FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Öves díszcsík - Chromobotia macracanthus

Magyar név: Öves díszcsík
Tudományos név: Chromobotia macracanthus
Család: Csíkfélék - Cobitidae
Természetes élőhely:Szumátra, Borneó
Viselkedés: társas hal
Táplálkozás: mindenevő
Minimális akváriumméret: 500 liter
Hőmérséklet: 26-27 °C
pH: 6 -7
Keménység:5-12  nk°
Várható életkor: 10 év
Egyéb nevek: Botia macracantha, Cobitis macracanthus, csigaevő csík

Drága és igényes hal, amit ennek ellenére igen gyakran vásárolnak mindenféle akváriumba csigák irtására. A csigákat valóban gyorsan eltünteti, de ezen túl több gond van vele, mint a csigákkal volt. Bár lassan nő, végső mérete igen nagy, ami csapatos viselkedésével kombinálva hatalmas akváriumot tesz szükségessé a tartásához. A latin nevében a "macracathus" nagy tövist jelent, ami az állat szeme mögött található, és könnyen megsebezhet minket, ha nem vagyunk elővigyázatosak. Szállításkor kiszúrhatja vele a zacskót vagy megsebezheti a többi halat. Rokonaihoz hasonlóan előfordul, hogy fejjel lefelé vagy ferdén úszik, vagy az oldalá

n fekszik, amivel könnyen megrémítheti az embert, de egyébként normális és egészséges jelenség ezeknél a csíkféléknél. A fiatal halak színezete igen szép, formájuk karcsú, idősebb korukra viszont kifakulnak és nehézkes testalkatúvá válnak. A csíkok fogékonyak a darakórra és érzékenyek a gyógyszerekre, ezért fokozottan ajánlott odafigyelni a karanténozásra, ha új halak érkeznek az akváriumukba. Természetes élőhelyén étkezési hal.

 

Élettér: Érzékenyek a vízminőségre. Fontos a jó, beállt biológiai szűrés és a bomlástermékektől mentes talaj. Mint minden talajlakó halnak, biztosítsunk puha, lekerekített szemű talajt, például sódert. Szeretnek beúszni a szűk résekbe, ezért mentesítsük az akváriumot minden olyan akadálytól, ahová esetleg beszorulhatnak. Biztosítsunk nekik árnyas üregeket, ezeket szívesen sajátítja ki magának egy-egy példány. A természetben alkonyatkor és hajnalban aktívak, egy félhomályos akváriumban nappal is mozognak. Telepítsünk árnyéktűrő növényeket, mint a Microsorum és az Anubiasok, ezek egyben ellenállóak a csíkok csipkelődésével szemben. A díszcsíkok társasak, de a csapatban egyben némi hierarchiát és ezzel kapcsolatos agressziót is megfigyelhetünk. Két-három hal esetében a legerősebb, domináns példány állandóan hajtja a gyengébbeket. Legalább 5 példány tartása javasolt. A magányosan tartott öves díszcsíkok kötekedővé válnak az akvárium többi halával szemben. Csapatban tartva békés, de nagyon élénk halak, és a lassú, fátyolúszós halakat megcsipkedhetik. A mérsékelten agresszív fajoktól sikeresen megvédik magukat. Szokás afrikai sügérekkel is társítani a fajt, de ez az eltérő vízigény miatt kerülendő.

Táplálkozás: Talajról táplálkozó mindenevők. Főleg lárvákkal táplálkoznak, előszeretettel fogyasztanak csigákat és a puhább akváriumi növényeket is megtépik. Vegyes fagyasztott eleséggel és forrázott zöldségekkel etethetjük őket változatosan.

Szaporodás: A nőstények látványosan kövérebbek, a hímek farokúszójának végei enyhén befelé hajlanak, a nőstényeké egyenesek. A szaporításáról nincs sok információ, a boltokban kapható példányok hormonokkal serkentett szaporításból származnak. 

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C