FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Mexikói kardfarkú hal - Xiphophorus hellerii

Magyar név: Mexikói kardfarkú hal
Tudományos név: Xiphophorus hellerii
Rokonság: Elevenszülő fogaspontyok
Természetes élőhely:Mexikó, Honduras
Méret: hím-14cm nőstény-16 cm (kard nélkül)
Viselkedés:társas
Táplálkozás: mindenevő
Minimális akváriumméret: 100 liter
Hőmérséklet: 22-28 °C
pH: 7-8
Keménység: 10-20 nk°
Várható életkor: 5 év


Xifó néven ismert és népszerű akváriumi hal, és sajnos nagyon gyakori lakó kisméretű akváriumokban. A rossz vízminőséget jól tűri, és ilyen közegben kicsi marad. Annyira elterjedt ez a jelenség, hogy sokan nem is tudják, mekkorára képes ez a hal nőni, ha egészséges. Az átlagos xifók 10 cm alatt maradnak, de még így sem illenek 100 liternél kisebb akváriumba. A vad változat teste ezüstös, rajta kékesen irizáló és vörös hosszanti csíkok futnak végig. A jellegzetes kardnyúlvány a farokúszón az ivarérett hímeken fejlődik ki. Rengeteg akváriumi tenyészváltozata van, a legismertebbek vörös és narancs színűek, de létezik sárga, fekete és foltos is. A változatok nagyrésze platti és papagájplatti hibridizációból származik.Élettér: Kifejezetten gyors, erőteljes úszású hal, hosszú akváriumot igényel. Ideális esetben legalább egy méter hosszú a kiúszótér. A háttérben sűrű növényzet, az előtérben tágas, üres víztér legyen. Szereti az erős áramlást. Alapvetően békés faj, de túl kis helyen vagy zsúfolt akváriumban csipkelődőssé válhat. A hímek rivalizálnak egymással. Kedveli a kemény vizet és az enyhe sózást.

Táplálkozás:
Mindenevő, kedveli a zöldeleséget.

Szaporodás: Ál-elevenszülő. A felnőtt halak erősen kannibál hajlamúak. A nőstények viszonylag fiatalon és kisméretűen kezdenek szülni. Egy kifejlett nőstény akár 200 ivadékot is szülhet egy alkalommal, 4-8 hetente.   Ha az akváriumban mohák vagy  finomszálú növények vannak, akkor a  kicsik egy része képes felnőni a felnőttek mellett. Ne használjuk a más elevenszülőknél divatos szülőszobákat, a xifók kis helyre bezárva pánikba esnek, ami koraszülést és életképtelen utódokat is eredményezhet. Ha nagy mennyiségű utódot szeretnénk felnevelni, rendezzünk be egy közepes méretű nevelő akváriumot, nagy mennyiségű jávai mohával az alján. Helyezzük be a nőstényt közvetlenül a szülés előtt, amikor már majd kidurran a hasa. Miután megszülettek az ivadékok, rakjuk vissza a társas akváriumba. Az ivadékokat sórákkal, ivadéknevelő táppal etethetjük.


Úgy tartják, a xifó nőstények képesek hímmé alakulni. Ilyen előfordul más halaknál, de a xifók esetében pont nem igaz. Egyes hímek évekig nem fejlődnek ki teljesen, és minden külső jegy alapján nősténynek látszanak. Később viszont képesek teljes értékű hímmé alakulni, gonopódiumot és kardnyúlványt növesztenek. 

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C