FŐOLDAL | KEZDŐKNEK | AZ AKVÁRIUM | HALAK | GERINCTELENEK | NÖVÉNYEK | ALGA | BETEGSÉGEK | BARKÁCSROVAT | DIZÁJN és BIOTÓP | ESEMÉNYEK
 
« Vissza

Mielőtt bármit is megvennél

Az akvarista közösségekben nap mint nap bukkannak fel panaszkodó kezdők, akik nem értik, miért van annyi problémájuk a vadonatúj akváriummal. Pedig egy akváriumot gondozni egyszerű, de ehhez helyesen kell megtervezni és beüzemelni. Ha alaposan utánaolvasunk előre, akkor nem érhet nagy meglepetés, de elsőre nehéz eligazodni az információk tengerében, és megtalálni azt az egy-két kulcsfontosságú dolgot, amire tényleg szükségünk van. Így az egyszeri kezdő általában keres valakit, akiről úgy gondolja, ért hozzá. Ott a boltos, aki minden nap több ezer halról gondoskodik. Ő biztosan ért hozzá, nem? Hát nem. A pórul járt kezdők többsége a kereskedőktől szerzi a hibás információit! Egy boltosnak nem az a dolga, hogy értsen a halakhoz. Hazánkban semmiféle állattartási szaktudás nem kell ahhoz, hogy valaki díszállatboltban legyen eladó. Az sem ritkaság, hogy egy ilyen eladó még soha az életében nem gondozott egyetlen egy tartós működésre berendezett akváriumot sem - a boltok tárolóakváriumai ideiglenes megoldások, hosszú távon nem alkalmasak haltartásra. De ha az egyszeri eladónk történetesen ért is a halakhoz, ő abból él, hogy elad dolgokat, és nem abból, hogy olyan információkat oszt meg a vevőivel, amik sokszor a saját bevételét csökkentik. Ha egy kispénzű, laikus érdeklődő betér a boltba, és megtudja, hogy az elképzeléseit csak jó drágán valósíthatja meg, akkor kétszer is átgondolja a vásárlást. Vagy éppen átmegy a másik boltba, ahol eladják neki ugyanazokat a halakat, éppen csak a megfelelő felszerelések nélkül, tizedannyiért. Ez így egy garantált tragédia szerencsétlen halaknak, de legalább a boltos nem hal éhen. Sőt, manapság már növényt sem lehet csak úgy, tájékozódás nélkül  vásárolni, mert a kínálat jelentős része még csak nem is életképes víz alatt. Természetesen létezik lelkiismeretes kereskedő is, de ritka, mint a fehér holló. Pedig hosszú távon mindenkinek az lenne az érdeke, hogy a kezdők ne hagyják abba az akvarisztikát a csalódások miatt. Egy amerikai tanulmány szerint az új akváriumokba eladott halak 60%-a elpusztul egy hónapon belül, és három kezdő akvaristából kettő egy éven belül felhagy a hobbival. Bár hazai tanulmány nem akad a témában, az itthoni helyzet is hasonló lehet, ha nem egyenesen rosszabb. Pedig az ide vezető problémák zöme egyszerűen elkerülhető lenne néhány nem is túl bonyolult alapismeret birtokában.

Laikusként nehéz eldönteni, ki ad jó tanácsokat. A boltos, a szomszéd aki évek óta akvarizál, egy akvarisztikai gyártó prospektusa, vagy egy csillogó-villogó kisállatos honlap? Téves információ, rossz vagy kifejezetten káros tanács rengeteg helyen akad. Sok hobbista gondolja úgy, hogy ha sikerül életben tartania a halait, akkor mindent jól csinál - akkor is, ha a halakat csak a természet adta szívósságuk tartja életben, borzalmas körülmények között. A gyártók információs füzetei sokszor hasznosak, de ne feledjük, elsődlegesen az a céljuk, hogy vedd meg a termékeiket. Akkor is, ha neked pont semmi szükséged rá. Az internet bármit kibír, egy honlapra, blogra azt ír a tulajdonosa, amit akar. Ha egy honlap történetesen egy webshophoz vagy szolgáltatóhoz tartozik, különösen kritikus szemmel szabad csak olvasni. Mielőtt bármit tényként fogadunk el, ellenőrizzük! Vegyük fel a kapcsolatot más akvaristákkal! A nagyobb internetes közösségekben  van egyfajta önműködő moderáció, ami kiszűri a téves, elavult vagy reklámcélú információkat. Regisztrálj bátran az ilyen oldalakra, és kérdezz, mielőtt bármit is megvásárolnál! Írd le a terveidet, és kérdezd meg, hogy mit gondolnak. Lehet, hogy alapvetően át kell alakítanod az elképzeléseidet. Ne feledd, azt mondani, hogy nem jó, amit kitaláltál, senkinek sem áll érdekében. Akik ezt tanácsolják, téged akarnak védeni a kudarctól, vagy állatbarátok, akik nem szeretnék, hogy halak szenvedjenek a gazdájuk tévedései miatt.  A hazai akvaristák körében szerencsére elég elterjedtek a modern, biztonságos és állatbarát nézetek, így bátran hagyatkozhatsz a többség véleményére.

