FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

A nano akvárium

A nano akvárium mint kifejezés újkeletű dolog és sokféle tévképzet él az emberek fejében, pontosan mit is takar. A valóság kiábrándítóan egyszerű: 50 liternél kisebb akvárium. Azaz a legtöbb hazai akvaristának éppen nano méretű akváriuma van, így nem árt ha megismerkedünk ennek a méretnek az előnyeivel és hátrányaival.

A nano akvárium nem jelent szépen növényesített akváriumot, mint azt sokan hiszik. Ez csak egy lehetőség a sok közül, amire felhasználhatunk egy kisméretű üvegedényt. A hazai definíció szerint 50 liternél kisebb, de 10 liternél nagyobb akváriumot értünk a nano kifejezés alatt. A 10 liternél kisebbeknek külön neve van, ezeket pikonak hívjuk. Angolszász nyelvterületen azonban gallonban mérik az akvárium űrtartalmát, és mivel az emberek vonzódnak a szép kerek számokhoz, náluk máshogyan alakulnak a nano méretek. A legtöbben a 10 gallon alatti edényeket tekintik nanonak, azaz 38 litertől, mások 20 gallonnál húzzák meg a határt, ami 76 liter. A hazai szabályok 30 liter fölött engedik meg a halak tartását, de az állatvédelmi törvényen kívül is érdemes ehhez tartani magunkat, mert rengeteg problémát elkerülhetünk egy kicsit nagyobb víztérfogattal. Tehát egy halas nano akvárium 30 és 50 liter között mozoghat, 30 liter alatt pedig gerincteleneket tarthatunk.


Miért különleges ez a méret?


Sok szempontból praktikus, például kis helyet foglal és olcsóbbak a felszerelések. Aki bizonytalan a vásárlásban, könnyebben rászánja magát egy kis akváriumra. Viszont a kis vízmennyiség instabilabb, azaz a benne lejátszódó biológiai és kémiai folyamatok könnyen létrehozhatnak olyan változásokat, amik ártalmasak a halakra nézve. Minél nagyobb a vízmennyiség, annál kiegyensúlyozottabbak ezek a folyamatok és annál kisebb egy-egy apró hiba jelentősége. 

A nano akvárium állatai

A kis víztérfogat erősen behatárolja a lehetőségeket. 50 évvel ezelőtt az átlag akvarista lelkiismeretfurdalás nélkül tartott aranyhalat is a nano méretű akváriumokban, azonban ma már nem tartjuk elfogadhatónak ezt a hozzáállást. Az aranyhalat a természet adta szívóssága tartotta életben ideig-óráig, és ezek borzasztó körülmények a legtöbb akváriumi díszhalnak is. Egyszerűen nincs elég mozgástér a tipikus méretű és viselkedésű díszhalaknak, és ilyenkor a vízterhelés is nagyobb, mint amit kezelni lehetne a megszokott módszerekkel. Ma azokat a halakat tartjuk nano akváriumba valónak, amelyeknek minden igényét lehet biztosítani ekkora helyen is. Ezek néhány kivételtől eltekintve nagyon kistestű halak és gerinctelenek, amelyek képesek kiélni a természetes mozgásigényüket és viselkedésük is alkalmas a békés együttélésre ilyen szűk helyen.

Halak: Az akvarisztikában teljesen kezdőknek a sziámi harcoshallal vagy az endler guppival érdemes kezdeni a haltartást. A szivárványos guppi hím példányai is alkalmasak nano akváriumba, azonban a nőstények már nagyobbak és a szaporaságuk is problémássá teszi őket. Ezek könnyen beszerezhető halak és a többinél jobban viselik a kezdeti ügyetlenkedést. A tapasztaltabb vagy szorgalmasabban olvasó akvaristák már több, vízlágyítást nem igénylő fajból is válogathatnak: parázslazac, törpe fogasponty, törpe szívóharcsa, sokcsíkú csigasügér, fekete törpesügér és a törpe rubinsügér a legkönnyebben beszerezhetőek, bár nagyrészt ezek sem mindennapos fajok. Ellenben lágy vizet igénylő halakból a nagyobb üzletekben bőséges választék akad. Ezek csak tapasztalt és elszánt akvaristáknak valók, mivel a vízlágyítás macerás és ha egyszer belekezdtünk, fontos lelkiismeretesen megoldani minden egyes vízcserénél. Ilyen hal a verébrazbóra, a moszkító razbóra, a gyöngy dánió, a törpe gömbhal, a törpe rablólazac, a gyűrűs bohóccsuka és a törpe páncélosharcsa.

