FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Gyógykezelés

Keveseknek jut eszébe, de létezik halakkal foglalkozó állatorvos. Beteg halat orvoshoz vinni nem jó ötlet, mivel a szállítás akkora stresszt jelent, ami könnyen halálos lehet egy legyengült állatnak. Viszont sok esetben nehéz pontos diagnózist felállítani, ami nélkül a helyes kezelést kiválasztani sem lehet. Ebben nagy segítségünkre lehet egy állatorvos,és a receptköteles gyógyszerekhez is csak orvoson keresztül juthatunk hozzá.

Fontos, hogy ne kezdjünk el gyógyszeres kezelést, mielőtt biztosan felismernénk a betegséget. A gyógyszerek nem csak a kórokozóknak ártanak, hanem a halak szervezetét is megviselik. Ha a kezelés segít legyűrni a betegséget, akkor megéri a kockázatot. De ha rossz kezelést választunk, akkor csak tovább rontjuk az állat esélyeit a gyógyulásra. Ha a hal csak általános betegségtüneteket mutat, például étvágytalan, lelassul, sarokba húzódik vagy kifakul, akkor a legjobb amit tehetünk, ha teszteljük a nitrogénvegyületek koncentrációját és a fontosabb víztulajdonságokat, vizet cserélünk, aztán várunk a gyógyulásra, vagy a további tünetekre.

Ha aktív szenet használunk az akváriumban, a kezelés előtt távolítsuk el, mert megkötné a gyógyszer molekuláit is. A kezelés után ajánlott minden esetben aktív szenet használni. Érdemes ilyenkor frisset rakni az akváriumba, mert idővel telítődik, és a telítettség mértékét nem tudjuk ellenőrizni.

A halak gyógyszerezése legtöbbször megárt a hasznos baktériumoknak is, így fel kell készülnünk a vízminőség leromlására. Nem árt, ha van kéznél ammónia- és nitritteszt, amivel figyelemmel követhetjük a változásokat. Egy baktériumos betegség elleni gyógykezelés előtt pucoljuk ki a szűrőnket, a hasznos baktériumok nagy része úgyis elpusztulna, és csak a vizet szennyeznék. A szűrőanyagok védett részeiben marad még így is belőlük elég az elszaporodáshoz. Vigyázzunk az etetéssel, a szűrőbaktériumoknak kéne elbontani a bomlástermékeket, de ilyen helyzetben nem képesek ellátni ezt a feladatot. Egyes betegségeknél a kezelés alatt egyáltalán nem ajánlott etetni. A gyógykezelés után több drasztikus vízcserét kell végezni pár napos időközökkel, hogy a gyógyszertől végleg megszabaduljunk. Ne feledkezzünk meg a szűrőbaktériumokról sem! Ilyenkor segíthetjük a visszatelepülésüket erre a célra kifejlesztett készítményekkel, de használhatjuk egy másik, egészséges akvárium szűrőmocskát is.

A legtöbb halgyógyszer veszélyes az akváriumban élő gerinctelenekre, így a csigákra és a rákokra is. Egyes halcsoportok érzékenyek a gyógyszerek bizonyos típusaira, például a harcsaféléknek sok gyógyszer megárt a réztartalmú szerektől a féregirtókig. Kezelés előtt nézzünk utána, hogy az adott gyógyszerhez hogyan viszonyulnak az állataink.

 

A kezelések típusai

Helyi kezelés: A halat egy hálóval óvatosan fogjuk ki. Ha a hal túl erősen csapkod, akkor pár csepp szegfűszegolajat keverhetünk a vízbe literenként, ez elkábítja. A kezelni kívánt területet gyógyszerbe vagy fertőtlenítőbe mártott vattával töröljük át. Ez a kezelés sérülések, fekélyek ellen hatásos, vagy kiegészítésképpen az olyan fertőzéseknél, amik súlyos helyi bőrproblémákat okoznak, például a halpenész. Igyekezzünk gyorsan dolgozni, hogy a hal minél kevesebb időt töltsön a levegőn. Érdemes segítséget kérni, ketten gyorsabban és hatékonyabban lehet letudni a procedúrát. Egyes halak több percet is kibírnak gond nélkül a levegőn,mint például az algaevő harcsák vagy a koi ponty, másoknak fél perc is sok.

Gyorsfürdő: A halat pár perctől fél óráig tartó időre helyezzük a gyógyszert tartalmazó vízbe, majd vissza az akváriumba vagy a karanténba. Általában parazitás fertőzések kezelésére használják. A pikkely nélküli, csupasz bőrű halak esetében ajánlott rövidebb időket vagy kisebb koncentrációkat alkalmazni, mert érzékenyebb a kültakarójuk. Ha a hal elgyengül, felfekszik a felszínre, azonnal hagyjuk abba a kezelést.

