FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Kardinális garnéla - Caridina dennerli

Magyar név: Kardinális garnéla
Tudományos név: Caridina dennerli
Rend: Decapoda - Tízlábú rákok
Család: Atyidae - Édesvízi garnélák
Természetes élőhely: Indonézia
Méret: 2,5 cm
Viselkedés:társas
Táplálkozás: mindenevő
Minimális akváriumméret: 40 liter
Hőmérséklet: 27-30 °C
pH: 8+
Keménység: GH 7 KH 5
Várható életkor: 2 év

Rendkívül látványos faj, mintázata a tengeri fajokéval vetekszik. Sötétvörös testét élénkfehér pöttyök díszítik. Megfelelő fényviszonyok mellett a pöttyök kéken irizálnak. A nevét a német Dennerle akvarisztikai cégről kapta, ami a faj felfedezéséhez vezető expedíciót szervezte 2009-ben. A Sulawesi szigetén található Matano tóból származik, aminek a vize meleg és extrém módon szegény tapanyagban. A víz enyhén lúgos és lágy. Egyelőre főleg vadon fogott garnélákat árulnak, de egy kis utánajárással hazai tenyésztésűeket is beszerezhetünk. Érdemes tenyésztett példányokat keresni, mert jobban alkalmazkodnak az akváriumi körülményekhez és kevésbé érzékenyek, és a befogás sem károsítja a természetes élőhelyet.  Magas ára és nehézkes beszerzése ellenére nagy népszerűségnek örvend az akvaristák között, a többi sulawesi garnélával egyetemben.

Akvárium: A természetes élőhelyen nem vagy alig fordulnak elő növények, de akváriumban ehhez nem kell ragaszkodni. A garnélák szeretik a növényeket búvóhelynek használni és a vízminőségnek is jót tesznek. A faágakat viszont érdemes elkerülni, mert itt nem kívánatos savak oldódhatnak ki belőlük. Az akvárium  dekorációját kövekből alakítsuk ki. Talajnak használhatunk  kvarchomokot, ez a faj nem halványul el világos környezetben. A garnélás talajokat inkább kerüljük el, ezek a savas vizet kedvelő C. cantonensis igényeihez lettek igazítva. Ideális társak melléjük a sulawesi tornyoscsigák, mivel azonos a vízigényük. Halakkal nem ajánlott társítani, már csak a szaporulat nagy értéke miatt sem. A kardinális garnélák félénkek, hajlamosak a bújkálásra. Más törpegarnélákkal ellentétben meleg vizet igényelnek. Ez részben praktikus, mert nem okoz gondot a nyári kánikula, viszont szükségünk lesz egy termosztátos fűtőre, amiből nehéz kis teljesítményűt szerezni. Fontos a tökéletes vízminőség és a magas oxigénszint. Mérete alapján akár 20 literben is tartható, de a vízminőség miatt nem érdemes 40 liter alatt próbálkozni.Táplálkozás: Az átlag garnélánál nagyobb arányban igénylik a növényi táplálékot, a magas fehérjetartalom nem tesz jót nekik. Gyakran egyáltalán nem fogadják el a felkínált táplálékot, de egy jól beállt akvárium természetes alga és baktériumbevonatai képesek ilyenkor is ellátni egy kisebb állományt. A spirulina por és a porított garnélatápok segíthetnek ilyenkor.

Szaporodás:
Az ivarérett nőstények potroha szélesebb és íveltebb a  hímekénél. A hímek csápjai némileg hosszabbak. Infravörös fény alatt látszanak a nőstények petefészkei a páncél alatt.
A nőstény garnéla más fajokhoz képest kevés(10-15), de nagyméretű petét rak, amiket 4 hétig hurcol a potrohlábain. Szaporításuk csak tökéletes vízminőség mellett sikeres, de ha ez adott, akkor lassan, de megbízhatóan gyarapodnak. 

 

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C