Garnélák: A törpegarnélákat szinte a nano akváriumokhoz találta ki az anyatermészet. Picik, fajtársaik tömegében boldogok és mivel főleg növényevők, visszafogottan terhelik a vizet. Ha nem telepítjük túl az akváriumot, nincs velük sok gond. Egy kezdő is könnyen boldogul velük, ha megcsinálta a házi feladatot és elolvasta amit el kell. Profik 10 literben is sikeresen tartják őket, de kezdőként ajánlott 20 liter fölött maradni. Ráadásul a garnélák tömegben igazán mutatósak, így érdemes helyet hagyni a szaporulatnak. A leggyakoribb garnéla a cseresznyegarnéla, csapvízben tartható és látványos faj. Más akvaristáktól is könnyen beszerezhetjük potom pénzért. A kénsárga garnéla, a babaulti változatok vagy a gyöngygarnélák hasonlóan egyszerű fajok, de jóval nehezebb eladó példányokat találni és az áruk is magasabb. Szigorúan lágy vízben élnek a kényes, ámde gyönyörű kristálygarnélák.


Csigák: A csigáknak nincs különösebb problémája a kisebb akváriumokkal, amennyiben megfelelő a vízminőség. A nagyméretű házak viszont optikailag összenyomják a teret, ezért érdemesebb a kisméretű fajokat telepíteni. A brazil tányércsiga méretében jól illik a nanohoz, színes változatai látványos akváriumlakók. A szerényebb hólyagcsigák és maláj tornyoscsigák is szépen beilleszthetőek. Hazai érdekesség a folyami bödöncsiga, fekete alapon fehér pöttyös házával mutatós algaevő.

Nano növények

A növények szempontjából nem sokban különböznek a nano akváriumok. A kisebb növények mutatnak jól, ezért jóval kevesebb fajból lehet válogatni, viszont a kényesebbeket is tarthatjuk minimális ráfordítással. Az árnyéktűrő fajok közül jó választás a gömbalga, a törpe vízilándzsa, az algapáfrány és a jávai moha. Némileg igényesebb a többi mohaféle, kis méretük és apró levélkéik miatt optikailag nagyítják az akváriumot. Ilyen a szingapúri moha, a csüngő moha és a karácsony moha. Némileg nagyobb a zsenge májmoha. A víz tetején lebegve jól érzi magát az úszó májmoha. A páfrányok közül a lándzsás vízipáfrány "needle leaf" változata és a szőrös mételyfű esik a mérethatárba. A virágos növények közül jól mutat a gyöngyös iszapvirág, a kisebb vízikehely fajok, a japán gázlóvirág, és a Pogostemon helferi. A legigényesebbek között számos gyepnövényt találunk amelyek egy kis akvárium előterét is feldobhatják, ha kapnak elég fényt és CO2 beoldást. Ilyen a kubai iszapvirág, a montecarlo iszapvirág, az ausztrál nyelvlevél vagy a pázsitos rence. CO2 nélkül az úszó májmoha lekötözésével gyepesíthetünk.

A nano akvárium felszerelései

Szűrés: A szűrést egy erősebb belső szűrővel oldhatjuk meg a legegyszerűbben. Mivel kicsi a hely, nem szerencsések a nagyméretű szűrőtartályok, mert foglalják a hasznos térfogatot az akváriumban. A belső szűrők azonban nem a legjobbak a biológiai szűrésben. Hasznos, ha a talaj baktériumbarát agyag és sok növényt telepítünk, mivel ezek segítenek pótolni a szűrő hiányosságait. A biológiai szűrésen rengeteget javít ha barkácsolunk egy külön szűrőakváriumot. Ha komolyabb növényes akváriumra vágyunk, akkor érdemes külső szűrőt vásárolni.