Itt az akvaguru.hu-n igyekeztünk összegyűjteni minden fontos információt, ami csak egy kezdőnek kellhet, de hogy megfeleljünk a fenti alapelvnek, felsorolunk pár hasznos lehetőséget, ahol folytathatod a tájékozódást, és ellenőrizheted a meglévő ismereteid:

Gyorstalpaló kezdőknek

A kezdők által leggyakrabban feltett kérdések összegyűjtve, egyszerű válaszokkal.

Akvarista.hu

A legnagyobb hazai internetes közösség. Rengeteg felhasználója van, így hamar kapsz választ a fórumokon feltett kérdésre. Az évek alatt rengeteg hasznos információ felgyűlt, szinte mindent megtalálhatsz, ha ügyesen keresed. Ennek van egy kevésbé jó oldala is, hogy hatalmas szövegmennyiségen kell átrágnod magad, ami fórum és blogbejegyzések kusza halmazából áll. Regisztráláskor felajánl pár webkönyvet letöltésre, kezdőknek erősen ajánlott olvasmányok.  A honlap nemrég nagy átalakításon esett át és sokat gyengélkedik.

Facebook.hu Akvaristák csoport

Több mint 6000 taggal rendelkező aktív közösség. A feltett kérdésekre gyorsan érkezik válasz, és ha valaki hülyeséget mond a többiek kijavítják. A közösségi oldal jellegéből adódóan nem lehet elbújni egy nicknév mögé és ha a személyes ismerőseid szintén tagjai a csoportnak, látni fogják az aktivitásodat.

Facebook Magyar Akvaristák Közössége

Még nagyobb, hangyányit passzívabb akvarista csoport. Így is masszív napi aktivitást produkál, pár percen belül reagálnak bármit is kérdezel.

akvariummagazin.hu

Az egyetlen hazai akvarista újság oldala. Hasznos cikkeket és blogbejegyzéseket találhatsz, de a fórum nem éppen a legpörgősebb.

akvafarm.hu

Frissen indult fórum és információs honlap nano akváriumokhoz.

gyakorikerdesek.hu

Csak erős idegzetűeknek! Nagyon népszerű oldal, de tele van trollokkal. Szinte azonnal választ fogsz kapni a kérdéseidre, de készülj fel, hogy hülye viccekbe és abszolúte hozzánemértők tanácsaiba is belefuthatsz. A válaszokat százalékosan értékelik a többiek, ami magas értéket kap, abban megbízhatsz.   

akvakertesz.hu

Ha kifejezetten a növényes akvarisztika érdekel, ez a te fórumod. Elég forgalmas oldal és rengeteg a hozzáértő tag.

diszhal.info

Szinte minden itthon elérhető díszhalról található egy rövid leírás. Ismerkedésre, fajok azonosítására tökéletes oldal. A fajleírások sok esetben nagyon régi forrásokból származnak, így jócskán akad elavult adat is.

Gambrinus díszhalas oldala

Sok részletes és hasznos fajleírás halakról és növényekről. Néhány régi akvarista könyv teljes egészében végigolvasható az oldalon.

