FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Malawi-tó

A MALAWI TÓ SÜGÉRVILÁGA

A Malawi-tó

A világ kilencedik, míg Afrika harmadik legnagyobb édesvízi tava, Malawi, Mozambik és Tanzánia határán. Sokan Nyasza-tó néven is ismerik (Nyassa, a helyiek nyelvén azt jelenti: tó). Az 580 kilométer hosszú és 75 kilométer széles, 29 600 km2 területű tó átlagos mélysége 292 méter, egyes szakaszain viszont 700 méter mélységet meghaladó pontok is előfordulnak. A tavat kemény víz és 23 és 28 °C közötti átlaghőmérséklet jellemzi, víztérfogata 8 400 km3.

Érdekesség: a Malawi-tó fenekén felhalmozódott üledékréteg vastagsága a legmélyebb pontokon eléri a 4 kilométer vastagságot. Ez azt bizonyítja, hogy Földünk egyik legrégebbi édesvízi taváról van szó, ami becslések szerint 3 és 20 millió év közé tehető.

A tóban élő afrikai sügérfajok száma meghaladja a 600-at is, de becslések szerint még több száz olyan faj van, ami felfedezésre vár.

Az afrikai sügérekről dióhéjban

Talán nem túlzom, ha azt mondom: a legváltozatosabb és legszínesebb édesvízi halak közé tartoznak a Földön. Változatos forma és színezet, különleges szaporodásmód, féltő ivadékgondozás és kissé "heves" vérmérséklet jellemzi őket.

 

AFRIKAI SÜGÉREK A LAKÁSBAN

Milyen egy természethű sügéres akvárium?

A hazai akvaristák körében elterjedt sügérek leginkább a sziklásabb partvidékeket népesítik be, de persze a homokos aljzatú területeknek is megvan a sajátos sügérvilága. Eredeti élőhelyükön a növényzet ritka, így egy természethűen berendezett afrikai sügéres akvárium lényegében csupán kövekből és aljzatból áll. Aljzatként finomszemcsés homokot használjunk.

Mekkora medencére van szükségük?

Sügéreink a legjobb példák arra, hogy ami bár sokszor túlzásnak tűnhet, a szakirodalom által ajánlott akváriumméretet biztosítsuk leendő halaink számára. Területvédő természetük miatt kevés hely esetén kedvenceink komoly harcokat fognak vívni egymással, ami akár végzetes is lehet. Törekedjünk a lehető legtöbb búvóhely kialakítására, kövekből építsünk barlangokat, alakítsunk ki réseket, amik adott esetben menedéket nyújthatnak sügéreinknek. Ha az akváriumba házilag készített háttér kerül, benne is kialakíthatunk különféle lyukakat, a lényeg, hogy a búvóhelyek száma mindig legalább egyel több legyen halaink számánál.

Milyen köveket tegyek az akváriumba?

Egy sügéres akváriumban mint dekoráció, kétségkívül a kövek játsszák a legnagyobb szerepet. Ha vizünk nem elég kemény, akkor vízkeményítő hatása miatt a mészkő (vagy valamilyen magas mésztartalmú kő) a legjobb választás. Leginkább a magas (10-es érték feletti) KH szintre törekedjünk. A víz keménységének megállapítására számos indikátorfolyadék és papír-tesztcsík kapható. Ez utóbbiak sajnos a legtöbbször túl pontatlanok, ezért érdemes inkább a csepegtetős teszteket választani. Közülük talán a legolcsóbb és legkönnyebben beszerezhető a Neptun vízkeménység-tesztje, teljes bizalommal használható.

A legtöbb sügér órákig hajlamos a homokban ásni, olykor hatalmas gödrökkel dobják fel búvóhelyüket, így a kövek akváriumba való helyezése előtt érdemes ezt szem előtt tartani. Addig-addig rendezgetik az aljzatot, amíg az nekik meg nem felel. Viszont eszünkbe se jusson azt visszarendezni. Nem találkoztam még olyan afrikai sügérrel, ami nálam a hétvégi aljzatporszívózást követően nem látott volna azonnali munkához. Gyakran már a leszívó cső behelyezése pillanatában tudtomra adják, mi is az a birtokháborítás.

Elérhető áron is kapható néhány igazán dekoratív kő, érdemes például kertészeti díszkő boltokban körülnézni.

Egy igen dekoratív mészkő                        

Pókkő

 
1 különleges kő Németországból. Nem olcsó.      

                

Bazalt


 Az alábbi képen látható kő magas  mésztartalommal rendelkezik. Belseje fehér.

 Palakő


Lehetnek növények az akváriumban?

Természetesen igen, viszont sajnos nagyon kevés olyan növény kapható a kereskedelemben, amelyek képesek ellenállni a komolyabb sügértámadásoknak is. Egyes sügérfajok megállás nélkül hajlamosak csipkedni a növények leveleit, gyakran gyökerüknél fogva kitépik azokat az homokból. Kemény leveleiknek köszönhetően talán a legalkalmasabb növények egy sügérekkel teli akváriumba az Anubias nemzetség (vízilándzsa) tagjai, bár legtöbbször elég borsos áron lehet hozzájutni. Fogjuk meg a rizómát és óvatosan rögzítsük az egyik kő alá. Az alacsony fényű világítást kedveli. Lassú növekedése miatt sajnos az algák előszeretettel telepednek meg a levelein. Említést érdemel még a délkelet-ázsiai eredetű hólyagos vízikehely (Cryptocoryne aponogetifolia): gyorsan és hatalmasra nő, ellenálló, ráadásul fényigénye sem magas.

Kerülhetnek más afrikai nagy tóból származó sügérek egy malawi sügéres akváriumba?

