FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

A csodálatos gyep

A víz alatti gyep a legnehezebb része a növényes akvarisztikának. Komoly technika nélkül kezdőként nem is érdemes belevágni. A neten találhatunk néhány példát low-tech, azaz közepes világításon, CO2 nélkül nevelt gyepre, ez azonban olyan varázslat, amire csak az igazán profik képesek. Egy növényezéssel ismerkedő kezdőnek még a megfelelő technikával is nagy kihívás egy szép, egészséges gyep kialakítása.


Miért ennyire bonyolult ez az egész?

Mert akármennyire is gyönyörű, természetellenes úgy, ahogy van. A víz alatt az egyik legnehezebben elérhető forrás a fény, ezért a növények felszín közelébe igyekeznek felnyúlni. A valódi vízinövények számára így a talajközeli növekedés egy teljesen életszerűtlen stratégia. Amelyik alacsony marad a talajon, azt túlnövik a többiek és elveszik előle a fényt. A növényezés viszont odáig fejlődött, hogy képesek vagyunk mocsári fajokat is nevelni víz alatt, így gyepet varázsolni az akváriumba. Ezek a gyepnövények olyan fajok, amik a természetben változó vízállású területeken élnek. Hosszabb-rövidebb időre víz alá kerülnek, így nem idegen nekik ez a közeg, de növekedni és szaporodni igazán csak levegőn tudnak. Akváriumban viszont képesek vagyunk a természetesnél sokkal jobb körülményeket is teremteni, így ezek a növények is sikeresen nevelhetőek.

CO2

A szén-dioxid adagolása az egyik kritikus pont, amin könnyen megbukik egy próbálkozás. Az igazi gyepnövények nehezen veszik fel a vízből. A levegőben könnyen hozzáférhető ez a gáz, víz alatt viszont már kihívás, amihez ezek a növények nem alkalmazkodtak. Annyit képesek kinyerni, hogy életben maradjanak, és lassan növekednek is, de egy egészséges megjelenésű gyephez viszonylag gyors növekedésre van szükség. Ha nem tudjuk biztosítani az ideális körülményeket, akkor a gyep sosem fog egységes, tömör szőnyeggé válni, ráadásul a vegetáló növények hamar az algák céltáblájává válnak. Néhány gyepnövény sikeresen nevelhető CO2 nélkül is, de szőnyeget nevelni még ezekből a fajokból is extrém nehéz ilyen körülmények mellett.

Fény


A gyepnövények zöme nagy fényigényű, mivel világos vízpartokon élnek a természetben. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a víz sok fényt elnyel, és a legkevesebb az akvárium aljára jut, a gyepnek. Ezért a sikeres füvesítéshez intenzív világítás szükséges, 1 W/liter teljesítmény körül.

Szűrés

Egy gyepet nem lehet hatékonyan porszívózni. De ha nem törnének össze a növények, akkor is gondot jelentene a táptalaj alattuk, ami egyszerűen nem fér össze a porszívózással. Ezért a mechanikai szűrésre hárul a lebegő szennyeződések összegyűjtése. A növényes akvarisztikában megszokott 10-15X-ös óránkénti vízforgatás alapkövetelmény egy fűszőnyeg mellett, különben a gyökereknél felgyűlik a mulm, ami egyenes út az algásodáshoz. A füvesítéshez szükséges erős világítás és tápozás mellé kell egy erős biológiai szűrés is, mivel ilyenkor a legkissebb ammóniamennyiség is algatengerhez vezet. Ezért egy sikeresen füvesített akváriumnak feltétele egy minden szempontból nagy teljesítményű külső szűrő.
 
Tápozás

A gyepnövények tápanyagigényesek, de ez még viszonylag könnyen megoldható a többi feltételhez képest. Egy jó minőségű talajtáp állandó, kiegyenlített tápanyagforrást jelent a gyepnek. A folyékony tápokat sem hanyagolhatjuk el, a füvesítéshez szükséges világítási szint mellett erősen ajánlott a komplex tápozás, makro és mikroelemekkel. A folyékony tápokat napi szinten érdemes adagolni.

