FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

A létfontosságú berendezések

A szűrő

A modern akváriumi belső szűrő egy apró elektromos szivattyú tartállyal kombinálva. Áramlást hoz létre az akváriumon belül, amivel gondoskodik az oxigén beoldódásáról és a szennyeződéseket is összegyűjti.  A tartályban lévő szűrőanyag kiszűri a lebegő szemcséket, így azok nem a talajban ülepednek le. Ezt még mi is meg tudjuk tenni, de szűrő nélkül sziszifuszi munka, aminek  hetente többször is neki kéne látni.

A szűrő legfontosabb szerepe viszont láthatatlan és pótolhatatlan, ez a biológiai szűrés. A halak a vízbe ürítenek, és ugyanabban a vízben élnek, ezt lélegzik be és nyelik le a táplálékkal együtt. Ezért minden más háziállatnál érzékenyebbek az életterük tisztaságára.   A halak vizeletében található ammónia súlyos méreg, amit azonnal el kell távolítani a vízből, különben nem csak mérgezést okoz, de le is gyengíti a halak immunrendszerét és az algaproblémákban is a főbűnös. Nem lehetséges vízcserékkel megoldani a problémát, mivel néhány órányi mennyiség is ártalmas. A szűrőanyagban élő baktériumok napi 24 órában fogyasztják az ammóniát, így egészségesen tartják a vizet. Többek között ezért kell megállás nélkül, állandóan üzemelnie a szűrőnek.

Levegőztető

Levegőztetőnek a légpumpát nevezzük, ami egy műanyag csövön és porlasztókövön keresztül juttatja a levegőt az akváriumba. Az apró buborékok felületén intenzíven oldódnak be a gázok, így friss oxigénnel látja el a halakat.  Egy ilyen levegőztető egy átlagos, jó szűrővel felszerelt akváriumban fölösleges, mivel a szűrő képes ellátni a feladatát. Azért szerepel mégis itt, mert sokan összekeverik a szűrővel, és helyette vásárolják. Létezik egy szivacsszűrőnek nevezett eszköz, ami egy légpumpa egy szivacsdarabbal kombinálva. A szivacson keresztül felszálló buborékok megmozgatják a vizet, így gyenge szűrőhatást hoznak létre. Egy ilyen szűrőnek nagyon kicsi a teljesítménye, ma már nem használjuk halas akváriumban, mert nem képes teljes mértékben ellátni a feladatot. Ivadéknevelő és garnélás akváriumokba való.

Fűtő

A trópusi halaknak 25-28 fok között változik a hőmérsékletigénye. Az év melegebb hónapjaiban akár fűtés nélkül is elérheti a víz ezt a hőmérsékletet, viszont az év nagy részében kötelező elem a fűtés. A halak hidegvérű állatok, ezért érzékenyek a környezetük hőmérsékletére. A megfázás egy súlyos betegség, de ha nem is alakul ki, a hideg akkor is legyengíti a halak immunrendszerét, így fogékonnyá válnak a fertőzésekkel szemben. A termosztátos fűtők használata egyszerű és biztonságos, ha a víz eléri a kívánt hőmérsékletet, kikapcsolnak.

Világítás

Hiába van világos helyiségben az akvárium, világításra minden esetben szükség van. A természetben a napfény felülről érkezik, ezt imitálja a lámpa. A halak számára az oldalról érkező fő fényforrás zavaró és értelmezhetetlen. Fényforrás nélkül a növényekkel is gondban leszünk. Ha elég napfényt kapnak, akkor életben maradhatnak, viszont oldalra, a fényforrás felé fognak fordulni, ami nem éppen szép látvány. A napfény emellett még algásít is és nyáron könnyen túlmelegíti az akváriumot, így sokkal szerencsésebb árnyékos helyre rakni az akváriumot és mesterségesen világítani. És végül, de nem utolsó sorban világítás nélkül sötétben maradnak a halaink, és nem sok értelme van egy olyan akváriumnak, aminek nem látni a tartalmát.

Talaj

Ha nem is nélkülözhetetlen, de alapvető kelléke egy akváriumnak. A tenyésztőakváriumokban és a boltok ideiglenes tároló akváriumaiban gyakran elhagyják, de ez a lusta gondozón kívül senkinek sem jó.  A halak biztonságérzetéhez fontos, hogy legyen valami az akvárium alján, és alapvetően meghatározza a színezetüket a talaj színvilága. Egyes halak a sötét talajt és hátteret kedvelik, mások világos homokon hozzák a legjobb formájukat. Sok hal a talajban keresi a táplálékát vagy búvóhelyét. Néhány kivétellel a növényeknek is szükségük van talajra, és rengeteg hasznos baktériumnak is otthont ad. A talaj esztétikai szerepe sem utolsó, nélküle az akvárium csak egy vízzel töltött üvegedény. 

Növények

Nem nélkülözhetetlenek, de nagyon hasznosak. A halak anyagcseréjéből származó mérgek a növényeknek tápanyagok, így az egészségesen fejlődő növényzet sokat segít a vízminőség fenntartásában. A halaknak szüksége van búvóhelyekre, fedett sarkokra, ahová visszavonulhatnak, ezt kialakíthatjuk a növényzet segítségével is. Egy akvárium akkor igazán szép, ha élettel teli, és ebben a növényzetet semmiféle műanyag dekoráció nem múlja felül.

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C