FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Türkiz aranysügér - Melanochromis auratus

Magyar név: Türkiz aranysügér
Tudományos név: Melanochromis auratus
Rend: Sügérfélék - Perciformes
Család: Bölcsőszájú halak - Cichlidae
Természetes élőhely:Afrika, Malawi tó
Méret: 11 cm
Viselkedés: territoriális
Táplálkozás: mindenevő
Minimális akváriumméret: 200 liter
Hőmérséklet: 24-28 °C
pH: 7,6-8,8
Keménység: 10-25 nk°
Várható életkor: 8-10 é
Egyéb nevek: Arany mbuna

Az egyik leggyakoribb és legkönnyebben beszerezhető mbuna sügér, azonban a csoporttól megszokottnál is territoriálisabb, ezért kezdőknek nem ajánlott hal. A Malawi tóban közönséges faj, a nyugati partvonal teljes hosszában megtalálható. A nőstények és az alárendelt hímek sárga alapon fekete csíkosak, az ivarérett dominináns hím fekete alapon türkiz csíkokat visel.

Akvárium: Ajánlott a nagy halsűrűség és az idegen fajok jelenléte, mert így csökken a halak közti agresszió. Csak hasonló habitusú fajokkal társítsuk, amelyek képesek megvédeni magukat az agressziójával szemben. Az akváriumban fontosak a sziklákból kialakított búvóhelyek és vizuális akadályok. 200 literben egyetlen hímet tarthatunk több nősténnyel.  Alapvetően nem kényes a vízminőségre, de viselkedése miatt sűrűn ajánlott telepíteni az akváriumot, ami erős szűrést és gyakori vízcserét tesz szükségessé.  

Táplálkozás: Mindenevő,de fontos, hogy nagy arányban kapjon növényi eleséget. Falánk és nem válogatós, zöldigényét kielégíthetjük forrázott spenóttal, spirulina alapú tápokkal.
 
 
Szaporodás: A halak 8 hónapos koruk körül érik el az ivarérettséget, a domináns hím ekkor vált színt. A szaporító akváriumba egy hímet helyezzünk el legalább 3 nősténnyel. Gondoskodjunk minél több búvóhelyről, különben a hím megölheti a nem ikrázásra kész nőstényeket. Hagyjunk némi nyílt teret pár lapos kővel, az ívás színhelyének. A tenyészállatokat etessük minél gyakrabban élő vagy fagyasztott eleséggel. 
Az ívásra kész hím kiválaszt egy területet, amit megtisztít és intenzíven védelmez. Felélénkült színekkel csalogatja magához a nőstényeket. Az ikrázásra kész nőstény odaúszik, lerakja ikráit a felületre, majd a szájába veszi őket. Bár a hímek farokalatti úszóján megtalálhatóak az ikrákat utánzó foltok, a nőstény közvetlenül a hím ivarnyílásához illeszti a száját, ami kiengedi a hímivarsejteket. A megtermékenyítés a nőstény szájában történik meg.
Ezután a nőstény hetekig őrzi a szájában az ivadékokat, ezalatt nem táplálkozik. Ha túl stresszes a környezete, túl korán kiköpheti vagy lenyelheti az ivadékokat. A nőstény kihalászása ilyenkor nem a legszerencsésebb, mert a távolléte alatt kiesik a rangsorból és nehezen fogadják vissza. Ezt a helyzetet jobb megelőzni az ívató akvárium megfelelő méretével és berendezésével. Az ivadék elúszása után elfogadja az Artemia lárvákat. 
Egyes tenyésztők kiköptetik a nősténnyel a 2 hetes kishalakat, és külön akváriumban nevelik őket tovább. Így több ivadék marad életben, mintha a szülők mellett nőnének fel.
 
 
© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C