben élnek, a táplálékuknak tartalmaznia kell minden szükséges ásványi anyagot. Érdemes a jobb minőségűekre költeni.

Szaporodás: A hímeket kisebb méretükről és karcsúbb potrohukról ismerhetjük meg. A fiatal állatok esetében nehéz a nemek elkülönítése.  Az ivarérett nőstények legalább 2 centisek, 4-5 hónaposak. A megtermékenyített petéket 4-5 hétig hurcolják a potrohuk alatt. A kikelt kisgarnélák színe az első naptól kezdve élénk, jól felismerhető, a pontos mintázatuk viszont csak később alakul ki.. Minél jobb minőségű a tenyészállatok színe, annál kényesebbek, mivel ezt erős beltenyészettel érik el. Ha a körülmények tökéletesek, akkor könnyen és gyorsan szaporodnak, viszont a legkisebb hibára is felhagynak vele.

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C