FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

A gömbakváriumról

2010 óta tiltja hazánkban az állatvédelmi törvény a gömbakváriumot, pontosabban a gerinces állatok tartását benne. Sokan nem látják a törvény értelmét, és továbbra is használják ezeket az edényeket, mivel árusításukat semmi sem tiltja. Egy gömb alakú üvegedényt sokféleképpen használhatunk dekorációs célokra, a lényeg, hogy halat semmiképpen se tartsunk benne. 

A gömb forma önmagában is komoly problémák forrása. A halak egyik fő érzékszerve az oldalvonal. Ez a víz mozgását érzékeli, segítségével mérik fel a távolságokat és az akadályokat. A homorú gömbfelület a halak számára egy teljesen természetellenes dolog. Egy nyílt vízterületen ilyennel sosem találkoznak, az evolúció nem készítette fel őket a jelenségre. A hal saját mozgása állandó hullámokat kelt, amik a felületről visszaverődve számára értelmezhetetlen, zavaró ingert adnak. Képzeljük el, hogy cseng a fülünk és káprázik a szemünk, majd hogy az egész életünket ebben az állapotban kéne leélni. A gömbakváriumban tartott halakat erre a sorsra ítéli gazdájuk. 

A gömb forma másik komoly hátránya, hogy rendes szűrést nem lehet benne elhelyezni. Egy belső szűrőnél az áramlás körbe-körbe forogna az üveg mentén, ami rendkívül zavaró lenne egy hal számára. A komolyabb gömbakvárium-szettekben légpumpával hajtott szűrőmegoldások vannak, ezek viszont teljesítményükben igen gyengék, csak kevés bomlástermékkel képesek megbirkózni. Az átlagos gömbakváriumban el sem lehet helyezni ezeket a felszereléseket, mert a homorú felület miatt nem lehet se praktikusan, se esztétikusan rögzíteni őket. Aki minden hátránya ellenére ragaszkodik a gömbakváriumhoz, az az esztétikai oldala miatt teszi, és egy ilyen ember nem szeret elektromos vezetékeket lógatni a gömb közepébe. 

Ezek az üvegedények rendelkeznek még egy közös negítaív tulajdonsággal, mégpedig igen kicsik. Az átlagos gömb mérete 3 liter alatt van. A legnagyobb, ami jelenleg hazai boltban előfordul, mindössze harminc liter, de ez már kivételes ritkaságnak számít. Ekkora helyen pedig nem lehet halat tartani, sem gyakorlati szempontból, sem a törvény szerint. Harminc literben elvi szinten tarthatnánk egy darab Bettát vagy egy csapat nano halat, amennyiben szögletes akváriumról van szó. Ennél kisebb helyen viszont a haltartás könnyen tragédiába fulladhat, még megfelelő felszerelésekkel és tapasztalt akvarista gondoskodása alatt is. Az átlagos, néhány literes gömbben jó, ha néhány napig megmaradnak a halak, mielőtt halálos ammóniamérgezést kapnának. 

A gömbakváriumok ára ráadásul jóval magasabb, mint a szögleteseké. Egy néhány literes gömb árából vehetünk akár 30-40 literes szögletest is, ami már alkalmas kistestű díszhalak tartására.

Az átlagember ha meglát egy gömbakváriumot, rögtön aranyhalat képzel hozzá. Az aranyhal igen ellenálló jószág, sokáig elviseli a rossz vízminőséget és a minősíthetetlen bánásmódot, mielőtt feladná a harcot. A természet hihetetlen dolgokra képes, és néhány szerencsétlen példány meglepően sokáig életben maradt ilyen körülmények között. Sokan mutogatnak ilyen halakra, ezzel bizonygatva a gömbakvárium pozitív voltát. Ne feledjük, az életben maradás nem egyenlő a megfelelő tartással, és egy túlélőre rengeteg áldozat jut, amik már néhány nap vagy hét után elpusztultak. A halak nem tudnak sírni, egy tapasztalatlan ember észre sem veszi a jeleket, amik a rossz kondícióra utalnak. Az aranyhalak megfelelő körülmények között 30 centiméternél is hosszabbra nőnek, és akár 25-30 évig is élhetnek!

 Néhány gerinctelen állatot lehet sikeresen, állatkínzás nélkül tartani gömbakváriumban. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell törődnünk az igényeikkel, ugyanúgy megfelelő gondoskodás szükséges a tartásukhoz. Csak éppen ezeknek az állatoknak az igényeit ilyen környezetben is lehet biztosítani.

 A sórák, latin nevén Artemia salina egy népszerű haleleség. Kiszárított petéit bármelyik halasnál megvehetjük. Rendkívül kicsi edényben felnevelhetjük és szaporíthatjuk, már egy litertől próbálkozhatunk a tartásával. A gömb formával és a technika teljes mellőzésével sincs problémája. A körülmények szélsőséges változásait is képes elviselni, mivel a természetben is ezzel kell megküzdenie. Tengerparti pocsolyákban él, ahol a sókoncentráció és a hőmérséklet állandóan változik, és sokszor nagyon rossz a vízminőség. A neveléséhez 30 gramm konyhasót adjunk minden liter csapvízhez. Hagyjuk egy napig állni, majd tegyünk bele egy csipetnyi petét. A kikelt látvák pici ugráló pontok a vízben. Spirulinával, élesztővel etethetjük őket. 

Egy gömb alakú üvegedény kiválóan alkalmas florárium berendezésére. Tőzeges talajba rovarfogó növényeket és mohákat ültethetünk. Homokkal, kavicsokkal kaktusznak rendezhetjük be.  Mostanában kifjezetten népszerű a vízinövényekkel berendezett florárium az akvaristák között. Ha csak egy szép dekorációt szeretnénk, színes homokot rétegezhetünk bele, feltölthetjük üveggolyóval vagy gyertyatartónak is használhatjuk. A lényeg, hogy halat soha ne rakjunk bele!

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C