FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Kéksávos törpedánió - Danio erythromicron

Magyar név: Kéksávos törpedánió
Tudományos név: Danio erythromicron
Rokonság: Pontyfélék - CYPRINIDAE
Természetes élőhely: Burma(Mianmar), Inlé tó
Méret: 2 cm
Viselkedés: csapatos
Táplálkozás: mindenevő
Minimális akváriumméret:40liter
Hőmérséklet: 20-26 °C
pH: 7-8
Keménység: 10- 20 NK°
Várható életkor: 3-5 év
Egyéb nevek: Microrasbora erythromicron, Celestichthys erythromicron
Etimológia: Dhani - bengáli kifejezés apró halakra; erythros - vörös; mikron - kicsi (görög)

A kéksávos törpedánió a Kelet-Burmában található Inlé tóból és a környező vizekből származik. A tó egy karsztos völgyben fekszik, 900 m magasságban. Agyagos talajának köszönhetően vize ásványi anyagokban gazdag, így halunk számára megfelelő a hazai középkemény csapvíz. A nano halak között egyszerűen tartható faj, mostanában kezd elterjedni az akvaristák között. Színvilága, mérete és viselkedése hasonló a divatos a közeli rokon gyöngy dánióhoz, annál azonban jóval egyszerűbben tartható és olcsóbban beszerezhető hal.

Akvárium: Sűrűn növényesített, sötét talajú akváriumban érzi jól magát. A víz legyen tiszta, huminsavaktól megtes, az úszó növények árnyékolását viszont szereti. A biológiai szűrés fontos, azonban az erős áramlást kerüljük. Hasonló igényű békés nanohalakkal és garnélákkal társíthatjuk. A gyöngy dániót kerüljük, mivel hibridizálódnak. Társas hal, erős rajviselkedést nem mutat, azonban a hímek között rivalizálás figyelhető meg. Nagy tömegben tartva az agresszió eloszlik, ezért legalább 10 példányt ajánlott tartani. Kis csapatban megcsipkedik egymást.Táplálkozás:
Mindenevő, apró élő eleség, gyári tápok, forrázott zöldség.

Szaporodás: Az ivarérett nőstények sávjai fakó kékesszürkék, testalkatuk vaskosabb, nagyobbra nőnek. A hímek kisebbek és karcsúbbak, sávjaik élénk indigókéken irizálnak és általánosságban is élénkebbek a színeik. Egy sűrűn növényesített, érett akváriumban néhány ivadék képes külön beavatkozás nélkül felnőni. Ha komolyabban szeretnénk foglalkoznia  szaporításukkal, mohákkal beültetett 15-20 literes ívató akváriumot rendezzünk be. A tenyészállatokat kondícionálhatjuk együtt, változatos élő eleséggel. Amikor egy nőstény dagad az ikrától, rakjuk át a tenyészakváriumba egy kiválasztott hímmel. Az ívás során kb. 30 ragadós ikrát raknak, ha ezt észrevettük, azonnal távolítsuk el a szülőket, mert ikrafalók. Az ivadék kb. 72 óra alatt kel ki, további 3-4 nap után úszik el. Infuzória típusú eleséggel etethetők. 

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C