FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Lyuk a fejen

Tünetek: A halak fején és oldalvonalán szürkés foltok, szövetelhalások keletkeznek. Ezek idővel gödrökké alakulnak és terjednek. A gödrök megmaradhatnak szürkésnek, de súlyosabb esetekben véres, fekélyes sebekké alakulnak. Sügérféléknél gyakori, különösen a nagytestű fajoknál. Ez összefügghet azzal, hogy ezeknél a nagy testű ragadozóknál sajnos gyakori a nem megfelelő tartás, és az ezzel járó, nitráttal erősen terhelt akváriumvíz.

Gyakran érintett halfajok: Márványsügér, papagájsügér, vitorláshal, diszkoszhal, gurámik.

A Hexamita és a Spironucleus nevű egysejtűcsoportokkal hozzák összefüggésbe, amik általában bélgyulladásos betegségek okozói. De ezek az egysejtűek gyakran élnek alacsony számban teljesen egészséges halak bélrendszerében is, és van, hogy egyáltalán nincsenek jelen a lyukak a fejen tünetnél. A betegség összefügg a halak vitamin és ásványi-anyag hiányával is, igen gyakran derül fény táplálkozási hiányosságokra az érintett halaknál. A parazita egysejtűek kóros elszaporodása a bélben felszívódási zavarokat okoz, ami hiánybetegségekhez vezet, ez az egyik elmélet a szerepükre. A kulcsfontosságú vitamin a B1 azaz tiamin, de ennek a megvonása sem jelenti a tünet biztos megjelenését. Mindenesetre sok tipikus eleséghal tiaminázt tartalmaz, aminek a rendszeres fogyasztása B1-vitaminhiányt okoz. Ilyen az aranyhal, a kárász, a "fehér hal" és a legtöbb egyéb pontyféle - így ezek etetése szerepelhet a kiváltó okok között.

A másik fő összefüggés a víz magas nitrit/nitrátszintjével illetve az akvárium általános elhanyagolásával mutatható ki.  Az aktív szén hosszan tartó használatát is sokan gyanúsítják. Egyes feltételezések szerint kivon valamilyen, a szervezet számára fontos anyagot a vízből, mások a szénpornak tulajdonítanak bőrirritáló hatást. Gyanúsítják a nem megfelelő vízlágyítási eljárásokat, amik nátriummal dúsítják a vizet kalcium helyett. Ez hazánkban az enyhén szikes csapvízre is vonatkoztatható.

A betegség nem ismert a természetben. Egyes vélemények szerint a lyuk a fejen egy autoimmun betegség, amit a természetellenes tartási körülmények okozta stressz vált ki.

Kezelés: A vízminőség javítása, a változatos táplálás és a vitaminkészítmények adagolása javítani szokott a betegek állapotán. Ha használtunk aktív szenet, vegyük ki. Metronidazole a Hexamita fertőzés ellen. A gyógyulás lassú és nehézkes szinte minden esetben.

Gyógyszerek: Sera Flagellol, JBL Spirohexol, Tetra Hexaex,  Esha Hexamita, Klion tabletta(vényköteles, állatorvos írhatja fel)

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C