FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Tigrisgarnéla - Caridina mariae

Magyar név: Tigrisgarnéla
Tudományos név: Caridina mariae
Rend: Decapoda - Tízlábú rákok
Család: Atyidae - Édesvízi garnélák
Természetes élőhely: Dél-Kína
Méret: 2-3 cm
Viselkedés:társas
Táplálkozás: mindenevő
Minimális akváriumméret: 20 liter
Hőmérséklet: 20-24 °C
pH: 6-7,5
Keménység: 1-4 nk°
Várható életkor: 1-2 év

Egyéb nevek: Caridina cf. cantonensis

Korábban Caridina cf. cantonensis néven hivatkoztak rá, a méhgarnélával együtt. 2014-ben végre elkészült a faj tudományos leírása a megfelelő morfológiai és genetikai vizsgálatokkal, ami alapján a tigrisgarnéla önálló fajnak bizonyult és új nevet kapott.A teste átlátszó enyhe világosbarna árnyalattal, a páncélon sötét barnás vagy fekete csíkok láthatóak. A piros tigris csíkjai vörösek, ez is egy a természetből gyűjtött változat, de jóval ritkább. A szuper tigris színei élénkebbek, orrán és farkán narancssárgás árnyalatú. A tigrisgarnélának több tenyésztett változata is van, mint a kék és a fekete tigris. A tibee a tigris és a kristálygarnélák hibridje.

A Caridina mariae  a Neocaridináknál jóval nehezebben tartható faj. A vízigénye erősen eltér a Magyarországon tipikus csapvíztől, ez számára túl kemény és lúgos. A tartásához feltétlenül szükséges a víz lágyítása. A vízminőségre és a változásokra is érzékenyebb, és a magas hőmérsékletet sem bírja. A tenyésztők számtalan szín és mintaváltozatát hozták létre. A különleges, szelektíven tenyésztett garnélaváltozatok nagyon kényesek, szaporításuk nehéz, az áruk pedig aranyban mérhető, egyes esetekben szó szerint is. A vadhoz közelebb álló típusok tenyésztése nem olyan nehézkes, amennyiben sikerül számukra a tökéletesen tiszta, lágy vizet biztosítani. A tigris és a kristálygarnélák a természetben előforduló, jól elkülönülő típusok, fogságban viszont könnyen kereszteződnek, és az utódok is szaporodóképesek.

Akvárium: Mivel erősen igényli a lágy és bomlástermékektől mentes vizet, fontos a jó szűrés és hasznosak a garnélás talajok. A garnélás talajok pH stabilizáló hatásúak, egyesek képesek megkötni a vízkeménységet. Azonban ez a képességük hamar kimerül, így nem képesek kiváltani a vízlágyítást. A vízkeménység esetleges ingadozásait kivédik, de nem csodaszerek, a vízlágyításra mindenképpen kell energiát fordítani. Más Caridina fajokkal nem ajánlott társítani, mivel kereszteződnek. (Kivéve a nem specializált szaporodású fajok, mint az Amano garnéla.)  Lágy vizet tűrő Neocaridina fajokkal lehet próbálkozni. Halakkal nem érdemes társítani, mivel lassan szaporodó garnélák.


Táplálkozás: Garnélatápok, forrázott zöldségek. Sokan erkélyládában nevelnek számukra spenótot és más zöldségeket, mivel ezek garantáltan vegyszermentesek. Mivel igen lágy vízben élnek, a táplálékuknak tartalmaznia kell minden szükséges ásványi anyagot. Érdemes a jobb minőségűekre költeni.

Szaporodás: A hímeket kisebb méretükről és karcsúbb potrohukról ismerhetjük meg. A nyeregfolt jellemzően nem felismerhető a nőstényeken. Az ivarérett nőstények legalább 2 centisek, 4-5 hónaposak. A megtermékenyített petéket 4-5 hétig hurcolják a potrohuk alatt. Ha a körülmények megfelelőek, akkor könnyen és gyorsan szaporodnak, viszont a legkisebb hibára is felhagynak vele.

 

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C