FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Makroelemes talajtáp

Az átlagos akváriumokban ritka jelenség a nitráthiány, de ha jelentkezik, akkor elég nehézkes a biztonságos pótlása. A nitrát alapvetően a halak piszkából származik, a növényeknek pedig létfontosságú tápanyag. Ha kevés a hal és sok a növény, akkor előfordul, hogy teljesen elfogy és nitráthiányos tüneteket mutatnak a növények. Ilyenkor praktikus egy makroelemekben(nitrátban és foszfátban) gazdag talajtáp, ami a gyökerek felől biztosítja a növények szükségleteit, a vízben viszont nem növeli az amúgy mérgező nitrát mennyiségét. A gond az, hogy ilyen készítményből eleve kevés létezik, és azok sem szoktak előfordulni a hazai boltokban, legfeljebb rendelésre.

Ez a recept szobanövényeknek való táprudacskát használ nitrátforrásnak. A szárazföldi növényeknek szánt tápok tartalmaznak ammóniát is,  ami gyorsabban és könnyebben felhasználható nitrogénforrás mint a nitrát, vízben oldva viszont kis mennyiségben is súlyos méreg. Agyagba burkolva azonban a tápanyagok csak lassan szabadulnak ki, így a gyökerek előbb felhasználják az ammóniát, minthogy az a vízbe jutna. Ha ésszel adagoljuk, akkor nem sodorjuk veszélybe a halainkat, hiszen a vizeletük is ammóniát tartalmaz, amit a biológiai szűrés távolít el. Ezzel összehasonlítva a talajtápból az esetleg kiszabaduló mennyiség elhanyagolható.

Hozzávalók:

1 csomag virágcserépbe dugható táprúd; kézműves agyag

Táprudacskából a legtöbb márkánál kétféle létezik, normál és virágzó növényeknek való. Az utóbbiban a nitráthoz képest több foszfát található. Mindkettő használható akváriumban, a növényeink hiánytünetei alapján érdemes választani. A táprudacskákat nagyobb vegyesboltban, drogériában is megtaláljuk kis kiszerelésben, olcsón. Léteznek szemcsés talajtápok is, azonban ezeket jóval nagyobb (és drágább) csomagokban árulják, ami akváriumban ezer évre is elég lenne. Ha el tudjuk használni valahova a maradékot, akkor ezek is működőképesek. Kertészetekben, barkácsáruházban keressük ezeket a tápokat.

Kézműves agyagból a legolcsóbb, natúr fajtát vegyük, a feketére meg extra vörösre égő agyagok nem feltétlenül egészséges adalékokat tartalmaznak. Hobbiboltokban, művészállátóban keressük.

Az agyagot gyúrjuk át. Ha túl sűrű, adjunk hozzá egy kis vizet. A táprudacskákat törjük háromfelé. Minden egyes darabot burkoljunk be annyi agyagba, amennyi  minden oldalon stabilan befedi. Körülbelül mogyoró méretű darabokat fogunk kapni. Az illusztráción látható krumplik egy egész táprudat tartalmaznak feldarabolva, ezért túl nagyok. Hagyjuk 1-2 napot száradni és már használhatjuk is.

Minden nagyobb gyökeres növény tövéhez egy golyót(krumplit) nyomjunk. A legrosszabb esetben is negyedévre megoldja a makroelem-ellátást, de az akvárium adottságaitól függően jóval tovább is kitarthat. Az öreg levelek kinézetéből következtethetünk a makroelemek mennyiségére, mivel hiány esetén a növény átcsoportosítja a tápanyagokat az öreg levelekből az újakba. Ha úgy látjuk, az öreg levelek állapota romlik, foszlanak, sárgulnak, a normálisnál gyorsabb ütemben pusztulnak, nyomjunk új tápgolyókat a talajba.

Új akváriumban (a halak előtt hosszú bejáratással) agyag nélkül is használhatjuk a táprudakat. Ilyenkor a vízbe beoldódó kevés ammónia még hasznos is, mivel táplálja a fejlődő szűrőbaktériumokat. Pár hét alatt kiázik, ami ki tud, a továbbiakban nem jelent veszélyt. Több drága akváriumtalaj is tartalmaz ammóniát, például a híres ADA amazonia, így ez nem szokatlan jelenség a növényes akvarisztikában. A táprudak jól használhatóak a hagyományos táptalajok mellett is, mivel ezek a legtöbb gyártónál csak mikroelemeket tartalmaznak.

Ajánlás:

Ez a fajta talajtáp a növényes akváriumokban hasznos, ezen belül is a low-tech irányzat követőinek. A high-tech akváriumokban megoldják máshogyan a makroelemek pótlását, az átlagos halas-növényes vonalon pedig fölösleges. Egy állatokkal túltelepített akváriumban egyenesen káros ez a tápgolyó!

A low-tech növényesekben sem ideális önmagában használni. A szárazföldi növényeknek való táprudak elég gyengék a mikroelemek terén, mivel a virágföld bőséges tartalékaihoz tervezik őket. Viszont jól kiegészítik a tipikus akváriumi folyékony tápokat, amelyek mikroelemeket és káliumot tartalmaznak.

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C