« Vissza
Megfázás/Túlmelegedés
Az akváriumi halak hőmérsékletigénye eltérő. A mérsékelt égövről származó halak számára nem probléma a szobahőmérséklet sem, a legtöbb trópusi faj 24-25 C-on érzi jól magát, néhány faj pedig 28-29C fokos hőmérsékletet igényel. A halak hidegvérű állatok, a testük azonos hőmérsékletű a vízével, ezért nagyon fontos számukra a megfelelően meleg víz. Pár fokos eltérést elviselnek, de ha hosszabb ideig vannak kitéve túl alacsony hőmérsékletnek, az betegséget okot. A hideg víz legyengíti a halakat és fogékonnyá teszi őket a fertőzésekkel szemben.
Tünetek: Inaktivitás, étvágytalanság, szabálytalan kopoltyúmozgás. A színek kifakulnak, az uszonyok összehúzódnak. A hal a fűtőszál vagy a lámpa közelében tartózkodik.A fiatal halak visszamaradnak a fejlődésben, az idősebbek szaporodásképtelenek vagy életképtelenek az utódaik.
Kezelés: Emeljük meg a hőmérsékletet. Amíg a halak mutatják a tüneteket, tartsuk a víz hőmérsékletét az ideális fölött pár fokkal.
Az akvárium a nyári kánikula alatt könnyen túlmelegszik. A fűtőszál meghibásodása vagy a termosztát rossz beállítása is okozhat ilyen problémát. Az akváriumban mindig legyen egy hőmérő, amit rendszeresen ellenőrzünk. Ha a hőmérséklet 2-3 fokkal túllépte az ideális értéket, kezelni kell a helyzetet.
Tünetek: A meleg víz oxigéntartalma alacsonyabb, így a halak oxigénhiánytól szenvednek. A felszínen pipálnak, a kopoltyúfedők szétállnak, apatikusak, fakók. Esetenként kivörösödik az úszók töve. Ha a hőmérséklet hirtelen melegszik, például túl meleg cserevíz esetén, akkor a halak pánikba esnek, megpróbálnak kiugrani, sokkos tüneteke mutatnak.
Kezelés: Kapcsoljuk le a világítást. Ha az akvárium zárt, vegyük le a tetejét. Ezek pár fokkal képesek csökkenteni a hőmérsékletet. Ha ez nem elég, fél literes műanyagpalackot fagyasszunk le, majd tegyük be az akváriumba. Egyszerre csak pár fokkal szabad lecsökkenteni a hőmérsékletet. Ha túl gyorsan hűl a víz, vegyük ki a palackot. A hosszú távú megoldás egy ventillátor beszerelése, ha magunknak barkácsoljuk, olcsón megúszható.