FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Kínai varázsgyep - Vigyázat, csalás!

Magról vethető gyep! Csupán egy dollár, pár mozdulat, egy hét várakozás, és kész is van a tökéletes előtéri szőnyeg az akváriumban. Nem kell vagyonokat kiadni a több cserépnyi gazra, nem kell órákig dolgozni a növénykék szálakra szedésével és egyenként a talajba nyomkodásával, sőt még erős fény meg CO2 sem kell hozzá. Csak beszórod és tadamm! Vagy mégsem? Ami túl szép, hogy igaz legyen, ott általában van valami gubanc, és ez az eset sem kivétel.

Az akvakertészek nem hülyék. Ha ezek a magok működnének, mindenki az lenne, aki a hagyományos módszerrel gyepesít. Még egy nano akvárium előteréhez is kell 3-4 cserép növény, amiből egyetlen cserép is legalább 5X annyiba kerül, mint egy zacskó varázsmag. Itt meg egy dollár körül megvan az egész, legalábbis az eladók állítása szerint. Ráadásul semmi extra igénye nincs, annak ellenére, hogy a magokat HC vagy éppen glosso néven hirdetik - és ezek a gyakorlatban már egyáltalán nem igénytelen növények. A legfurább az egészben, hogy a magyar fórumok is tele vannak elégedett beszámolókkal és képekkel. Az ebay, aliexpress értékelések is magasak. Hol van akkor a hiba? Ami elsőre is egyértelmű, hogy az összes sikeres próbálkozásról készült kép nagyon fiatal kis magoncokat ábrázol. Ha emlékszünk biológiaóráról a sziklevelek témakörére, akkor talán rémlik, hogy ez az a látvány, amit tulajdonképpen minden fiatal kétszikű növény produkál. Bár a frissen kikelt magok felületesen valóban emlékeztetnek valamilyen apró levelű gyepnövényre, valójában nem a növény végleges leveleit látjuk. Ezt a szikleveles látványt pedig elérhetjük akár káposzta, retek vagy zsázsamag vetésével is. Ezek ugyan hosszú távon nem életképesek víz alatt, de ez a kínai varázsmagra is érvényesnek bizonyult. A sok lelkes próbálkozó a gyepek pár hétnél idősebb állapotáról már nem számol be, így egyedül az a feltűnő, hogy teljesen hiányoznak az akvarista fórumokról ezek a képek. A szkeptikusabb akvakertészek persze már ebből is levonták a következtetést, hogy azért nincs egyetlen kép sem a sikerről, mert a növények mindenkinél elpusztultak. Mi azonban fontosnak tartjuk, hogy ezt bizonyítékokkal is alátámasszuk - íme egy fotósorozat egy kínai gyep tündökléséről és bukásáról. A képeket köszönjük Tóth Bencének, aki elvállalta, hogy végigfotózza a kísérletét.

A kísérlet második hete, nem sokkal a feltöltés után. Az akvárium szárazon indult(dry start method), a magok így lettek a talajra szórva. A képeken a vetés utáni nyolcadik, kilencedik és tizedik nap látható. A növény ebben az állapotában kifejezetten mutatós, összhatásában emlékeztet a klasszikus gyepnövényekre.

Tizenegyedik, tizenharmadik és tizennegyedik nap. Bár még mindig esztétikus az összhatás, elkezdtek megjelenni a végleges levelek. Itt már sejthető, hogy ez a növény nem lesz igazán pici.

Tizenhetedik, tizenkilencedik, huszonkettedik nap. Lassan kivehető a levelek formája. Hosszúkásak, leginkább az indiai vízicsillagra emlékeztetnek, de a hasonlóság itt is csak felületes.

Harmincötödik nap. A növény még mindig alacsony, bár méretben messze elhagyta a HC-t és társait. Sajnálatos módon a növekedése besült és elkezdett pusztulni. A levelek és a gyökerek is bomlásnak indultak. Nem ért el olyan fejlettségi állapotot, hogy meghatározásra alkalmas legyen, és a fentiek alapján valószínűsíthető, hogy víz alatt nem is fog.

Összességében a magok ára nem nagy veszteség, és egy két hetes időtartamig valóban szép, egységes gyepet kapunk. Ez egy nem hig-tech akváriumban a bevett gyepnövényekkel szinte elérhetetlen. Másrészt a pusztuló növények szennyezik a vizet, akár egy algabummot is elindíthatnak, és ha táptalajunk is van, akkor a romok eltakarítása közben elkerülhetetlenül fel fog kavarodni. Paludáriumban, floráriumban esetleg lehet jövője ezeknek a magoknak, de a szkeptikus negatív hangok azt súgják, ott a növény végleges méretével lesznek gondok. Mert amúgy még alacsony növésűnek sem tűnik az eddigi képek alapján.

Ráadásul több próbálkozó beszámolóit összegezve Bence még szerencsésnek is bizonyult. Bár nagyon hasonló képekkel és leírással ellátott terméket rendelt mindenki, vannak, akik teljesen mást kaptak. Több csomagban közönséges fűmag volt, a kertbe vetendő fajtából. Voltak, akik vegyes gabonaféléket kaptak. Egy esetben élénk színű bevonattal ellátott, valószínűleg csávázott vetőmag érkezett - ez különböző növényvédőszereket jelent, például rovarirtót, gombaölőt. Remélem mondani se kell, hogy egyiknek sem örülnek igazán a halak.

 

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C