Talaj

A tökéletes gyep eléréséhez nagy segítség a megfelelő talaj. Égetett agyagot érdemes csak használni, mivel ezekben tapadnak meg a legjobban a gyökerek, és ezek jelentik az ideális közvetítőközeget a talajtáp és a gyökerek között. Az apróbb, szabálytalanabb szemcséjű talajokba könnyebb ültetni és a növények is stabilabban rögzülnek. Főleg a kezdeti időben könnyen felúsznak a növények a talajból a legkisebb bolygatásra is.

Ültetés

Füvesíteni nehéz és sokáig tart. Szükségünk lesz hozzá egy vékony, finom erőkifejtésre képes csipeszre. Ha a csipesz túl erős, ültetés közben összezúzzuk vele a növénykék vékony szárát. A növényeket kis csoportonként, elszórtan kell beültetni a talajba, így fejlődik belőlük a leghamarabb egyenletes talajtakaró. Az ültetést még a feltöltés előtt, nedves talajban végezzük el. Ha nem voltunk elég ügyesek, a növények egy része fel fog úszni. A tökéletes mozdulatokra rá kell érezni, mindenkinek időbe kerül megtanulni az ültetést, az első alkalommal garantáltan sokat fogunk bosszankodni. Minél kisebb darabokra szedjük a növényt, annál egyenletesebb gyepünk lesz. A profik képesek szálanként ültetni, ami órákat vesz igénybe.

És a továbbiak

Ha a gyepünk jól érzi magát, akkor adott időközönként nyírni vagy ritkítani kell. A legtöbb faj szabályos fűnyírást igényel, ehhez nagy segítség egy hajlított olló. Van olyan növény, ami hosszabb indákat növeszt a többi növény fölé. Ezeket kézzel válasszuk le, hogy ne árnyékolják az alsóbb rétegeket.

Hamis gyep

Különböző mohákból látványos, alacsony növényszőnyeget készíthetünk, aminek sokkal alacsonyabbak az igényei, mint egy valódi gyepnek, viszont sokkal több macera kialakítani és a gondozása is időigényesebb. A mohák nem gyökereznek le a talajba, így nekünk kell lekötözni őket valamilyen tereptárgyhoz. Kisebb, lapos köveket mohásíthatunk, amiket szorosan egymás mellé rakva alakíthatjuk ki a gyephatást. Ahogy fejlődnek a mohák, a hézagok eltűnnek alattuk. A másik módszernél műanyag hálóra varrjuk fel a mohákat damillal, a széleit pedig lesúlyozzuk. A mohaszőnyeget rendszeresen nyírni kell, mivel az alsó részek elhalnak, ha nem kapnak elég fényt, és ilyenkor az egészet újra kell kötözni, mert elveszti a tartását.
A mohagyep CO2 nélkül is nevelhető, közepes vagy annál jobb fényerőn. Talajtáp sem szükséges, mivel a mohák nem gyökereznek le a talajba. Folyékony tápra viszont szükség van ilyenkor is. A mohákat porszívózzuk rendszeresen, mivel a finom levelek között hajlamos felgyűlni a mulm(és szerencsére nem törékenyek). Az erős mechanikai szűrés itt is ajánlott.

A füvesítéshez használható kisméretű fajok:

Hemianthus callitrichoides - kubai iszapvirág

Glossostigma elatinoides - ausztrál nyelvlevél
Eleocharis parvula - törpe csetkáka
Marsilea hirsuta - szőrös mételyfű
Elatine hydropiper - csigásmagvú látonya
Utricularia graminifolia - pázsitos rence
Micranthemum sp. "Montecarlo" - montecarlo iszapvirágNagyméretű akváriumokba alkalmas fajok:
(legalább 5-10 cm magasak)

Echinodorus tenellus - finom levelű kardfű
Lilaeopsis brasiliensis - brazil vízifű
Cryptocoryne parva - kis vízikehely
Pogostemon helferi
Eleocharis acicularis - fonalas csetkáka

Hamis gyep készítésére alkalmas mohafélék:

Riccia fluitans - úszó májmoha
Riccardia chamedryfolia - korallmoha
Monosolenium tenerum - zsenge májmoha
Vesicularia dubyana - szingapúri moha
Vesicularia ferriei - csüngő moha
Vesicularia montagnei - karácsonyfamoha

+2 kakukktojás, mivel nem mohák, de illenek a sorba:

Lomariopsis lieata - algapáfrány

Aegagropila linnaei - gömbalga

 

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C