FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Kínai paradicsomhal - Macropodus opercularis

Magyar név: Kínai paradicsomhal
Tudományos név: Macropodus opercularis
Rend: Sügéralakúak - Perciformes
Család: Gurámifélék - Osphronemidae
Természetes élőhely: Kína, Korea, Japán
Méret:10 cm
Viselkedés:agresszív
Táplálkozás: mindenevő
Minimális akváriumméret: 90 liter
Hőmérséklet: 16-27 °C
pH: 6-8
Keménység: 5-30 nk°
Várható életkor: 3 év

Az egyik legelső akváriumi díszhalunk, egyedül az aranyhalról vannak korábbi ismereteink. 1869-ben egy Gerault nevű francia katona hozott Európába 100 példányt, amelyeket siekeresen továbbtenyésztettek. Sokféle vízminőséghez képes gond nélkül alkalmazkodni, labirintszervével túléli az oxigénszegény vizet is. Agresszív természete miatt viszont problémás akváriumlakó, kezdőknek csak egyfajos akváriumban ajánlott. Albínó, kék és piros testű tenyészváltozata ismert.

Akvárium: Egy párt 90 litertől tarthatunk, magányos hímet 70 litertől felfelé. Feltétlenül fedjük le az akváriumát, mert jó ugró, és mint minden labirintkopoltyúsnak, számára is fontos a páradús levegő a felszín fölött. Sötét talajon mutatja a legszebb színét. A termésetben sűrű növényzetű mocsarakban és rizsföldeken fordul elő. A lassú áramlást preferálja. Ha társaságban tartjuk, fontos, hogy az akváriumban legyen sok vizuális akadály, például növények vagy ágak. Gyors mozgású, rövid úszójú pontyfélékkel vagy lazacokkal társíthatjuk, esetleg még békés sügérfélékkel is lehet próbálkozni. Más labirintkopoltyúsokkal, hasonló színezetű vagy nehézkes, fátyolúszós halakkal tilos társítani, mert kihozzák az agresszív hajlamát. Bár sokan ajánlják mellé az aranyhalat, annak csak a természetes, áramvonalas változata működőképes. A kövér, hosszú úszójú tenyészváltozatok nem tudják megvédeni magukat.

Táplálkozás: Mindenevő, főleg apró állati szervezeteket fogyaszt.

Szaporodás: A hímeket nagyobb méretükről, hosszabb úszóikról és élénkebb színükről ismerhetjük fel. A tenyészpárt elkülönítve kondícionáljuk bőséges élő eleséggel etetve. Amikor a nőstény már láthatóan dagad az ikrától, rendezzük be az ívató akváriumot. A vízminőségen nem szükséges változtatni az eddigi akváriumukhoz képest, a hőmérséklet legyen 26 fok körül. Talaj nem szükságes, viszont biztosítsunk bőséggel finom szálú növényeket és felszínen úszó fajtákat is. Érdemes nagyobb, 60-70 literes akváriumot választani, ebben ha van elég növény, el tud rejtőzni a nőstény a hím támadásai elől. Amíg a hím a habfészek építésével van elfoglalva, elüldözi a nőstényt a közelből. Ahogy elkészült, megkezdődik a párzás, amely során a halak összefonódnak, és egyszerre eresztik ki az ivarsejteket. Ezután a nőstény szinte elájul, ernyedten süllyed az akvárium aljára. Az ikra fellebeg, a habfészek mellé érkező szemeket a hím összegyűjti. Ezt több alkalommal megismétlik, majd a hím elkergeti a nőstényt. Ha a nőstény nincs készen az ívásra, akkor a hím halálra is üldözheti,  mindenképpen felügyeljük az eseményt. Az ivadék 2-4 nap múlva kel ki, ezt a habfészek szétesése is jelzi. A hímet ilyenkor a legtöbb tenyésztő eltávolítja, de a legtöbb példány nyugodtan együtt hagyható velük az elúszásig.,  Az ivadék nagyon kicsi, az első héten infuzóriával etethetőek, utána elfogadják az Artemia lárvákat.

A kishalakra jellemző az eltérő növekedési ütem, érdemes méret szerint különválasztani őket, mert a nagyobbak hajlamosak felfalni kisebb társaikat. A nevelő akvárium vizét csak félig-két harmadig töltsük és fedjük le, mert a labirintszerv kifejlődéséhez fontos a párás és stabil hőmérsékletű levegő, ebben segít a nagyobb levegőtérfogat.

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C