FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Sokcsíkú csigasügér - Neolamprologus multifasciatus

Magyar név: Sokcsíkú csigasügér
Tudományos név: Neolamprologus multifasciatus
Rend: Sügéralakúak - Perciformes
Család: Bölcsőszájúhal-félék - Cichlidae
Természetes élőhely: Afrika, tanganyika tó
Méret: 3,5-4,5 cm
Viselkedés:territoriális
Táplálkozás: mikropredátor
Minimális akváriumméret: 40 liter
Hőmérséklet: 24-27 °C
pH: 7,5-9
Keménység: 10-25 nk°
Várható életkor: 5-8 év
 
A bölcsőszájú halak családjának legkisebb ismert képviselője, és egyben a legegyszerűbben tartható afrikai sügérféle. Kis méretével és vízigényével praktikus választás az átlagos méretű, csapvízzel töltött akváriumokba. Mivel egyszerűen szaporítható otthoni körülmények között, könnyen találhatunk hazai tenyésztésű példányokat az akvarista fórumokon meghirdetve. 
 
Akvárium: Egy tenyészpárt 40 litertől tarthatunk, egyfajos kolóniát 60 litertől felfelé. Nagyméretű társas akváriumba is beilleszthető faj, békés afrikai sügérfélékkel jól megfér, az alsó szintet foglalja el. Ha elég tágas az életér és megvannak a szükséges búvóhelyek, nem félénk nagyobb halak mellett sem. Akváriumát nagyszemű homokkal és csigaházakkal rendezzük be. A homokban szeret ásni, a csigaházak pedig nélkülözhetetlen búvó- és szaporodó helyet jelentenek. Az éti csiga háza pont megfelelő méretű, könnyen begyűjthetjük a természetben, de dekorációs boltokban és ásványbörzéken is vehetünk tengeri csigaházakat. Fontos, hogy több ház legyen az akváriumban, mint ahány halunk van, akár a talaj nagy részét is beboríthatjuk vele. A halak territóriumát a csigaház jelenti, ha elég áll a rendelkezésükre, nagy sűrűségben is megférnek egymás mellett. Természetes élőhelyén nem találhatóak növények, de telepíthetünk az akváriumába, ritkán bántja őket. Mivel falánk ragadozó, a növények sokat segíthetnek a vízminőség megőrzésében. 
 
Táplálkozás: Zooplanktont fogyaszt, előnyösek a kisebb méretű fagyasztott eleségek, de elfogadja a granulátumokat is.
 
 
Szaporodás: A hímek jóval nagyobbra nőnek, kontrasztosabbak, hátúszójuk vöröses árnyalatú. Egyenlő nemaránynál párválasztók, ha több nőstény jut egy hímre, akkor háremet tart. Íváskor a nőstény egy csigaházba rakja a petéit, amiket a hím megtermékenyít. Innentől a nőstény őrzi őket, a ház nyílásánál legyezgetve az úszóit gondoskodik a megfelelő oxigénellátásról. Az ivadék a 6-7. napon úszik el, és azonnal képesek az Artemia naupliuszok fogyasztására. Ha nagy mennyiségű utódot szeretnénk, akkor érdemes a tenyészpárokat elkülönítve tartani, de a kolóniában is képesek elszaporodni. A fiatal halak nemét nem lehet megkülönböztetni, érdemes legalább 5 példányt venni, hogy garantáltan kialakuljon köztük szaporodó pár. 
© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C