FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Szivárványos guppi - Poecilia reticulata

Magyar név: Szivárványos guppi
Tudományos név:Poecilia reticulata
Természetes élőhely: Közép-Amerika, Guyana, Barbados
Méret: hím 2-4 cm nőstény 5-7 cm
Viselkedés: társas
Táplálkozás: mindenevő
Minimális akváriumméret: 40 liter
Hőmérséklet: 20-27 °C
pH: 7-8,5
Keménység:10-20  nk°
Várható életkor: 3-4 év

Az egyik legnépszerű akváriumi díszhal a világon. Robert John Lechmere Guppy fedezte fel 1866-ban,innen származik a guppi elnevezés. Az antarktisz kivételével minden kontinensre betelepítették. A nőstények megjelenése szerény: A testük színtelen, az úszók lekerekítettek. A modern tenyésztörzseknél a farokúszó valamennyire színes, de az átlagos nőstényeké átlátszó.  A hímek színes, hosszú úszóikkal kifejezetten látványos halak. Számtalan mesterséges tenyészváltozatát hozták létre, ezeket guppikiállításokon és versenyeken értékelik.
Népszerűségét a változatossága és legendás szívóssága adja. A kezdők kedvenc hala, mivel sokáig elviseli a kedvezőtlen körülményeket, így könnyebben átvészeli egy ügyetlen akvarista hibáit, mint más halfajok. Ez viszont nem jelenti azt, hogy igénytelen lenne, csak tiszta vízben és elég tágas akváriumban érzi jól magát.Elettér: A tipikus középkemény csapvíz pont megfelel ennek a fajnak. A guppik nem igényesek az akvárium berendezéseit illetően, sötét és világos környezetben is jól érzik magukat. A finom levelű növényeket megcsipkedhetik, de ez megfelelő táplálással megelőzhető. Kerüljük az agresszív, úszókat csipkedő halak társítását. Vagy kizárólag hímeket tartsunk, vagy jóval több nőstényt, mint amennyi hímünk van, mivel a hímek állandó, heves udvarlásukkal  túlhajszolhatják a nőstényeket.

Táplálkozás: Biztosítsunk növényi eredetű eleséget is. A gyári tápokat elfogadják, szívesen fogyasztanak apró élő eleséget.

Szaporodás: A guppik ál-elevenszülők. Az ivadékok már az anyjuk testében kikelnek, így a megszülető kishalak azonnal elúsznak és menedéket keresnek. Az ivarérett nőstények gyakorlatilag állandóan vemhesek, és átlagosan 28 naponként szülnek. A nőstény hasán egy fekete folt jelzi a vemhességet, ez a terhességi folt. Albínó változatoknál a folt nem tartalmaz festékanyagot, így nem olyan egyértelmű a megléte, de a környezetéhez képest áttetszőbb és vörösesebb árnyalatáról felismerhető. Közvetlenül a szülés előtt szögletesebb lesz a has alakja. Egy alkalommal akár 30 ivadék is születhet, ha tökéletes kondíciójú, kifejlett nőstényről van szó. A guppik kannibálok, felfalják a saját utódaikat, ha azok nem tudnak elrejtőzni. Ha az akváriumban sűrű növényzetet, különösen mohákat biztosítunk, akkor az ivadékok egy része képes felnőni. Ha a vízminőség jó és a táplálásuk változatos, akkor a szaporulat hamar túlnépesíti az akváriumot. A hobbiakvaristák által szaporított guppiknak nehéz gazdát találni. Ha nem tudatosan, a genetika szabályait ismerve választjuk ki a tenyészpárt, akkor igen nagy valószínűséggel keverék guppik fognak születni, amik sokkal szerényebb kinézetűek, mint a szüleik. Az ilyen guppikat nem lehet eladni, legfeljebb teknőseleségnek. Mivel folyamatosan termelődnek a picik, az állandó elajándékozásuk sok energiát vesz igénybe, ha sikerül egyáltalán.

Ha ennek ellenére szeretnénk felnevelni az összes utódot, elletőketrecet használhatunk. Ez egy kocka alakú háló, amit az akvárium sarkába akasztva elkülöníthetjük a nőstényt. Ha a háló aljába jávai mohát teszünk, el tudnak rejtőzni az ivadékok az anyjuk elől. A szülés után engedjük ki az anyát, a kicsiket pedig fél-egy centis korukig neveljük a ketrecben. 

A fiatal halak nemét a farokalatti úszó alapján határozhatjuk meg. Mielőtt a hímek színesedni kezdenének, már megfigyelhető, hogy a farokalatti úszójuk megnyúlik. Ez a gonopódium, az elevenszülő fogasponytyok párzószerve. A nőstények farokalatti úszója háromszög alakú marad.

A nőstény guppik tárolják a hímivarsejteket, így hímektől elkülönítve is sokáig szaporodóképesek maradnak. Ezért a tudatos tenyésztésükhöz szűz, hímektől elkülönítve nevelt nőstényekre van szükség, különben nem lehetünk biztosak az apában. A kereskedésekből származó nőstények alkalmatlanok a tenyésztésre, mivel nem különítik el őket a hímektől, és ezek a hímek szinte mindig más fajtájúak. Ha komolyabban szeretnénk foglalkozni a tenyésztésükkel, akkor más tenyésztőktől, halas börzékről szerezhetünk tenyészpárokat.

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C