FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Hasvízkór

Kezdő akvaristák körében az egyik leggyakoribb probléma. Szinte kivétel nélkül rossz vízminőségű akváriumokban jelentkezik, ez az egyik kiváltó ok. A hasvízkór egy tüneteggyüttes, amit több különböző kórokozó is előidézhet, ezért nehezen kezelhető, és minden esetben nagyon súlyos betegség.

Tünetek: A pikkelyek felborzolódnak, a hastájék feldagad, a hal étvágytalan és letargikus. Egyes esetekben a szem kidülled, és a testen fekélyek jelennek meg, főleg az úszók tövén és a végbéltájékon.

A hasvízkór lehet erősen fertőző, más változatai csak egy-egy egyedet érintenek. A leggyakoribb esetben a betegséget a Pseudomonas(Aeromonas) punctata baktérium okozza. Ez a baktérium a legtöbb természetes vízben és akváriumban is jelen van, problémák nélkül. Ha a halak szervezete bármilyen okból legyengül, akkor a baktérium kórokozóvá válik. Az elszaporodó baktériumok károsítják az érfalakat, amik így átengedik a vérsavót a szövetekbe. A vesékre és a húgyutakra áttejedő gyulladás képtelenné teszi a halak a vizeletkiválasztásra. Az ozmózis jelensége miatt folyamatosan áramlik a hal testébe a víz a kültakarón keresztül. Sérült vesékkel ezt nem képes szabályozni a hal. 

Hasonló tüneteket okoz a vesék, a szív és a máj elégtelen működése is. Ezek is létrejöhetnek fertőzés következtében, de akár mérgezéstől is, például egy korábbi gyógyszer túladagolásától.

Kezelése: Először is próbáljuk eldönteni, járványos-e a betegség. Egy-egy öreg, legyengült vagy stresszes hal megbetegedhet úgy is, hogy nem kell járványveszélytől tartani. Ha rosszak a körülmények az akváriumban, akkor hosszabb, pár hetes időközönként is előjöhet egy-egy halon anélkül, hogy a többi halat érintené. Ebben az esetben karanténozzuk a beteg halat, és ellenőrizzük a vízminőséget, iktassuk ki a stresszforrásokat az akváriumban. A karantén medencét gyógyszerezzük, az akváriumban igyekezzünk minél tökéletesebb vízminőséget elérni.

Néha viszont a baktériumok gyorsan terjednek egyik halról a másikra, és ilyenkor fontos, hogy minél hamarabb kezeljük az egész akváriumot, erős antibiotikumokkal. A kezelés tönkreteszi a biológiai szűrésünket, így ha eleve gond volt a vízminőséggel, akkor elég nehéz helyzetben leszünk a gyógyszerezés alatt. 

Sajnos a hasvízkór gyógyítása ritkán sikeres, ha a tünetek már teljesen kifejlődtek, akkor nem sok esélye van a betegnek. A legjobb amit tehetünk, az az eutanázia. Ha a pikkelyek borzolódása még nem jelentkezett, akkor érdemes lehet belekezdeni, de sok jóra ne számítsunk. Ha a beteg hal elfogad táplálékot, kapjon antibiotikumos gyógytápot. Adagoljunk Epson sót (magnézium-szulfát) a vízbe, 40 literhez két és fél teáskanálnyit. Ez megnöveli a víz ozmotikus koncentrációját, így lassítja a folyadék beáramlását a hal testébe. A konyhasó viszont kifejezetten káros ilyen esetben. Különböző antibakteriális szerekkel próbálkozhatunk a fertőzés ellen.

Gyógyszerek: Nifurpirinol hatóanyag - Sera bactopur direct, Neptun bakto-kill, Panzi-pet aquafuran, JBL furanol

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C