FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Törpe gömbhal - Carinotetraodon travancoricus

Magyar név: Törpe gömbhal
Tudományos név: Carinotetraodon travancoricus
Természetes élőhely: India, Pamba folyó
Méret: 2,5-3,5 cm
Viselkedés:territoriális
Táplálkozás: ragadozó, élő eleséget igényel
Minimális akváriumméret: 30 liter
Hőmérséklet: 24-26 °C
pH: 7-8
Keménység: 5-10 nk°
Várható életkor: 5 év 

 

A törpe gömbhal rokonaival ellentétben tiszta édesvízben él. A vízminőségre nagyon érzékeny, ezért csak jó szűrésú akváriumban próbálkozzunk a tartásával. Fiatal korában félős, visszahúzódó hal, ivarérés után viszont kifejezetten agresszív lesz más fajokkal. Akár sokkal nagyobb halaknak is képes nekimenni és az úszóikat megcsipkedni.  Algaevő harcsákkal megtűrik egymást, ha szerencsénk van. A hímek viselkedése territoriális, az ideáis felállásnál  jóval több nőstény jut rájuk, így eloszlik az agresszió. Mivel a fiatal halak ivara még nem alakult ki, a vásárláskor nem befolyásolhatjuk a végleges ivararányt - viszont ha nem vagyunk kifejezetten pechesek, csak a legerősebb 1-2 példány alakul hímmé.  Az akvárium növényzete legyen dús, hogy könnyen találjonak  búvóhelyet, és igénylik az árnyékos sarkokat is. A vízmozgás legyen visszafogott.

Táplálkozás: Apró gerinctelen állatokkal táplálkozik, kedvenc elesége a csiga. A szájában speciális fogak találhatóak a csigák feltörésére, ezeket a fogakat folyamatosan koptatnia kell, ezért rendszeresen gondoskodnunk kell a csigatáplálékról. A maláj tornyoscsiga túl kemény táplálék, a postakürt és hólyagcsigákat szívesen fogyasztja. A törpe gömbhal ritkán fogadja el a gyári tápokat. A fagyasztott eleséggel általában nem szokott gond lenni, de akadnak olyan egyedek is, amelyek csak a mozgó táplálékot fogyasztják el.

Beszerzés: Ha ilyen halat szeretnénk, tanuljuk meg biztosan felismerni a mintázata alapján, mivel a kereskedésekben mindenféle gömbhalat árulnak ezen a néven. Ha rossz fajt választunk, előfordulhat, hogy sokkal nagyobbra nő, vagy éppen brakkvizet igényel az  életben maradáshoz.

Szaporodás: A fiatal halak nemét nem lehet meghatározni, mivel ez ilyenkor még nem is alakult ki. Ahogy fejlődik a csapat, az egyik hal elkezd hímhormonokat termelni, ennek hatására a többi nősténnyé alakul. Előfordul, hogy pontosan egyszerre kettő is elkezd hímmé alakulni, ilyenkor az egyik domináns lesz, és elnyomja a másikat. A kifejlett hímek hasvonalán egy fekete sávot figyelhetünk meg, és a szemeik mögött ráncokhoz hasonlító alakzatba állnak össze a vonalak. Ezen kívül kisebbek és sötétebb színezetűek is a nőstényeknél. 

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C