FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Márványsügér - Astronotus ocellatus

Magyar név: Márványsügér
Tudományos név: Astronotus ocellatus
Rokonság: Sügérfélék
Természetes élőhely: Amazónia
Méret: 30 cm
Viselkedés: agresszív
Táplálkozás: ragadozó
Minimális akváriumméret: 500 liter
Hőmérséklet: 25-26 °C
pH: 6-7,5
Keménység: 4- 15 NK°
Várható életkor: 10-13 év

Egyéb nevek: Oscar, Lobotes ocellatus, Acara compressus

Nagytestű, látványos sügérfaj. A rekorder hosszúságú hal 45 centis, a súlyrekorder 1,6 kilós. Az átlagos halak 25 centisre nőnek. A fiatalok mintája különösen tetszetős, ezért sokan veszik őket kisméretű, társas akváriumba. A márványsügér viszont nagyon gyorsan nő és hamar felfalja kistestű társait. A felnőtt halak színezete teljesen megváltozik a fiatalkorihoz képest. Számtalan tenyészváltozata létezik, a különböző mértékű albinizmusoktól kezdve a fátyolos úszókig.
Őshazájában kedvelt étkezési hal, húsát nagyra becsülik. Első tudományos leírója tengeri halnak hitte, és a tengeri Lobotes nemzetségbe sorolta be.
A márványsügér gyakran szenved a lyuk a fejen nevű halbetegségtől. Ez nagyrészt gyakori tartási hibák és a rossz vízminőség következménye.

Élettér: Igen nagyméretű akváriumot igényel. Bár javasolják a tartását 300 litertől is, ezt ajánlott elkerülni. Ilyen kis helyen a halak egy rövid áramszünet alatt is megfulladhatnak, a korlátozott mozgástérről nem is beszélve. Falánk ragadozó, ami hatalmas vízterhelést okoz. Fontos az erőteljes biológiai szűrés és a gyakori, erős vízcserék. Akár heti 50% vizet is cserélhetünk. A nitrátszintet érdemes tesztekkel figyelni. Erőteljesen túrja a talajt, ezért gyökér nélküli, erős levelű növényekkel érdemes tartani, mint az Anubiasok. A fő dekoráció faágakból és gyökerkből álljon. A kisebb halakat megeszi. Hasonló méretű fajokkal nem kötekedő, így nagy testű algaevőkkel, más robosztus sügérfélékkel társítható egy-egy márványsügér. Egy jól táplált pár gyakran ikrázik, és ilyenkor territoriálissá válnak. Mivel igen erőteljes halak, ez komoly probléma az akvárium többi lakójának. Ezért a tenyészpárokat inkább saját akváriumban érdemes tartani.

Táplálkozás: Kistestű halakat, rovarlárvákat, rákokat és egy kevés növényi anyagot fogyaszt. A természetben a táplálékának 80%-a gerinctelenekből áll. A jó minőségű sügéreleségek megfelelnek neki. Ne etessük emlősök és madarak húsával, mert nem képes feldolgozni a zsírjukat, ami a belső szervek elzsírosodását okozza. Az étrendjüket forrázott zöldségekkel is kiegészíthetjük, ha elfogadják. A márványsügér rendkívül falánk hal, könnyen rászokik a kézből etetésre és hajlamos ételt "kunyerálni" a gondozótól. Ügyeljünk, hogy ne etessük túl a halakat.

Szaporodás: A nemeket szinte lehetetlen megkülönböztetni. Monomorf hal, azaz nincs semmiféle kívülről megfigyelhető nemi különbség. Egy összeállt pár esetében a tapasztalt sügértartók képesek felismerni a nemeket, de fiatalok esetében lehetetlen. A hímek valamivel gyorsabban nőnek. A szaporításukhoz ajánlott fél tucat fiatal egyedet vásárolni, így biztosan ki fog alakulni közülük egy pár. Nem kell sokáig várnunk, már viszonylag fiatalon, 12 centis korukban szaporodnak. A hőmérséklet pár fokos emelése serkenti az ívást. Az udvarlás során a pár kiválaszt egy lapos sziklát, amit letisztogatnak. A nőstény körülbelül 2000 fehér, matt felületű ikrát rak le. Ikrázás előtt a nősténynek tojócsöve fejlődik, erről biztosan felismerhető.  Az ivadékokat mindkét szülő gondozza. Az első naptól etethetőek Cyclopsszal és más kisméretű élő eleséggel. Egyes példányok az ivadékokat a bőrük váladékával etetik, a diszkoszhalakhoz hasonlóan. A fiatalok nagyon gyorsan nőnek, egy hónapos korukra elérin a 4-5 centiméteres testhosszt. 

 

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C