FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Szumátrai díszmárna - Puntius tetrazona

Magyar név: Szumátrai díszmárna
Tudományos név: Puntius tetrazona
Rokonság: Pontyfélék - CYPRINIDAE
Természetes élőhely: Szumátra
Méret: 6 cm
Viselkedés: rajhal
Táplálkozás: mindenevő
Minimális akváriumméret:100 liter
Hőmérséklet: 20-26 °C
pH: 6-8
Keménység: 5- 19 NK°
Várható életkor: 5-7 év

Egyéb nevek: szumi, Barbus tetrazona

Látványos és szívós, ezért népszerű hal, ami nagyon gyakran okoz problémákat, mivel sokan vásárolják nem megfelelő akváriumokba. Híres úszócsipkedő, ez a viselkedése akkor jellemző igazán, ha nem rajban tartjuk. Egy megfelelő méretű, legalább 8 egyedből álló raj már viszonylag békésen viselkedik. Rendkívül élénk, így a jelenléte zavarja a félénkebb, visszahúzódó fajokat. A faj sok helyen kivadult a természetben, vad populációk élnek Szingapúrban, Ausztráliában és az Egyesült Államokban is. Több színváltozata is ismert. A zöld szumi esetében a fekete csíkok kiszélesednek és a hal testének nagy részét lefedik. Az arany szumi pigmenthiányos változat, amelyen barack és krémszínű mintázat maradt az eredeti sötét vonalakból. Ezt a változatot árulják mesterségesen festve és tetoválva is. A nagyüzemi szaporítás miatt egyre gyakoribbak a gyenge immunrendszerű, beteges halak. Ha lehetséges, akkor európai tenyésztésű halat vásároljunk.

Könnyen összekeverhető a közeli rokonaival. Ezeket a halakat gyakran együtt emlegetik, Puntius tetrazona csoport néven: P. anchisporus, P. navjotsodhii, P. pulcher, P. partipentazona
A többi faj egyelőre nem gyakori a kereskedelemben és nem tenyésztik őket nagyüzemi szinten.
Élettér:
A legszeb színét sűrű növényzet és sötét talaj mellett mutatja. Félénk, hosszú úszójú vagy lassú mozgású halakkal ne társítsuk.

Táplálkozás:
Apró gerincteleneket és egy kevés növényi anyagot fogyaszt. Nem válogatós a gyári tápokkal szemben.

Szaporodás: A hímeket karcsúbb alakjukról és intenzívebb színükről ismerhetjük meg. A halak szabadon ikráznak és ikrafalók. Az ikráztató hálók és a műfüvek és más hasonló szaporító közegek jól működnek ennél a fajnál. A tenyészállatokat élő eleség etetésével hozhatjuk a megfelelő kondícióba. Amikor a nőstények láthatóan megtelnek ikrával, helyezzünk át egy vagy két párt az ikráztató akváriumba. Ez legyen félhomályos, a víz egyhén savas, a hőmérséklet legyen az ajánlott legfelső érték. Ha minden jól megy, a következő reggel megtörténik az ívás. Az ivadék egy-két nap után kel ki, további egy nap múlva úszik el. Kezdetben infuzória típusú eleséggel etethetőek.
 

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C