FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Tarka géb - Proterorhinus semilunaris

Magyar név: Tarka géb
Tudományos név: Proterorhinus semilunaris
Rokonság: Gébek - Gobiidae
Természetes élőhely: Fekete-tengerbe ömlő folyók
Méret: 12 cm
Viselkedés:territoriális
Táplálkozás: mindenevő
Minimális akváriumméret: 80 liter
Hőmérséklet: 0-25 °C
pH: ?
Keménység:?
Várható életkor: ?
Egyéb nevek: Proterorhinus marmoratus


A tarka géb egyike azon kevés fajnak, ami begyűjthető a természetes vizeinkből és alkalmas akváriumlakónak. Bár nálunk nem őshonos, egy ideig természetvédelmi oltalom alatt állt. Mára viszont sikeresen elszaporodott az egész országban, és van ahol problémákat is okoz. A 88/2009. (VII. 17.) FVM-KvVM együttes rendelet alapján lekerült a védett és nem fogható halak listájáról. Horgászengedéllyel szabadon befogható. A fiatal példányait folyóvizekben, partmenti vízinövények között gyűjthetjük be, kishálóval vagy akár egy vödör segítségével. Az orra hegyén található apró csövecskékről egyértelműen fel lehet ismerni egészen fiatal ivadékkorban is. A befogott halak könnyen hozzászoknak az akváriumi élethez, ha a szállítás közben gondoskodunk az oxigénellátásról és nem melegszik túl a víz, nem kell elhullástól tartanunk.

Azonos megjelenésű halak élnek tengervízben és folyókban is tarka géb néven, ezeket az utóbbi pár év genetikai vizsgálatai alapján két külön fajra bontották. A tengeri változat megőrizte a P. marmoratus nevet, a mi édesvízi tarka gébünk az új P. semilunaris nevet kapta. Eredetileg a Földközi-Tengerbe ömlő folyók alsó szakaszain élt, az évszázad elején kezdett észak felé terjedni, mára a Duna felső szakaszáig is eljutott. Nagy feje és széles szája utal ragadozó életmódjára. Mivel nincs úszóhólyagja, teste nehezebb a víznél és nem képes lebegni. Életét a talajon éli, csak lendületből képes vízközt úszni. Bár színei visszafogottak, márványmintájával és  egyedi formájú úszóival érdekes akváriumlakó.

A többi hazánkban előforduló gébfaj helyzete hasonló, nem őshonosak, korlátozás nélkül foghatóak, sőt az inváziós fajnak számító amurgébet egyenesen tilos visszadobni. A gyakori gébeink akváriumban hasonlóan könnyen tartható halak, azonban jóval nagyobb méretük miatt nagyobb helyet is igényelnek. Ilyen a békafejű géb, a kerekfejű géb és a folyami géb. A kaukázusi törpegébet kis termete érdekessé teszi akvarisztikai szempontból, de egyelőre ritkaság hazánkban.Akvárium: 80 literben tarthatunk egy kis csapatot. A talaj legyen nagyszemű sóder, gondoskodjunk sok vizuális akadályról, például kövekről és ágakról. Kemény csapvízben tartható. Társítani nagyobb akváriumban érdemes azonos hőmérsékletigényű halakkal. Mivel nem képes vízközt úszni, nem kerül konfliktusba az itt élő halakkal, a talajlakó fajokat viszont kerüljük. A nehézkesen úszó aranyhalfajtákat sem érdemes társítani mellé. Alapvetően nem kényes a vízminőségre, de falánk ragadozó, ezért oda kell figyelni a szűrésre.

Etetetés: A frissen befogott halak hajlamosak csak az élő eleséget elfogadni. Vörös szúnyoglárvával, tubifexszel próbálkozhatunk. Idővel átszoktathatóak haltápokra.

Szaporodás:
A szakirodalom nem tér ki rá, de feltételezhetően hűvösebb téli időszak szükséges hozzá. Kora tavasszal történik, a halak besötétedése az első jel amire felfigyelhetünk. Kövek közötti szűk résekbe rakják le 90-100 db. ikrájukat. A hímek jóval nagyobb termetűek mint a nőstények.

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C