FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Villásfarkú kalászhal - Pseudomugil furcatus

Magyar név: Villásfarkú kalászhal
Tudományos név: Pseudomugil furcatus
Természetes élőhely:Pápua Új-Guinea
Méret: 4-6 cm
Viselkedés: rajhal
Táplálkozás: mindenevő
Minimális akváriumméret: 60 liter
Hőmérséklet: 24-28 °C
pH: 7-8
Keménység:5-12  nk°
Várható életkor: 3-5 év
Egyéb nevek:Popondetta furcata; Popondichthys furcatus
Etimológia: Pseudo = hamis (görög) Mugil = egy másik halnemzetség; furcatus = villás (latin)

Látványos és érdekes hal, ami érzékenysége miatt nem terjedt el az átlagos akváriumban. Azonban kellő odafigyeléssel viszonylag egyszerűen tartható, nem igényel speciális vízminőséget, egyedül a szűrésre kényes.
A természetben egy viszonylag kis területen őshonos, a kelet-pápua új-guineai Kwagira folyóba ömlő patakokban. Az összes akváriumi példány egyetlen 1981-es gyűjtéstől származik. Mára a növényes akváriumok népszerű és könnyen beszerezhető halává vált. A természetben sűrű növényzetű, lassan folyó erdei patakokban él. A napi és az éves hőingás minimális. Az esős évszakban megnő az áramlás, de a vízértékek nem változnak.

Akvárium: Sűrű növényzet közt, jól szűrt és gyakran cserélt vizű akváriumban érzi jól magát. Középkemény csapvízben is tartható. Kisméretű békés nanohalakkal társítható.Táplálkozás: Nanohaltápok, kisméretű élő eleség.

Szaporodás: Mivel rendkívül beltenyésztett, elég problémás. Gyakori a meddőség és az ivadék deformációja. A hímeket nagyobb páratlan úszóikról és élénkebb színeikről ismerhetjük fel. A szaporításukra két módszer létezik: sűrűn növényesített, jól beérett egyfajos akváriumban az ivadék egy része a felnőttek mellett is sikeresen felnő. Frissen keltetett Artemiával etethetjük a fiatalokat. Amennyiben külön ívató akváriumot rendezünk be, középkemény, 7,5-ös pH-jú vízzel töltsük fel és fűtsük 27-28 fokra. A talajt borítsuk mohákkal vagy mesterséges ikráztató közeggel, a vízminőségről egy szivacsszűrővel gondoskodjunk. Egy hímet és néhány inkrától duzzadó nőstényt telepítsünk. Világosban, a legmelegebb órákban ívnak, néhány naponta raknak egy kisebb adag ikrát. Amint ezt észleltük, emeljük át a közeggel együtt egy nevelőakváriumba. Hőmérséklettől függően 10-21 nap a kelési idő. A fiatal nőstények kisméretű ikrákat raknak, amelyek nem kelnek ki. Termékeny nőstény mellett is számíthatunk elhalt ikrákra, akár minden második is elpusztulhat. Ezeket azonnal el kell távolítani. Az elúszott ivadék elég nagy a frissen kelt Artemia fogyasztásához.
 

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C