FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Méhgarnéla - Caridina logemanni

Magyar név: Méhgarnéla
Tudományos név: Caridina logemanni
Rend: Decapoda - Tízlábú rákok
Család: Atyidae - Édesvízi garnélák
Természetes élőhely: Dél-Kína
Méret: 2-3 cm
Viselkedés:társas
Táplálkozás: mindenevő
Minimális akváriumméret: 20 liter
Hőmérséklet: 20-24 °C
pH: 6-7,5
Keménység: 1-4 nk°
Várható életkor: 1-2 év

Egyéb nevek:Caridina cf. cantonensis

Korábban Caridina cf. cantonensis néven hivatkoztak rá, a tigrisgarnélával együtt. 2014-ben végre elkészült a faj tudományos leírása a megfelelő morfológiai és genetikai vizsgálatokkal, ami alapján a méhgarnéla önálló fajnak bizonyult és új nevet kapott.

A vad változat teste áttetsző, rajta fekete és fehér sávok találhatóak, amik a hasi oldal felé elvékonyodnak. Ez a változat alig fordul elő akváriumokban, a tenyésztett leszármazottai sokkal népszerűbbek. A különböző cantonensis változatok keresztezése sokszor visszaüt a vad alakra.  A legtöbb méhgarnéla ilyen vegyes párosítások leszármazottja, ezért az állományokban gyakran megjelenik a recesszív vörös gén.  Összetéveszthető a dongógarnélával (Caridina trifasciata).

A Neocaridináknál jóval nehezebben tartható faj, viszont a tenyésztett alakokhoz képes a vad típus sokkal ellenállóbb. A lágy, savas és hűvös vizet igényli, de sokkal kevésbé viselik meg az apró hibák, mint a szelektált leszármazottait.

1996-ban, Hisayasu Suzuki japán garnélatenyésztő fedezte fel a piros mutációt vad típusú méhgarnélái között, ezektől az állatoktól indult a faj szelektív tenyésztése, aminek mára számtalan kristálygarnéla-változat lett az eredménye.

Akvárium: Mivel erősen igényli a lágy és bomlástermékektől mentes vizet, fontos a jó szűrés és hasznosak a garnélás talajok. A garnélás talajok pH stabilizáló hatásúak, egyesek képesek megkötni a vízkeménységet. Azonban ez a képességük hamar kimerül, így nem képesek kiváltani a vízlágyítást. A vízkeménység esetleges ingadozásait kivédik, de nem csodaszerek, a vízlágyításra mindenképpen kell energiát fordítani. Más Caridina fajokkal nem ajánlott társítani, mivel kereszteződnek. (Kivéve a nem specializált szaporodású fajok, mint az Amano garnéla.)  Lágy vizet tűrő Neocaridina fajokkal lehet próbálkozni. Halakkal nem érdemes társítani, mivel nehezen szaporítható garnélák.


Táplálkozás: Garnélatápok, forrázott zöldségek. Sokan erkélyládában nevelnek számukra spenótot és más zöldségeket, mivel ezek garantáltan vegyszermentesek. .

Szaporodás: A hímeket kisebb méretükről és karcsúbb potrohukról ismerhetjük meg. A gyengébb színezetű példányoknál látszódik a nőstény nyeregfoltja. Az ivarérett nőstények legalább 2 centisek, 4-5 hónaposak. A megtermékenyített petéket 4-5 hétig hurcolják a potrohuk alatt. 

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C