FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Csigák

Csigák az akváriumban

Érdekes színfoltok az akváriumban, némelyik hasznos, némelyik kevésbé. Sok félreértés is akad a csigákkal kapcsolatban, például sokan született növénygyilkosnak tartják őket, máshol pedig „víztisztító” tulajdonságukat dícsérik. Néhány kivételtől eltekintve a csigák nem bántják az egészséges növényeket. A postakürt csigák elszaporodására szokták a növények pusztulását fogni,de az ok-okozati összefüggés általában pont fordított. Ezek a csigák bomló növényi anyagokon élnek. Ha a növények pusztulni kezdenek, vagy valamilyen hiánytünet meggyengíti őket, az rengeteg táplálékot biztosít a csigáknak, amin szaporodni kezdenek. Nem árt tudni, hogy a csigainvázió nem normális jelenség az akváriumban, valamilyen problémára utal. Ez leggyakrabban a halak túletetése, de lehet pár hal pusztulása is, mivel a csigák fehérjedús táplálékon szaporodnak gyorsan. Egyes csigák hasznos segítséget jelentenek az akvárium algamentesítésében, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az akvárium egyensúlyának szempontjából a csigák anyagcseréje is ugyanúgy működik, mint a halaké. Azaz a vizet nem tisztítják, hanem bomlástermékeikkel terhelik, ezért a csigák létszámát is figyelembe kell venni az akvárium telepítésekor. Ha a csigák túlságosan elszaporodtak, legyegyszerűbben egy salátalevél segítségével távolíthatjuk el őket. Ha este berakjuk, reggelre tele lesz csigával, és levelestül kivehetjük őket. A legtöbb halgyógyszer méreg a csigák számára, így egy gyógykezelés könnyen okozhatja a csigák kipusztulását. Léteznek kifejezetten csigairtó szerek is. Ezekkel könnyen megmérgezhetjük az akvárium más lakóit is, ezért nézzünk utána a hatásainak a használata előtt. Egyes halfajok vagy más gerinctelenek lehetnek halálosan érzékenyek a teljesen biztonságosnak feltüntetett szerre, például a harcsák és a garnélák különösen rosszul viselik. 

A rendkívül pici, úgynevezett piko akváriumok haltartásra alkalmatlanok, viszont csigákkal életet vihetünk akár pár literes edényekbe is. Az 50 liter alatti nano akváriumokban általában csak egy halfajt lehet tartani, mivel az ekkora helyen tartható halak mind igénylik a nagy létszámot, két teljes csapat viszont már túl sok lenne. Csigákkal remekül lehet színesíteni ezeket az akváriumokat, mivel elég egy-két példányt telepíteni belőlük.

 A hazai csigafajok egy része alkalmas akváriumi tartásra, viszont nem ajánlott a természetből begyűjteni őket. A vízicsigák parazita mételyférgek köztesgazdái, némelyek halakat is betegítenek. Egyes mételyek az emberre is veszélyesek, de a fertőzéshez le kell nyelni a parazitát, így elhanyagolható kockázatot jelentenek. A mételyek egyedfejlődése bonyolult, több gazdaszervezetben történik, így a tenyésztett csigaállományokban a fertőzés nem terjed át az újabb generációkra. 

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C