FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Márványrák - Procambarus fallax

Magyar név: Márványrák
Tudományos név: Procambarus fallax f. virginalis
Rend: Decapoda - tízlábú rákok
Család: Astacidae
Természetes élőhely: nem ismert
Kifejlett méret: 10 cm
Viselkedés:agresszív
Táplálkozás: mindenevő
Minimális akváriumméret: 50 liter
Hőmérséklet: 10-30 °C
pH:6,5-8
Keménység: 5-20 nk°
Várható életkor: ?

Egyéb nevek: Procambarus sp. ’Marble’, "virginiai márványrák"

A magyar irodalomban a virginiai márványrák név terjedt el, a törvény is így hivatkozik rá, pedig a név eredendően téves. A rák nem Virginiában él, ami virginialis lenne, hanem szűzies, a szaporodása miatt, azaz virginalis.

2016-tól az idegenhonos inváziós fajokra vonatkozó EU rendelet alapján csak és kizárólag speciális engedéllyel tartható. A kihirdetésekor már meglévő példányok tovább tarthatóak természetes kimúlásukig, de gazdájuknak kötelező megakadályoni a szaporodásukat és a kijutásukat a természetbe.

Eredeti élőhelye ismeretlen, németországi akvaristáknál bukkant fel először. Genetikai vizsgálatok alapján a floridai elterjedésű Procambarus fallax fajjal találtak nagyfokú hasonlóságot, azonban a természetben egyáltalán nem ismert náluk a szűznemzés, míg a márványrákok kizárólag így szaporodnak. Jelenlegi a kutatók a P. fallax szűznemzéssel szaporodó formájaként fogadták el, azonban ez még változhat a további kutatások függvényében.

Sokféle vízhez képes alkalmazkodni, a szélsőségeken kívül szinte bármiben tarható. A hűvösebb vizet jobban kedveli, de tartható trópusi medencében is. Képes áttelelni enyhe fagyban. A fajtársaival szemben kevésbé agresszív, egy sok bóvóhellyel ellátott akváriumban csapatot is tarthatunk, és a fiatalok képesek felnőni a felnőttek mellett. A halakat néha elkapja, de nem rendelkezik olyan erős vadászösztönnel, mint a többi rák. Gyorsan szaporodó elevenszülőkkel társíthatjuk, ha nem jelent problémát időnként néhány hal elvesztése. A szaporodásuk különleges, ugyanis az összes márványrák nőstény, hímek egyáltalán nem ismertek. A peték szűznemzéssel jönnek létre, a kis rákok tulajdonképpen anyjuk klónjai, a kinézetük is szinte tökéletesen egyezik. Ez egyben azt is jelenti, hogy mindegyik márványrák egymagában is szaporodni fog, ha jól érzi magát, erre készüljünk fel, ha ezt a fajt választjuk. Könnyen szaporodik és nagyon sok utódot hoz létre, ezért eleségállatnak is tenyésztik. Két-három havonta számíthatunk gyarapodásra, ami 100 darab kis rákot is jelenthet alkalmanként. Könnyen kiszabadulhat a természetbe, és szaporasága miatt ökológiai veszélyt jelent. A Hévízi-tó környékén található csatornákban már bizonyított az előfordulása. Hordozhatja a rákpestist. Az akvárium növényzetét megeszi, ha ízlik neki, és feldarabolja, ha nem. A gömbalga és a vízfelszínen úszó növények viszonylag biztonságban vannak az akváriumában.

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C