FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Haltuberkolózis

A halgümőkór veszélyes akváriumi betegség, és nem csak a halakat, hanem az embert is képes megfertőzni. Szerencsére elég ritka, a humán megbetegedések főleg természetes vizekből, és nem akváriumból származnak. A Mycobacterium tortuitium, M. marinum és M. piscium nevű baktériumok okozzák, melyek közeli rokona humán TBC betegségnek. A betegség lappangási ideje hosszú, akár hat hét is lehet. A tüneteket mutató hal szervezetében már túl nagy károkat okozott a fertőzés, így gyógyíthatatlan. A kórokozó általában a táplálékkal jut a hal szervezetébe. Ez lehet fertőzött vízből gyűjtött friss vagy fagyasztott szúnyoglárva, egy gümókórban elpusztult hal teste vagy fertőzött ürülék, ami a talajtúró halakat veszélyezteti. Ritkábban parazitás fertőzések után maradt sebeken keresztül jut be a hal testébe.

Tünetek: A beteg hal letargikus, bújkál, étvégytalan. Idővel lesoványodik, baktériumos fertőzésekre jellemző általános tünetek fejlődhetnek ki: pikkelyhiányok és fekélyek, szemkidülledés, összetapadt úszók. Esetenként a gerinc is deformálódik. A pár hét alatt kifejlődő gerincferdülés jellemzően halTBC-re utal. A belső szervek csomókkal és apró szemcsékkel vannak tele, amik baktériumkolóniák kötőszövettel körülvéve. A csomók főleg a veséken és a lépen vannak, de előfordulnak a májon, a beleken és a gyomron is.  A labirintkopoltyús halaknál gyakoribb az előfordulása, és jellemzően az idős halakon jelenik meg először.

Kezelése: Ha tuberkolózisra gyanakszunk, a beteg halat pusztítsuk el kíméletesen. Vigyük el a tetemet hozzáértő állatorvoshoz, aki boncolással tudja egyértelműen megállapítani a betegséget. Fordulhatunk a Nébih állategészségügyi laborjához is. Ha a tuberkolózis gyanúja beigazolódott, akkor érdemes elgondolkozni az akvárium felszámolásán. A tüneteket nem mutató halak gyógyítása eredményes lehet megfelelő antibiotikumokkal, amiket állatorvos ír fel, de mérlegelnünk kell a kockázatot. A többi halnak jó esélye van a kezelés után hátralévő életét tünetmentesen leélni, azt viszont nem szabad feltételezni, hogy a kórokozó eltűnik az akváriumból, így állandó kockázatot jelent a saját egészségünkre nézve is. A baktérium halak nélkül is sokáig életben marad.

Humán tünetek: Sérüléseken keresztül képes megfertőzni az ember bőrét. Apró, bíbor elszíneződésként vagy kis dudorként indul, ami terejdni kezd. A baktérium nagyon lassan fejlődik, hetek telnek el a fertőzés és az első tünetek között. A kezeletlen betegség  ízületi problémákat is okozhat.  Ha hasonló tüneteket észlelünk, fontos, hogy az orvost tájékoztassuk az akváriumról, mert ez egy igen ritka betegség, amivel valószínűleg még nem találkozott. A halgümőkórra spéci antibiotikumokat kell szedni, az általánosan használt szerek hatástalanok ellene. A kezelése elég sokáig tart, de problémák nélkül szokott gyógyulni. Halgümőkórral jellemzően halászok fertőződnek a téli hónapokban, mivel a baktérium eredendően hidegkedvelő, és ekkor rosszabb a szervezetünk ellenállóképessége is.

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C