FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Sakura garnéla - Neocaridina davidii

Magyar név: Sakura garnéla
Tudományos név: Neocaridina davidii
Rend: Decapoda - tízlábú rákok
Család: Atyidae - Édesvízi garnélák
Természetes élőhely: Taiwan
Méret: 2-3 cm
Viselkedés:társas
Táplálkozás: mindenevő
Minimális akváriumméret: 20 liter
Hőmérséklet: 14-29 °C
pH: 6-8
Keménység: 5-20 nk°
Várható életkor: 1-3 év

Egyéb nevek: tűzgarnéla, Neocaridina heteropoda, Neocaridina denticulata sinensis

A cseresznyegarnéla erősen szelektált változata. A sakura japán szó, cseresznyevirágot jelent. A sakura nőstények páncélja egyöntetű élénk piros vagy vörös. A szín tökéletesen fed, nincsenek áttetsző részek, a lábak is pigmentáltak. A nyeregfolt egyáltalán nem látszik át a kültakarón. A hímek színezete is élénk, de nem olyan egységes, mint a nőstényeké. A peték színe élénk sárga vagy sárgászöld. A sakura garnélát gyakran hamisítják cseresznyegarnélával, ezért ajánlott alaposan megnézni, mit veszünk. A stresszes garnélák színe halványabb, viszont egy sakura nőstényen nem található átlátszó páncélrész. A rosszabb minőségűeknél esetleg a lábakon, az ízületeknél lehetnek színtelen részek, de ha a testen is található, akkor az az állat cseresznyegarnéla és nem sakura. Hasonló garnélákat árulnak "fire red" néven is. Az elnevezés használata országonként változó. Van, ahol egyszerűen szinoníma a sakurára, van ahol a különösen jó színezetű sakurát értik alatta, és van, ahol közönséges cseresznyegarnélákat.

Neocaridina davidii leggyakoribb és a legkönnyebben tartható garnélafaj. A keményebb vizet kedveli, ezért a legtöbb hazai csapvízben gond nélkül tartható.  Hűvösebb, 22 fok körüli vízben érzi jól magát, de a melegebb, 28 fokos vizet is jól tűri. Nagyon szapora, még halas akváriumokban is sikeresen felnő az utódok egy része, ha van elég búvóhely. A kis akváriumokat nagyon hamar túlnépesítik. Ha erre nem vagyunk felkészülve, akkor ajánlott csak nőstényeket tartani. A faj nőstényei nagyobbak és a színezetük is sokkal élénkebb. A sakura hímek halványabbak, de más davidii változatokhoz képest még mindig erős színűek.  A különböző N. davidii változatok összeívnak.

Akvárium: Egynemű állatokat akár 10 literben is lehet tartani, de kezdőknek nem ajánlott, mivel ilyen kis vízmennyiségben könnyű a rákokra nézve halálos hibákat elkövetni. Speciális igényei nincsenek, az általános garnélás akvárium ideális neki. Társítható cseresznyegarnélával. A közös utódok a sakuránál gyengébb színezetű cseresznyegarnélák lesznek. A többi Neocaridina davidii változattal nem ajánlott, mert a közös utódok barnák lesznek, és más Neocaridina fajokkal is hasonló eredménnyel hibridizálódik. Caridina garnélákkal gond nélkül társítható, ha egyezik a vízigényük. A Caridina babaulti változatok és az amano garnéla igényeik alapján jól illenek a davidii garnélák mellé.

Táplálkozás: Garnélatápok, algaevő halaknak való tápok, főtt és forrázott zöldségek.

Szaporodás: A nőstényeket vaskosabb felépítésükről és íves potrohukról ismerhetjük fel. A hímek kisebbek, karcsúbbak és fakóbbak. A párzás vedlés után történik, a peték lekerülnek a potroh alá. A nőstény körülbelül egy hónapig hurcolja a megtermékenyített petéket. A kis garnélák külön gondoskodás nélkül is felnőnek, ha nem eszik meg őket a halak. A minőségi színezet megőrzéséhez szelektálni kell az utódokat. A rosszabb minőségű sakura szaporulat gyakorlatilag jó minőségű cseresznyegarnélának számít.

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C