FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

David garnélája - Neocaridina davidii

Magyar név: David garnéla
Tudományos név: Neocaridina davidii
Rend: Decapoda - tízlábú rákok
Család: Atyidae - Édesvízi garnélák
Természetes élőhely: Taiwan
Méret: 2-3 cm
Viselkedés:társas
Táplálkozás: mindenevő
Minimális akváriumméret: 20 liter
Hőmérséklet: 14-29 °C
pH: 6-8
Keménység: 5-20 nk°
Várható életkor: 1-3 év

Egyéb nevek: Neocaridina heteropoda, Neocaridina denticulata sinensis

A faj természetes, vad színváltozata. Színe az áttetszőn kezdve a zöld árnyalatokon át a csokibarnáig változhat. A színezet mértéke erősen változó, egyes példányok szinte teljesen átlátszóak, mások kültakarója intenzíven pigmentált. A nőstények hátán egy világosabb szíj figyelhető meg, de ennek jelenléte függ a fényviszonyoktól is. A peték színe a zöld, a szürke és a barna árnyalatai között változik.

A leggyakoribb és a legkönnyebben tartható garnélafaj. A keményebb vizet kedveli, ezért a legtöbb hazai csapvízben gond nélkül tartható.  Hűvösebb, 22 fok körüli vízben érzi jól magát, de a melegebb, 28 fokos vizet is jól tűri. Nagyon szapora, még halas akváriumokban is sikeresen felnő az utódok egy része, ha van elég búvóhely. A kis akváriumokat nagyon hamar túlnépesítik. Ha erre nem vagyunk felkészülve, akkor ajánlott csak nőstényeket tartani. A faj nőstényei nagyobbak és a színezetük is sokkal élénkebb. A hímek sokszor teljesen színtelenek. A színváltozat domináns öröklődésű, színes változatokkal keresztezve az első generációs utódok mind vad színűek lesznek. Mivel szinte minden példány valamilyen keresztezésből származik,  a szaporulatban felbukkanhatnak színes egyedek.

Akvárium: Egynemű állatokat akár 10 literben is lehet tartani, de kezdőknek nem ajánlott, mivel ilyen kis vízmennyiségben könnyű a rákokra nézve halálos hibákat elkövetni. Speciális igényei nincsenek, az általános garnélás akvárium ideális neki. Neocaridina davidii változattokkal társítva a közös utódok barnák lesznek, és más Neocaridina fajokkal is hasonló eredménnyel hibridizálódik. Caridina garnélákkal kereszteződés nélkül társítható, ha egyezik a vízigényük. A Caridina babaulti változatok és az amano garnéla igényeik alapján jól illenek a davidii változatok mellé.

Táplálkozás: Garnélatápok, algaevő halaknak való tápok, főtt és forrázott zöldségek.

Szaporodás: A nőstényeket a hátukon található nyeregről ismerhetjük fel.  A nyereg színe egyezik a peték színével. A hímek kisebbek, karcsúbbak és fakóbbak. A párzás vedlés után történik, a peték lekerülnek a potroh alá. A nőstény körülbelül egy hónapig hurcolja a megtermékenyített petéket. A kis garnélák külön gondoskodás nélkül is felnőnek, ha nem eszik meg őket a halak.

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C