FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Folyami bödöncsiga - Theodoxus fluviatilis

Magyar név: Folyami bödöncsiga
Tudományos név: Theodoxus fluviatilis
Rend: Neritomorpha
Család: Neritidae - Bödöncsigák
Természetes élőhely: Európa
Méret: 0,5-1 cm
Viselkedés: békés
Táplálkozás: algaevő
Minimális akváriumméret: 20 liter
Hőmérséklet: 10-28 °C
pH: 7,5+
Keménység: 10-30 nk°
Várható életkor: 1-3 év

A zebracsiga kistermetű, európai rokona. Csinos pöttyös héjával az egyik leglátványosabb kistestű csiga.  A hazai folyókban szinte minden folyami bödöncsiga fekete alapon fehér, esetleg krémsárga pöttyös, viszont akváriumban, eltérő vízminőségnél megjelenhetnek hosszában csíkos egyedek is. Nano méretű akváriumok ideális algaevője. Tőlünk nyugatabbra a gyűjtők között népszerű faj. Nálunk nem kapható boltokban és a tenyésztők sem foglalkoznak vele, viszont a természetből problémák nélkül begyűjthető. Más országokban védett, ezért csak a drága tenyésztett példányok elérhetőek, nálunk viszont nem őshonos, de betelepült, nemkívánatos faj. A Duna teljes vízrendszerében megtalálható, gyakorlatilag a fővárosi szakaszon kívül bárhonnan begyűjthető alacsony vízállásnál. Gyűjtésnél fontos, hogy felismerjük és elkerüljük védett hazai rokonát, a dunai bödöncsigát, amivel azonos élőhelyeken fordul elő. A bödöncsigák jellemzően nem hordoznak parazita férgeket, de a természetből gyűjtött állatokat minden esetben karanténozni kell. A vadon fogott példányok háza általában kopott és sérült, így nem túl esztétikusak, viszont az akváriumban felnőtt sértetlen csigák háza a legszebb trópusi fajokéval vetekszik.

Akvárium: A nitrogénvegyületekre nem kényes, de a vegyszereket és az oxigénhiányt rosszul viseli, különösen a meleg nyári napokon. Kedveli az erős áramlást. Fontos számára a kemény víz és a lúgos kémhatás, túl lágy vízben elkezd oldódni a háza. A hazai csapvizek jelentős része a Duna vízbázisából származik, így kémiai jellemzőikben eredendően egyeznek ennek a csigának az igényeivel. A klór és a réz jelenlétét viszont rosszul tolerálják, ezért ajánlott a vízkezelők használata. Békés halakkal gond nélkül társítható, a csigaevő fajokat kerüljük. Brakkvízben is tartható, de a hazai gyűjtésű példányokat fokozatosan kell szoktatni hozzá.

Táplálkozás: Algabevonatokat esznek. Egy érett akváriumban nem igényelnek külön táplálékot.

Szaporodás: Váltivarú, a nemeket nem tudjuk megkülönböztetni. Legalább 5-6 csigát gyűjtsünk, hogy biztosan legyen köztük hím és nőstény is. Ha megfelelőek a körülmények, hamar megjelennek az apró fehér peték az üvegen és a keményebb tereptárgyakon. Előszeretettel petéznek egymás házára is. A peték száma alacsony és a fiatalok lassan fejlődnek, de maga a peterakás könnyen bekövetkezik akváriumban is.

 

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C