Világítás: Elméletben egyszerű lenne, hiszen kis térfogathoz viszonylag kevés fény is elég. A gyakorlatban viszont nehéz esztétikus méretű és megfelelő fényerejű lámpát találni. Az olcsó nano szettek világítása kritikán aluli. A tipikus erős lámpák viszont túl hosszúak és kétoldalt lelógnak egy nano akváriumról. A növényes akvarisztika terjedésével egyre több jó nanora méretezett lámpából válogathatunk, azonban ezeknek egyelőre még magas az ára. Szerencsére barkácsolni egyet nagyon könnyű, mivel éppen ideális méretűek a kompakt fénycsövek. Ezekben gyárilag benne van a fénycső működtetéséhez szükséges összes alkatrész, így bármilyen hagyományos izzófoglalatba(E27) becsavarhatóak. Akár egy régebbi, nagy teljesítményű izzóhoz tervezett asztali lámpát is használhatunk. Egy régi 20W-os izzó nagyon kevés lenne egy akvárium megvilágításához, azonban egy 20W-os kompakt fénycső már közepesnek számító fényerőt ad egy 30 literes akváriumnál. Ilyenkor üveglappal kell fedni az akváriumot, hogy a lámpa véletlenül se párásodjon vagy kapjon vizet.

Fűtés: Erősen ajánlott termosztátos fűtőt venni, mert a kis víztérfogat hamar lehűl és könnyen túl is fűthető. Termosztátnál nem számít a fűtő telejsítménye, lekapcsol ha elértük a kívánt hőfokot, így gyakorlatilag bármilyen jobb fűtőszálat használhatunk. Azonban egy kis akváriumban nem mutatnak jól a nagyméretű fűtők, érdemes utánajárni egy nano méretű fűtőszálnak. Ezek egyelőre még nem elterjedtek a hazai boltokban, de netről gond nélkül rendelhetők. A nano állatok egy része fűtés nélkül is tarható (pl. garnélák) .

Berendezés

A növény- és baktériumbarát talajok égetett talajból készülnek. Viszonylag drágák, azonban sok helyen árulják kimérve, és egy nano akváriumba csupán néhány literre van szükség. Olcsóbb alternatíva az apróra zúzott és hengerelt bazalt vagy a durva szemű sóder. Sok helyen árulnak látványos trópusi fákat. Ezek tartósabbak és könnyebben lemerülnek, mint a nálunk gyűjthető faanyagok. Az akvakertészek körében népszerű kövek nagyon szépek, de aranyárban adják őket. Kertészetekben, dekorkövesnél töredékáron juthatunk szép kövekhez.

Beüzemelés

A nano akvárium beüzemelése alapjaiban nem különbözik a nagyokétól, de sokkal fontosabb, hogy betartsuk a szabályokat. A berendezés után kötelező a 2 hetet kivárni az első halak érkezése előtt, és nagyon fontos a fokozatos telepítés is.

Gondozás

A nagyobb akváriumokhoz képest gyakoribb, de kisebb mértékű vízcsere ajánlott. A szokásos heti 1X30% helyett érdemes 2X20%-ot cserélni. Így könnyebben kordában tarthatóak a káros nitrogénvegyületek. Ha a mechanikai szűrésünk nem elég erős, akkor ajánlott gyakran porszívózni. Kevés vízben nagy hatása van az akvárium alján bomló szerves anyagnak. Ha gyorsan növő növényeink vannak, ne feledkezzünk meg a rendszeres nyírásról. A túl nagy növénytömeg felboríthatja az akvárium kémiáját, különösen, ha a vízmozgás nem elég erős.

A halak etetése: A nano halak szája kicsi, így nagy granulátumokat nem tudnak megenni, de ezen túl nem bonyolult az etetésük. A lemezes tápokat gond nélkül fogasztják és gyártanak apró szemű szemcsés tápokat is. Az ivadéktápok apró szeműek, de ezeket inkább kerüljük mert túl magas az energiatartalmuk, egy felnőtt hal könnyen elhízik tőle. Fagyasztott és élő eleségből a Cyclops, az Artemia lárva és az kisebb vízibolhák megfelelő méretűek.

Növénytáp: A legtöbb növénytápot nagyobb vízmennyiséghez tervezték, ezért nehéz lesz kimérni a szükséges adagokat. Valószínűleg 1 ml alatt lesz a napi adag, amihez ajánlott fecskendőt venni. Gyógyszertárban minimális összegért adnak egyet. Olyat keressünk, ami nem sokkal nagyobb térfogatú, mint ami egyszeri mérésre kell és könnyen mozog. A nagy fecskendők általában akadnak és nehéz velük precízen dolgozni.

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C