Tartós fürdő karantén akváriumban: Egyes gyógyszereket több napon át kell alkalmazni. Vannak olyan paraziták, amelyek a gazda nélkül pár nap alatt elpusztulnak. Ilyen esetekben hasznos a kezelést egy külön karantén akváriumban végezni, mert így az állandó akvárium szűrése nem károsodik. Egyes betegségek csak néhány halon jelentkeznek, ilyenkor megpróbálhatjuk csak a tüneteket mutató halakat kezelni.  A kezelés során fontos az erős levegőztetés és a víz mozgatása. A biológiai szűrés a gyógyszerek miatt nem működik, ezért figyeljük az ammónia és nitritszintet.

Tartós fürdő az állandó akváriumban: Vannak betegségek, ahol a kórokozó sokáig életképes a gazda nélkül, vagy nagyon könnyen bekövetkezik az újrafertőződés. Ilyenkor magába az akváriumba kell adagolni a gyógyszert. Előnye, hogy nem szükséges külön gyógyakváriumot beüzemelni, nem stresszeljük a halakat a kifogással és áttelepítéssel. Hátránya, hogy a szűrőbaktériumok és a növények is károsodhatnak. A kezelés után gondoskodni kell a gyógyszermaradványok teljes eltávolításáról, és ajánlott baktériumkultúrával újra beoltani a szűrőt.

Gyógyszerek: Az akvarisztikai gyártók különböző fantázianeveken árulják a gyógyszereiket. Egy-egy hatóanyagot sokféle termékben megtalálhatunk, és különböző kombinációkban is forgalmazzák őket. A különböző gyártók azonos hatóanyagú gyógyszerei között hatalmas árkülönbség lehet. Sok olcsó, hazai gyógyszer kiváló minőségű és felveszi a versenyt a nagy külföldi cégek sokszoros árú termékeivel. Ha már meghatároztuk a betegség okát, érdemes végiggondolni, milyen lehetőségeink vannak a gyógyszerhez jutni. A díszhalas szaküzletek kézenfekvőek, de korántsem az egyetlen megoldást jelentik. Egyes hatóanyagokat állatpatikából, eredendően nem halaknak szánt formában szerezhetünk be, és néhány humán gyógyszer is alkalmazható. Van olyan gyógyszer, ami receptköteles, ezeket az állatorvos írhatja fel, vagy közvetlenül tőle is megvásárolhatjuk. Vegyszerboltban, patikában kell keresnünk egyes szereket, pl. a formalint.

A gyógyszerek pontos adagolása függ az adott termékben a hatóanyag koncentrációjától és a segédanyagoktól is, ezért nem adunk általános útmutatókat. A gyógyszerek csomagolásán fel van tüntetve a pontos adagolási útmutató, ezt szigorúan tartsuk be. A gyorsan lebomló gyógyszereket újra kell adagolni pár nap után. Baktériumellenes gyógyszerek mellett a vízminőség megőrzéséhez szükséges a gyakori vízcsere a kezelés alatt. A csere után a lecserélt víz arányában újra kell adagolni a gyógyszert, hogy ne csökkenjen a koncentráció.

Néhány hétköznapi szer adagolása gyorsfürdőhöz: konyhasó: 10-30 gramm/liter, formalin: 1 ml/liter.

Eutanázia

Sajnos előfordul, hogy egy díszhal menthetetlen. Egyes betegségek esetén a gyógyulásra olyan kicsi az esély, hogy nem érdemes miatta a hal szenvedéseit meghosszabbítani. A halak elpusztítására jelenlegi ismereteink szerint a leghumánusabb megoldás a jeges víz. A halak hidegvérű állatok, nem szenvednek ilyen esetben, ahogy egy melegvérű tenné. Ha elég hideg a víz, hősokkot kapnak és másodperceken belül elpusztulnak. Fogjunk egy tálat, és töltsük félig jégkockával. Öntsük fel annyi vízzel, amennyiben a halunk bőven elfér. Várjunk 10 percet, hogy a víz hőmérséklete lesüllyedjen 0 fok környékére, és csak ezután rakjuk bele a halat.

Patikában vásárolhatunk szegfűszeg olajat, amivel elkábíthatjuk a halat a jeges víz előtt. A szegfűszegolaj okozta kábulatból a halak még károsodás nélkül felébrednek. 2-3 csepp/liter az ajánlott adagolás.

Soha ne húzzunk le még élő halat a WC-n, ez állatkínzásnak számít, és a törvény tiltja. Sajnos sokan megteszik a menthetetlennek ítélt halakkal, és ezzel lassú fulladás és maró vegyszerek általi halál lesz a szerencsétlen sorsa.

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C