FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Törpe szívóharcsa - Otocinclus sp.


Magyar név: Törpe szívóharcsa
Tudományos név: Otocinclus sp.
Természetes élőhely:Dél-Amerika
Méret: 3,5-4 cm
Viselkedés: társas
Táplálkozás: növényevő
Minimális akváriumméret:40 liter
Hőmérséklet: 22-25 °C
pH: 6-7.2
Keménység: 6-12 NK°
Várható életkor: 3-5 évA kisméretű akváriumok népszerű algaevője. Legtöbbször Otocinclus affinis néven találkozhatunk ezekkel a halakkal, valójában viszont 2-3 másik fajt lehet megtalálni ezen a néven, az igazi affinist pedig egyáltalán nem. A különböző Otocinclus fajokat nehéz megkülönböztetni. A hazai kínálatban az O. vittatus és az O. macrospilus a leggyakoribb.
Az Otocinclusok társas halak, minumum 5 példányt ajánlott tartani belőlük. A természetben nagyméretű rajokban élnek, akváriumban már 5 példány is magabiztosan és aktívan lakja be a környezetét. Sok más algaevővel ellentétben nappal is aktívak. Az Otocinclusok teljesen békések, de néhány esetben megfigyelték, hogy más halakra tapadtak fel. Ez feltehetőleg éhezés vagy hiányos táplálkozás következménye, nem normális viselkedés ezeknél a fajoknál.Élettér: A vízminőségre és az oxigéntartalomra érzékeny halak. Csak erős biológiai szűrés mellett tarthatóak. A CO2 adagoláshoz fokozatosan hozzászoktathatóak, de nem viselik jól. Szeretik az áramló vizet.

Táplálkozás: A többi algaevővel ellentétben nem szükséges faanyag az akváriumukba, enélkül is egészséges az emésztésük. Kizárólag algán nem nevelhetőek jóltáplált Otok, szükségük van kiegészítő zöldeleségre. Az algatablettákat és a forrázott zöldségeket szívesen fogyasztják. A magas fehérjetartalmú tápokhoz is vonzódnak, ilyet viszont csak alkalmilag szabad nekik adni.

Beszerzés:
A bolti Otocinclusok szinte mindig vadbefogásból származnak. A hosszú szállítás alatt általában egyáltalán nem etetik a halakat. Ilyenkor a bélrendszerükben élő baktériumok éhenhalhatnak. Ezek nélkül a halak nem képesek rendesen megemészteni az algákat, így egy kiéheztetett Oto gyakorlatilag halálra van ítélve. Csak jól táplált, élénk Otocinclust vásároljunk. Sajnos a fentiek miatt még így is nagy az elhullási arány az új halak között.

Szaporodás:
A szaporítása nem egyszerű, a tenyésztők még nem igazán foglalkoznak vele az olcsó vadon fogott halak miatt. Időnként leívnak társas akváriumban is,  békés nanohalak között, dús növényzetben képes felnőni az ivadék. Az ívási kedvüket a hőmérséklet pár fokos megemelésével, majd hirtelen lecsökkentésével lehet fokozni. Íváskor a Corydoras fajokra jellemző T pozíciót veszik fel.

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C