Ha viselkedésük, helyigényük és egyéb igényeik alapján nem ütközik akadályba, a legkisebb gond nélkül.

A szűrés, a víz

Ha egy afrikai sügéres akvárium építését tervezgetjük, legalább olyan hatékonyságú szűrésre lesz szükségünk, mint egy komolyabb növényes akvárium esetében. Mint már említettem, legtöbbjük szeret a homokban ásni, ebből adódóan halaink nagy hatásfokkal fogják terhelni vizünket. A legtöbb sügérnek a 24 és 28 °C közötti hőmérséklet a legmegfelelőbb. Az ideális pH érték többnyire a 7,5 és 8,5-ös érték közé esik.

Néhány ismertebb malawi sügér

Néhány közismert, könnyen tartható sügérfajt szeretnék bemutatni, hátha kedvet kap valaki olyan is a sügérezéshez, aki eddig még nem tette.

Kezdjük talán a legkönnyebben tartható "mbuna" sügérrel, az aranysügérrel (Labidochromis caeruleus). A kereskedelemben "Yellow" név alatt is elterjedt aranysügér békés természetének köszönhetően kisebb akváriumban is jól tartható. Egy kisebb csapatnak akár egy 150 liter körüli medence is elég lehet. Egy hímhez mindig több nőstényt tegyünk. Az ivarérett hímek időnként sokáig tudnak kergetőzni; egymás farkát körbe-körbe hajszolják, gyakran belefeledkezve abba. Lehet, hogy ez valami mániájuk, mivel nálam a fiú gyakran más sügérekkel is efféle táncba indul. A nemek megkülönböztetése nem nehéz, a hímek farok alatti, has- és hátúszójának szegélye mélyfekete, a nőstényekre ez kevésbé jellemző. Szaporítása könnyű, a nőstények már 5-6 centiméteres kortól kezdve megbízhatóan forgatnak. Nem közös medencében nincs szükség az anyuka elkülönítésére, aki a negyedik hét környékén kiköpi ivadékait.

A kereskedelemben gyakran kapható sügérek közé tartozik a Nyasszai karcsúsügér (Pseudotropheus spec. elongatus) is. A vízminőségre kevésbé érzékeny, néha kötekedő kedvű, gyorsan szaporodó faj. Fontos, hogy mindig több nőstényünk legyen, mint hím. A természetben növényevő. A képen látható aprócska éles fogak nem zsákmányszerzés céljára szolgálnak, hanem a kövekről, sziklákról való algák és moszatok lekaparásához.

A rot-rot vagy narancs zebrasügér kétségkívül a leggyakrabban kapható afrikai sügérek egyike. Sok színváltozata ismert. A természetben algát esznek, akváriumi körülmények között viszont eleségben nem válogat, éppen ezért tartózkodjunk a túletetéstől.

Mint kezdő sügért, békés természetüknek köszönhetően a levendulasügért vagy a kobaltkék sügért is kiemelten ajánlom mindenki figyelmébe.

A képen látható malawi neonsügér (pseudotropheus demasoni) szépsége sokakat elkápráztat. Gyakran tévesztik össze más sügérfajokkal, ilyen például a törpe nyasszai zebrasügér (pseudotropheus saulosi) hímje is. Nehéz természetű hal, tágas medencét és sok búvóhelyet igényel. Legalább 12-15 egyedet érdemes belőlük tartani, hogy eloszlassuk a halak egymásra való figyelmét. Ellenkező esetben hajlamosan végsőkig tartó csatákat vívni. Tartásukat tovább nehezíti, hogy kényes a megfelelő étrendre, éppen ezért hajlamos a bélgyulladásos megbetegedésekre. Sok növényi eleséget kíván, szigorúan mértékletes adagokban.

Egy békésebb Tanganyika-tavi sügér a túlnyomórészt Malawi-tavi sügérekkel telepített akváriumomban. A képen az egyik kedvenc sügéremet látjátok, egy éppen a területén őrködő, kinyújtózott hím porcelánsügért. Gyakran tartják együtt Malawi-tavi sügérekkel, ejtsünk hát róla is néhány szót.

Tudományos név:
Neolamprologus brichardi

Méret: 9 - 10 cm, Táplálkozás: ragadozó

A porcelánsügért különleges viselkedésmódja, kecsessége és bámulatos, megnyúlt úszói  teszik leginkább kedveltté. A legkönnyebben tartható és tenyészthető Tanganyika-tavi sügérnek mondanám, minden kezdő sügéresnek ajánlom figyelmébe. Természetes körülmények között főleg planktonokat és apró rákokat fogyaszt. Növényi eredetű táplálékkal ne etessük, de a legtöbb fagyasztott vagy élő eleséget szívesen elfogadja. Egy pár akár egy 100 literes medencében is gond nélkül tartható, de fontos, hogy az akvárium hossza a lehető leghosszabb legyen. Általában békés természetű, de a területét erélyesen védi, különösen, amikor ikrái vagy ivadékai vannak. Szaporításuk más sügérek jelenlétében sem okoz gondot, nálam egy-másfél havonta ívnak.

Mennyi az ideális létszám?

Kevésbé agresszív fajokból egy 200 literes akváriumban akár tíz közepes méretű sügér is sikeresen tartható.

Az afrikai sügérek milyen más halfajokkal tarthatók együtt?

Mindössze néhány olyan halfaj van, amellyel sügéreink nagy eséllyel hajlandóak békét kötni. Ilyen a legtöbb nagyobb termetű hátonúszó harcsa, vagy szintén a nagyobb méretű tepsifejű harcsák valamelyike (például az óriás algaevők).

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C