FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Cseresznyegarnéla - Neocaridina davidii

Magyar név: Cseresznyegarnéla
Tudományos név: Neocaridina davidii
Rend: Decapoda - Tízlábú rákok
Család: Atyidae - Édesvízi garnélák
Természetes élőhely: Taiwan
Méret: 2-3 cm
Viselkedés:társas
Táplálkozás: mindenevő
Minimális akváriumméret: 20 liter
Hőmérséklet: 14-29 °C
pH: 6-8
Keménység: 5-20 nk°
Várható életkor: 1-3 év

Egyéb nevek: red cherry, tűzgarnéla, Neocaridina heteropoda, Neocaridina denticulata sinensis

A legnépszerűbb garnéla az akvarisztikában. A nőstények piros színűek, a hímek nagyrészt átlátszóak. Ezt a változatot általában szelekció nélkül tenyésztik, ennek eredményeként gyakoriak a jellegtelen, épphogy csak piros példányok. Ha szép, erős színű garnélákat szeretnénk, akkor egy igényes tenyésztőt kell keresni. A peték zöldek, sárgák vagy enyhén narancsosak is lehetnek.

A Neocaridina davidii leggyakoribb és a legkönnyebben tartható garnélafaj. A keményebb vizet kedveli, ezért a legtöbb hazai csapvízben gond nélkül tartható. Hűvösebb vízben érzi jól magát, de a melegebb, 28 fokos vizet is jól tűri. Nagyon szapora, még halas akváriumokban is sikeresen felnő az utódok egy része, ha van elég búvóhely. A kis akváriumokat nagyon hamar túlnépesítik. Ha erre nem vagyunk felkészülve, akkor ajánlott csak nőstényeket tartani. A faj nőstényei nagyobbak és a színezetük is sokkal élénkebb. A hímek sokszor teljesen színtelenek, csak a szelektíven tenyésztett állományokban mutatnak erősebb színezetet.  A különböző N. davidii változatok összeívnak. A keverékek színezete a vad változatra fog hasonlítani, kivéve, ha a szülők a cseresznye és a sakura  változatba tartoznak. Ezek közös utódja is piros lesz, változatos színerősséggel.

Akvárium: Egynemű állatokat akár 10 literben is lehet tartani, de kezdőknek nem ajánlott, mivel ilyen kis vízmennyiségben könnyű a rákokra nézve halálos hibákat elkövetni. Speciális igényei nincsenek, az általános garnélás akvárium ideális neki. Társítható sakura garnélával, a közös utódok minőség alapján cseresznyegarnélának számítanak. A többi Neocaridina davidii változattal nem ajánlott, mert a közös utódok barnák lesznek, és más Neocaridina fajokkal is hasonló eredménnyel hibridizálódik. Caridina garnélákkal gond nélkül társítható, ha egyezik a vízigényük. A Caridina babaulti változatok és az amano garnéla igényeik alapján jól illenek a cseresznyegarnélák mellé.

Táplálkozás: Garnélatápok, algaevő halaknak való tápok, főtt és forrázott zöldségek.

Szaporodás: A nőstényeket a hátukon található nyeregről ismerhetjük fel.  A nyereg színe egyezik a peték színével. A hímek kisebbek, karcsúbbak és fakóbbak. A párzás vedlés után történik, a peték lekerülnek a potroh alá. A nőstény körülbelül egy hónapig hurcolja a megtermékenyített petéket. A kis garnélák külön gondoskodás nélkül is felnőnek, ha nem eszik meg őket a halak. Mivel nagyon szapora garnélák, az utódokat érdemes szín alapján szelektálni. A fakóbb példányokat el lehet helyezni egy halas akváriumban, ahol nem képesek tovább szaporodni, de eladni sem bonyolult őket, mert elég nagy a kereslet erre a fajra. Egy szelektált állomány fakó egyedei gyakran szebbek, mint egy szelektálatlan legjobbjai, így nem jelentenek rossz vételt.

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C