FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Akváriumtípusok

Társas akvárium

A legtöbb akvárium úgynevezett társas vagy trópusi vegyes akvárium. Az elnevezés mindössze annyit takar, hogy nincs semmiféle speciális szempont, ami alapján összeállították. Olyan halak, növények és díszítőelemek vannak benne, amik a tulajdonosnak megtetszettek. Az élőlények származhatnak a világ minden tájáról, a berendezés lehet természetes vagy mesterséges is, a tulaj egyéni ízlése szerint elrendezve. Viszont egy állatbarát társas akváriumnak már vannak szabályai, amiket minden jóérzésű akvarista igyekszik betartani:


 - Csak azonos igényű halakat és egyéb állatokat válogassunk össze. Fontos a vízkeménység, a pH és a hőmérséklet.
 - Az állatok viselkedése legyen alkalmas a társas tartásra (óvatosan a territoriális fajokkal).
 - Tartsuk be az akvarisztika alapszabályait, mint a szükséges felszerelések, halak megfelelő létszáma ...stb.


Hidegvizű akvárium

Ugyanaz az eset, mint az előző, csak hűvösebb, szobahőmérsékletű vízzel. Nyári kánikulában ajánlott hűteni. Legjellemzőbb lakói az aranyhalak, de az utóbbi években egyre több mérsékelt övi faj jelent meg a kínálatban. Ezeknek a halaknak jellemzően magas az oxigénigénye, különösen a nyári melegben, és fontos a jó biológiai szűrés, mivel a legtöbbjük tiszta vizű patakokból származik. A hidegvízi halak akváriumát nyugodtan dekorálhatjuk könnyen hozzáférhető trópusi növényekkel, még jobban is nőnek mint egy meleg vizű akváriumban.

Biotóp akvárium

A biotóp természetes élőhelyet jelent. Egy olyan földrajzi egység, ami jól körülírható és jellegzetes élőlények lakják. Például biotóp egy hegyi patak, vagy egy mocsaras holtág. A biotóp akvárium egy ilyen élőhelyet utánoz le. Az akvárium dekorációja ezt az élőhelyet tükrözi, és az összes élőlény is ebből a közegből származik. Biotóp akváriumot jóval nehezebb kialakítani, mint egy hétköznapi társast. A természetben egymáshoz közel élő állatok sokszor nem férnek össze egy akvárium méretű helyen, és sok szerencse is kell hozzá, hogy rövid időn belül több ilyen fajt is találjunk az elérhető kereskedésekben. A legtöbb biotópnak nevezett akváriumban egy kontinens fajait válogatják össze, de ezek csak lazán illenek a kategóriába. A másik probléma, hogy a díszhalipar a különböző mesterséges szín- és úszóváltozatokat preferálja a vad formákkal szemben, így nem egyszerű a halak természetes megjelenésű példányait beszerezni. Ha biotóp akváriumra vágyunk, érdemes a hazai börzéket járni és a tenyésztőkkel felvenni a kapcsolatot. Néhány népszerű biotóptípus:

  - Malawi és Tanganyika tavi biotóp
Az afrikai Nagy-Tavak sügérei pontosan olyan kemény és lúgos vízben érzik jól magukat, mint ami a legtöbb hazai csapból folyik. Bár a tavak hatalmasak, a halak tömegei a part menti sziklás vizekben találják meg az élethez szükséges feltételeket, ezért kis területen rengetegen élnek. Egy afrikai biotóp akvárium legalább néhány száz literes, ebben viszonylag sok közepes méretű és látványos színezetű bölcsőszájú és néhány egyéb hal élhet, sziklás dekorációval.

- Amazonasi biotóp
Díszhalaink és növényeink jelentős része származik az Amazonas vízgyűjtőrendszeréből, így talán ez a legkönnyebben összeállítható biotóp. Számos békés pontylazac, sügérféle, páncélosharcsa és algaevő harcsa áll a rendelkezésünkre. Az élőhelyre jellemző a lágy víz, a faágak és a belőlük kioldódó csersav jelenléte.


- Diszkoszos biotóp
A diszkoszok az akvaristák által leginkább megbecsült halak közé tartoznak. Amennyire látványosak, annyira kényesek is: nagyméretű akváriumot, kiváló szűrést, lágy vizet és magas hőmérsékletet igényelnek. A magas hőmérséklet miatt csupán néhány halfajból és növényből válogathatunk a diszkoszok mellé, de így is a legszebb akváriumok között vannak.