Könyvek:

Horn Péter - Zsilinszky Sándor: Akvarisztika 1970

A nagy klasszikus, amit generációk tiszteltek bibliaként. A legalapabb dolgok benne vannak, azonban a mai kezdőknek elérhető technikával kapcsolatban már semmiféle tanácsot nem tud adni. Ha barkácsolni akarunk, akkor kész aranybánya, de nem ez a könyv fogja megmondani, melyik szűrőt és világítást válaszd az akváriumodhoz.  Viszont a halfajokról részletes és ma is helytálló leírásokat tartalmaz. Rengeteg kiadást megért, könyvtárakban és antikváriumokban könnyen fellelhető könyv.

Kápolnási Béla: Halak és akváriumok 1988

Hasonlóan elavult, de a szövege könnyen megérthető és olvasmányos. Nem túl vastag könyv, de az alapok és a gyakori fajok megtalálhatóak. Elég elterjedt könyv, ha véletlenül találkozunk egy példánnyal, érdemes elolvasni.

Dr. Lányi György: Korszerű akvarisztika 1966

Bár ma már nem éppen korszerű, az egyik legalaposabb magyar nyelven elérhető könyv az akvárium kémiájáról és biológiájáról. A halak és növények leírásai részletesek és tele vannak hasznos tanácsokkal. Jó leírások vannak még benne a halbetegségekről, élő eleségek tenyésztéséről, a hazai gerinctelenek akváriumi tartásáról és az akvarisztika történetértől. Ha belefutunk a könyvbe, érdemes megvenni. 

Dr. Wiesinger Márton: Akvarisztika 1975

Hasznos leírásokat találunk a házilag tenyészthető eleségállatokról és a planktonozásról. Részletesen foglalkozik a hazai halak és gerinctelenek akváriumi tartásával. Díszhalgyűjtőutak leírásai és akváriumokkal kapcsolatos idézetek gyűjteménye színesíti a könyvet. Az akvárium gondozásával kapcsolatban elavult nézeteket hirdet(a fenti, szintén régi könyvekhez képest is), inkább érdekesség, mint hasznos útmutató.


Pasaréti Gyula: Akvarista műhelytitkok 1.  1999.
Pasaréti Gyula: Akvarista műhelytitkok 2.  2001.


Ez a két könyv talán a legjobb magyar nyelvű, modern és alapos mű. Sajnos nehezen elérhetőek, a halas börzéken árulják és az Akvárium magazintól webáruházából rendelhetők.  Igen hasznos olvasmányok, különösen ha valaki díszhalak szaporításával szeretne próbálkozni.

Dick Mills: Akváriumi halak 1996 - Határozó Kézikönyvek

300 oldalnyi képes halhatározó, egy kevés általános akvarisztikai ismerettel. Szép könyv, de mérsékelten hasznos. Bár nagyon  sok faj található benne, csak pár mondat jut a legtöbbre, egyetlen képpel, ami fiatal, stresszes, így nem tipikus megjelenésű halakat ábrázol. A fajok nem a magyar kínálat alapján lettek összeválogatva, így tele van nálunk sosem látott ritkaságokkal, ellenben sok közönséges faj hiányzik. Több kiadást megért, tömeges könyv, antikváriumban és könyvesboltokban is egyszerűen megtalálhatjuk.

Pénzes Bethen - Tölg István: Az aranyhal és a díszponty 1986

A fajták leírásai részletesek, jó fényképekkel. Érdekes összevetni ugyanazon fajták modern alakjaival. A halbetegségekről szóló fejezet hasznos. Azonban a könyv ajánlásai a halak tartására a mai, állatbarát felfogás és nem utolsósorban az állatvédelmi törvény szerint is elfogadhatatlanok.

Dezse Tibor: Akváriumok 2002

Végre egy mai akvarisztikáról szóló könyv, azonban egyszerre akarja bemutatni a tengeri és édesvízi akvarisztikát 169 oldalon. Egyszerűen kevés ennyi hely, hogy tényleg alapos legyen bármelyik akváriumtípusban. Az előnyös oldala, hogy a nagy része elolvasható a neten.


Akvárium magazin

Érdekességeket és híreket tartalmaz az akvarisztika világából. Minden számban van pár hasznos cikk egy-egy fajról vagy  akvarisztikai fortélyról. Sok hasznos információt megtudhatunk, de egy abszolúte kezdőnek nem ezekre van szüksége, hogy összerakja élete első akváriumát.

© akvaguru.hu

Kövess minket a Facebookon is!

 

EXO Corner Webshop

Budapest Akvarisztika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© Miró | W3C