FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Dizájner állatkínzás

A formatervezés és a halak nincsenek jó viszonyban. A dizájn akvárium egy olyan keresőkifejezés, amivel szinte kivétel nélkül csak állatkínzó akváriumokat találunk. A halakat életben tartó létfontosságú berendezések hiányoznak belőlük, és ez nem is probléma, amíg egy fotó kedvéért pár percig beleraknak egy halat. Az egyszeri laikus viszont könnyen elhiszi a képekről, hogy ez így jó és működőképes. A valóságban a dizájner edények többsége nem alkalmas a halak rövid távú életben tartására sem. A magyar törvények tiltják 30 liter alatt a haltartást. Bár ezeknek az akváriumoknak nagy része csupán néhány liter űrtartalmú, elég nagy a választékuk a hazai boltokban is.
 


Akvárium asztal

Elég elterjedt megoldás a dohányzóasztallal kombinált akvárium. Elvi szinten lehetséges működőképesre összehozni, azonban az ilyesmit tervező gyártók el szokták hanyagolni a technikát, ezért csak kevés kisméretű hal tartására alkalmasak ténylegesen - és nem aranyhalakéra, amikkel általában reklámozzák őket. A nehéz felső üveglap miatt a karbantartás emberes feladat. A mozgás az asztal körül erősen stresszeli a halakat. Ezzel együtt a dizájnmegoldások közül még mindig a leghalbarátabb típus.Falikép akvárium

Falba épített akváriumból lehet jó dolgokat is kihozni, viszont a falikép akváriumok ritkán teszik boldoggá a lakóikat. Ezek a szerkentyűk körülbelül 20 liter vizet tartalmaznak. Első látásra nagyobbnak tűnnek, mivel nagy helyet foglalnak el a falon, valójában viszont csak pár centi szélesek, így rendkívül szűk és kényelmetlen életteret jelentenek a halaknak. Beépített felszereléseik gyenge teljesítményűek, gondozásuk nehézkes, sőt, a gyártók nem is szokták javasolni a vízcserét.
Gömbakvárium

Bár a magyar törvények tiltják, hogy halat tartsanak benne, árulni nem tilos. És árulják is, mert igény van rá. Sokszorosan alkalmatlan halak tartására, erről itt olvashatsz.


Mini akváriumok

Általában célirányosan Bettáknak forgalmazzák, de előfordul, hogy aranyhal is kerül bele. Még az átlagos gömbakváriumnál is kisebb, általában 2 liter alatti edények. Műanyag kütyükkel vonják el a figyelmet arról, hogy se szűrés, se fűtés nem található bennük. Nemhogy halak, de még garnélák tartására is alkalmatlan eszközök.

Falra akasztható műanyag "buborék"

"Fish bubble" néven hódít ez a műanyag csoda, általában Betta tartására veszik. Az eredeti terméknek 3,6 liter a térfogata, az utánzatok viszont 1 literesnél is kisebbnek tűnnek. Se szűrés, se fűtés nem helyezhető el benne, így egy Betta számára ez egy lassú kivégzőeszköz. Látványos és olcsó, ezért népszerű cucc.

És még néhány látványos, de haltartásra alkalmatlan holmi:

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C