- Közép-Amerikai elevenszülős biotóp
A népszerű elevenszülő fajok a nagy amerikai folyamok torkolatvidékéről származnak. A tengerhez közeledve a folyók vize feldúsul tápanyagokban, így ezek a fajok a kemény vízhez alkalmazkodtak. Sokuk brakkvízben is tartható. Csapvízben, homokos talajon érzik jól magukat, így ez egy egyszerűen megvalósítható, közepesen helyigényes akváriumtípus. A boltokban tömegesen előforduló elevenszülők túltenyésztett mesterséges változatok, amig nem igazán illenek egy biotóp akváriumhoz, de néha találkozhatunk a természetes alakokkal is.

Növényes akvárium

Egy növényes akváriumban nemcsak egyszerűen sok növény van, hanem azokat tudatosan, esztétikai szabályok szerint rendezik el. A nagy mennyiségű növény különleges gondozást igényel, és olyan is akad, amelyik nem is tartható életben átlagos akváriumban. Egy növényes akvárium erős szűrést, világítás és tápozást igényel.
 

- Nature vagy japán stílus: Az akváriumban minél természetesebb hatásra törekednek. Ez a természetesség viszont utánozhat akár víz feletti tájat is. A cél a minél tökéletesebb esztétikájú akvárium, úgy, hogy közben egyáltalán ne legyen felismerhető az emberi beavatkozás nyoma. Az illúzióval ellentétben egy ilyen akvárium rengeteg munka és komoly fenntartó technika eredménye.

- Holland stílus: A holland akvárium egy vízalatti virágoskert. A legjellemzőbb elemei a színes levelű növények különböző magasságú sorokba rendezve. Nem elvárás az érintetlen vadon hangulatának visszaadása, de az igazán szép akváriumok itt is természetességet sugároznak.

- El Natural vagy Walstad stílus: Ebben az esetben a "natural", azaz természetes kifejezés a gondozásra és nem a látványra vonatkozik. Egy ilyen akvárium fenntartása jóval kevesebb munkát és pénzt igényel, viszont a látványvilága is visszafogottabb.


Szaporító akvárium

Itt a cél a halak szaporítása, nem az esztétika vagy az állatbarátság. A nagyüzemi haltenyészetekben sokszor csak egy vízzel töltött üres üvegedény, amibe egyedül a szűrőrendszer csövei lógnak be. Mindenféle berendezés hiányzik, hogy könnyebben lehessen sterilen tartani az edényeket. A hobbisták szaporító akváriumai némileg barátságosabban néznek ki.

Karantén akvárium

Új halak érkezésekor vagy beteg halak kezelésénél használják. A higiénia miatt mininális berendezés található benne, de itt fontos, hogy minél kevesebb stressz érje a halakat, ezért a megfelelő búvóhelyekről és a nyugalomról általában gondoskodnak. A gyógyszerek és az ideiglenes jelleg miatt hatékony biológiai szűrés nincs, általában levegőztetős szivacsszűrővel és nagyon gyakori vízcserével gondoskodnak a vízminőségről.

Tároló akvárium

A halasboltok akváriumai nem hosszú távú haltartásra vannak kialakítva. A halak jóval sűrűbben vannak, mint amit a szervetezük néhány hónapnál tovább elviselne. Erős és gyakori vízcserékkel tartják fent nagyjából a vízminőséget, az ideiglenes jelleg miatt képesek átvészelni a halak. A zsúfoltságot a fiatal halak egy ideig jól tűrik, idővel azonban felőrli az idegrendszerüket. Hosszabb távon ezek a körülmények alkalmatlanok a halak életben tartására, ne vegyük példaértékűnek ezeket az akváriumokat.

Paludárium

A florárium és az akvárium kombinációja, egy folyóparti élőhelyet utánoz. Általában hátterezett akvárium, ami félig van töltve vízzel, a víz feletti részen pedig növényekkel van beültetve a speciálisan erre a célra kialakított háttér. A vízzel töltött részben tarthatunk halakat, a víz fölött valamilyen páraigényes terráriumi állatot. Létezik zárt és nyitott paludárium is. A zárt edényekben magas páraigényű őserdei növényeket tarthatunk, fán lakó állatokkal, a nyitottakban kevésbé igényes mocsári fajokat,szárazföldi állatok nélkül.

Ripárium

A paludáriumhoz hasonlóan folyóparti élőhely, viszont nincs víz feletti talajrész. A növények a víz alatt gyökereznek, és csak a leveleik emelkednek a felszín fölé. Általában nyitott megoldások. A növényes akvárimok gyakran képeznek átmenetet a ripáriumok felé.Akvaterrárium

Olyan élőlények otthona, amelyek vízben és szárazföldön is egyaránt sokat tartózkodnak. Egy paludáriummal szemben jóval több vízszintes szárazföldi felület található benne. Ez a lakóktól függően lehet egy akváriumban elhelyezett kimászórész, fadarabok tömege, vagy akár egy földdel töltött terráriumból is leválaszthatunk egy nagyobb vizes területet. 

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C